Reklama

Reklama

Snímek napalmového děvčátka

(TV film)
  • Česko Děvčátko s napalmem (více)
Německo, 2009, 54 min

Obsahy(1)

V roce 1972 obletěla svět fotografie zachycující devítiletou vietnamskou dívenku Kim Phuc, jak běží s tváří zkřivenou bolestí o život. Ve snaze uprchnout před útokem napalmové bomby, která zničila celou její vesnici, utrpěla těžké popáleniny. Fotograf agentury AP Nick Ut získal za tento snímek Pulitzerovu cenu a cvaknutí jeho závěrky zachránilo Kim Phuc život. Vzal ji do nejbližší nemocnice, odkud byla následně díky publicitě převezena na specializovanou kliniku v Saigonu. Dokument znovu vypráví příběh této světoznámé fotografie a dokazuje, jak jediná fotografie změnila život všech zúčastněných. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

kaposlav 

všechny recenze uživatele

ill má pravdu-prvý komentár!! ...v dokumente oplakávaju osud jednej a vedla zomierali státisíce kôli americkému imperializmu. Ludia prichádzali o súrodencov, obydlia, prácu, obživu a amíci si ích pokojne fotili. Americka vláda na čele s Nixonom rozhodovala čo scenzúruju a čo nie. No sem tam sa jej to nepodarilo nejaka fotka prešla a bum už je z toho aféra. Ešte aj po tolkých rokoch niekto zarába na utrpení iných. Fakt majú pravdu v tom, že mienku ludí vytváraju média (akurát média mali a majú v hrsti politici a nie naopak) a za to je jedna hviezdička a tá druhá za to, že na fotkách a vídeach je vidno ako sa pokojne a pokritecky amíci tvária. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale opravdu jsem nepochopil, co tímhle filmem chtěli tvůrci říct! . . . Možná měl být (je - neplánovaným) důkazem o manipulativnosti médií. Ať v roce 1972, tak v roce 2009. Tak hlavně že se mistrovi stejného 8. června o pár desítek let později povedlo nafotit tu plakající Britney Spears... . . . Dvě hvězdy tedy jen za dobové fotografie a záběry. Víc se mi to nechce pitvat, ale kdo máte možnost, projeďte si ten film znovu a znovu a konfrontujte si záběry a tvrzení v něm prezentovaná. Bláboly ve zdejší synopsi - opět v konfrontaci s filmem! - ani zmiňovat nebudu... - - - P.S. Celý film jsem i čekal, že tvůrci divákovi aspoň nastíní, o co či o jakou že to akci v ten osudný červnový den v rámci tehdejšího válečného dění vlastně šlo. Ani mě už nepřekvapuje, že nedozvěděli jsme se z ryzích fakt zhola nic... P.P.S. A ještě otázka nakonec - proč z oné "slavné" fotografie je oficiálně stále prezentován jen její výřez?! Já osobně se tedy ptám, co na tom tak >dramatickém< obrázku (skutečném!) dělají (vpravo na záběru - odstřiženém!) ti docela >vyklidnění< chlápci v uniformách, jeden z nich zrovna jako další laborující s foťákem... Vygooglete si! - - - - - (Poprvé viděno 3.7.2011 na >napáleném prostoru< , hodnocení 23., komentář zde jako první - 3.7.2011) ()

Reklama

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Brutálně reálné... Strašlivé důsledky války a válka samotná. Co jsou lidé schopni činit druhým lidem...?!!!!!! :-() ()

ill 

všechny recenze uživatele

Personifikace zla a utrpení skrze jedinou fotografii a její masový společenský dopad poukazuje na zvláštní sociologicko-psychologický fenomén. Ačkoliv je její tehdejší skutečný vliv dnes už jen diskutabilní, ukazuje schopnost společnosti stotožnit se s jedním explicitním příběhem a ostatní, mnohdy mnohem krutější, globálnější a znepokojivější vytěsnit stranou. Už mě proto ani nepřekvapuje, že je v "lidových" zpravodajstvých věnován desetkrát delší vysílací čas vytopenému sklepu paní S.K. z Horní Dolní a neúnosně out of mode kloboučku Kate Middleton na úkor 30.000 obětí záplav v Bangladéši nebo 5.000 zničených budov při zemetřesení na Filipínách ... ()

noctambule 

všechny recenze uživatele

Fotograf Nick Ut vyfotil popálenou vietnamskou dívku (vyjádřil se, že je to jeho šťastný den, což vyznělo hodně blbě) a ve stejný den o 35 let později plačící Paris Hilton. Tyto dvě fotografie ho proslavily, což je snad všeříkající. Dokument se zabývá silným tématem, ale má slabé zpracování. Líbila se mi věta na konci snímku, "nevidíte výjimečné události, výjimečné je, že zrovna toto je zachyceno". Stejně je zajímavé, co dokáže jedna fotografie, kdyby tyto srdcervoucí fotky nevznikaly, kdo by vyhrával World Press Photo? Ale nic proti, je to jejich práce, jen někdy je to dost na hraně morálky. 50% ()

Galerie (4)

Zajímavosti (1)

  • V dokumentu je zmínka o snímku plačící Paris Hilton, který také pořídil fotograf Nick Ut a který obletěl celý svět. Obě fotografie od sebe dělí přesně 35 let. (Fenk)

Reklama

Reklama