Reklama

Reklama

Rodokmen člověka

(TV film)
  • USA Human Family Tree, The

Obsahy(1)

Na jedné z nejrušnějších ulic nejlidnatějšího města v zemi právem označované jako tavicí kotlík odebrali vědci National Geographic dvěma stům náhodných kolemjdoucích vzorek slin. Doufali, že se jim v genetickém odkazu jejich předků podaří vystopovat důkazy o vzájemném příbuzenství všech příslušníků našeho druhu.

Přidejte se k týmu odborníků National Geographic, který se pod vedením genetika Spencera Wellse rozhodl sledovat historii putování lidstva ze samého srdce Afriky, kam sahají jeho počátky, až do vzdálených koutů světa. Díky nejmodernější vědě a oněm dvěma stovkám geneticky naprosto jedinečných Newyorčanů se pomalu začínají rýsovat jednotlivé trasy naší fascinující cesty. Kdo jsme a odkud přicházíme? Rodokmen člověka přináší nejen odpovědi na tyto palčivé otázky lidské existence, ale navíc člověka nutí podívat se na své okolí i na sebe samého jinýma očima. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

Marze 

všechny recenze uživatele

Velmi stručně popsaný vývoj člověka a jeho šíření. Když bylo v době velkého mrazivého sucha před 70 tisíci lety lidstva jen 2000 kusů a byl ohrožený druh, naše planeta měla největší šanci uniknout zkáze. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý dokument o tom, že všichni pocházíme z Afriky a ať se vám to líbí nebo ne, tak jsme všichni potomci černochů. Během těch dlouhých tisíců a statisíců let migrování z Afriky jsme se akorát trochu namixovali a přizpůsobili klimatickým podmínkám. Konec dokumentu byl parádní. ()

Reklama

milancecil 

všechny recenze uživatele

211. Jedna z překonaných a populárně zjednodušených hypotéz prezentovaná manipulativní formou až na úrovni demagogie, se zavádějící směsí mylných tvrzení, lží a nepravd, současné pokročilé hypotézy totiž uplatňují polycentrický přístup, je komplikovanější a úplnější, s respektem k přirozeným zákonitostem vzniku ostatních, na Zemi žijících živočišných druhů, vždy s nepřeberně bohatou úrovní diversity, stejně tak není důvod nepředpokládat, že by lidský druh nevznikl v široké škále rozmanitosti, jen s různou úrovní schopností adaptace a odlišnou strategií v procesu každodenního přežití, jak je možné vzácně sledovat ještě u existujících populací přírodních národů, které si uchovávají svoji jedinečnost v sepětí s prostředím, pro nás tak mohou být právě oni velmi cenným zdrojem poznatků vážících se k představám o naší vlastní, vzdálené minulosti. ()

nikolajevic 

všechny recenze uživatele

dokument popisujuci osidlovanie planety clovekom na zaklade genetickych analyz, pricom bol vyuzity okruh dobrovolnikov z new yorku. vhodnym vyberom jednotlivcov z radov dobrovolnikov do popisu priebehu migracie ludstva autori velmi nazorne ukazali migracne trasy a ozrejmili problematiku neznalemu cloveku. avsak ak mate hoci len zakladne informacie z tejto temy, tak vela novych informacii neziskate, mozno sa budete aj nudit. ()

Doomer 

všechny recenze uživatele

Nejlepší je na konci ukázka migrace i s časovými souvislostmi, jen tedy mohli více vysvětlit mitochondriální Evu a Y-chromozonálního adama že je od sebe dělilo asi 30 000 let - protože takto to svádí k různým biblickým desinterpretacím (zkrátka pitomci se chtějí chytat stébla aby mohli věřit naprostým bludům). Dále taky hledají jen předky mitochondriální a chromozomu y a pak míchají hrušky z jablkama, nejmladší společný předek všech lidí se dá najít u různých sekvencí genomu a bude pokaždé jiný - což jen naznačili u toho černocha-evropana, další věc že mohli zmínit že např u chomozomu y když třeba vymře nějaký zapadlý kmen tak titul Adama chromozomu y může zdědit jeho potomek třeba o tisíce let mladší. Myslím že ne-biolog si dokument interpretuje špatně a je to točený jako show a taková agitka proti rasismu, nic proti tomu ale měli to udělat profesionálněji. ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama