Reklama

Reklama

Knihomolka

(festivalový název)
  • Japonsko Bungaku shōjo (více)

Obsahy(1)

Konoha Inoue je na první pohled obyčejný student, který však skrývá před ostatními hned několik velkých tajemství. Konoha je například autorem jednoho bestselleru, který kdysi napsal pod ženským pseudonymem. Díky jistému dramatickému incidentu, který se odehrál v jeho minulosti, se však rozhodl, že již nikdy nenapíše ani řádku. Vše se změní, když se Konoha setká s Amano Toukou, předsedkyní literárního klubu na jeho škole. Touko má totiž také několik velkých tajemství. Jedno z nich Konoha zjistí již během prvního společného setkání. Touko velmi ráda ochutnává jednotlivé stránky knih, které čte. Touko Konohu přesvědčí, aby se přidal k jejímu literárnímu klubu, kterého je jedinou členkou, a postupem času začne Konoha pro Touko dokonce i psát krátké povídky, které mladé dívce slouží jako svačina. Minulost však každého dožene a fakt, že Konoha opět píše, povede ke spoustě nečekaných událostí... (Jeoffrey)

(více)

Recenze (13)

Echelon1 

všechny recenze uživatele

Knihy sa nejedia Tooko, knihy sa čítajú. Nečakaná záležitosť. Prequelové OVA a minidiel ma pripravili na akúsi zmes psycho-drámy a komediálneho, no nečakal som, že to komédia nebude ani náznakom (a z žánru zabudnite aj na „mysteriózny“ možno tak 5 minút niekde v štvrtine filmu). Zhruba niekde uprostred som myslel, že tomu dám len 3* a napíšem znechutený komentár, pretože úprimne: z hlavného hrdinu tam bolo precitlivené, zmanipulované teliatko s IQ 42. Keď sme pri postavách, tak Nanase rules, škoda, že jej dejové pôsobenie je minimálne, a vlastne je tam takmer zbytočná. Tooko, ano, je roztomilá a druhý najlepší charakter, ale jej záľuba v jedený útržkov kníh ako náhradu za LSD je tiež dokonalo zbytočné. Avšak, koniec bol naozaj emocionálny, a nechýba moja milovaná záľuba vo „fantasy“ výjavoch a scenériách. Niektoré scény s vlakmi mi pripomenuli Učiage hanabi. „Noc na galaktickej železnici“. Krásny námet pre dejové jadro vzťahu postáv a ešte opojný vizuál. ()

Jeoffrey 

všechny recenze uživatele

Nějak nechápu, proč je třeba vidět OVA, abych tomuhle porozuměl? Vždyť film vysvětluje prakticky všechno pěkně sám a u některých aspektů zanechává prostor pro jisté domýšlení. Třeba kdo nebo co byla přesně Touko-senpai, tuším, že OVA by mi to nejspíš vysvětlilo, stejně jako co přesně je "literature girl", ale já to vlastně nepotřebuji úplně přesně vědět! Díky tomu má Touko pro mě kolem sebe jistou auru tajemství, která jí sluší mnohem víc. O údajné nepřehlednosti a nelogičnosti, se vyjádřím pouze tak, že já jsem neměl sebemenší problém se v příběhu orientovat... Takže i bez znalosti předchozích OVA jsem si tenhle film skvěle užil, protože ono to prostě (alespoň tedy na mě) funguje. Jsou tam zkrátka přesně ty emoce a atmosféra, kterou si já představuji pod pojmem romantické, lehce mysteriózní drama. 8,7/10 ()

Reklama

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Zajímavý příběh (no, zajímavý, prostě romantický s tím, že se v něm vyskytuje osoba knihožravá), který bohužel hrozně dojíždí na obrovsky přepálenou délku, sice se stominutovka zdá jako ne nijak velká porce minut, ale tohle by si zasloužilo maximálně hodinu, ne víc, spousta zbytečných scén, při kterých jsem měl úpornou touhu začít si uklízet na stole a to svůj pečlivě pěstěný bordel na stole zbožňuju. Za nevýhodu bych teoreticky mohl považovat spoustu zbytečných postav, které jsou přítomny jen a pouze pro to, aby přítomně postávali, ale to je (dost nejspíš) cena za to, že jsem neviděl předchozí děje (já vím, moje chyba, ale reakce mě od toho odradil a troufám si tvrdit, že přečtení děje pro pochopení Knihomolky bohatě postačí), takže tohle zběhnutí vedlejších postav jako minus brát ani nemůžu. Docela škoda, má to fajn atmosféru a dost pěknou animaci, jenže to prostě nestačí, když přebývají desítky zbytečných minut v stopáži. ()

Radek.SCH 

všechny recenze uživatele

Zoufalé. Zoufale nudné, zoufale ubulené. Vyloženě strašná ukázka všech zvěrstev, které se vyskytují v romantických anime. Nenajdete ani jednu sympatickou postavu, natožpak takovou, která by se mohla vyskytovat ve skutečném světě. Ono to ale fandům tohoto svébytného žánru ani moc nevadí - skutečný svět ani moc nevyhledávají. A já vůl to pořád sem tam zkouším a dávám tomu šanci...ono to sice sem tam vyjde (před pár dny jsem viděl celkem sympatické počiny jménem Princeznu a pilota a Time of EVE), ale je to vykoupeno tunou balastu, přes který se musíte prodrat, než narazíte na něco milého a příjemného a samozřejmě japonsky jiného. Tohle je jen tupé, přecitlivělé a s nechtěně parodickými postavami. - 30 % ()

SonGokussj 

všechny recenze uživatele

Film Bungaku shoujo. Dívka, která pojídá místo klasického jídla - literaturu. Utrhne list tady, utrhne list tam, vloží si ho do pusy a vychutnává ojedinělou chuť. Příběhy (pochutiny) pro ní píše další člen literárního klubu, Konoha Inoue. Mladík, který ve 14 letech vydal své první literární dílo a vyhrál cenu nejvyššího řádu. Příběh se však nerozvíjí okolo tajemné dívky pojídající listy, avšak kolem Konohy a jeho dávné kamarádky z děctví - Mai. Ve filmu se seznámíme také s jeho nejlepším kamarádem a dívkou, která ho skrytě miluje. Je to velmi povedený film, kterému předcházelo první z třídílného OVA. Celkově hodnotím film jako velmi hezký, ale rozhodně bych se tak moc nedostal do děje, kdybych neviděl předtím všechny tři OVA díly. K těm později. Za film tedy 4* - 80%. // OVA 1 Prelude of the Girl Who Gazes into Dreams: Středoškolačka Amano Tooko s nevšední schopností užívat si a "číst" knihy tím, že je pojídá, jednou objeví manuskript díla, které poté vyhraje literární cenu. Autor je napsáno pod přezdívkou Inoue Mai a šeptá se, že je to dívka. Tooko však jednoho dne objeví ve své škole žáka, který na tabuli napíše své jméno - Inoue Konoha. Je to on? 90%. OVA 2 Requiem of the Sky Dancing Angel: Asakura Miu, dívka, která to nemá v domácnosti lehké. Její rodiče se stále hádají a na ní to má jistě také dopad. Ve škole v ní však zajde zalíbení zajímavý hoch, který se představí jako Inoue Konoha. Na Miu ho fascinuje její představivost a schopnost vyprávět poutavé příběhy. 80%. OVA 3 Rhapsody of the Love Maidem: Kotobuki Nanase. Dívka, která nedokáže vyjádřit své pravé city k chlapci, kterého má velmi ráda, končí s výše zmíněným chlapcem vždy v hádce, až to vypadá tak, jako by ho nenáviděla. Její kamarádka se tato nedorozumění snaží vyvrátit, což se jí však moc nevede. 75% ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama