Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Původně byl projekt zamýšlen jako celovečerní dokument, ve kterém byly konfrontovány životní příběhy trojice mužů, jejichž osudy různým způsobem determinovala droga. Jeden patřil k nejvýraznějším vynálezcům a „vařičům“ pervitinu u nás, druhý léta působil v protidrogovém oddělení policie a třetí, známý rocker, propadl drogové závislosti. Dramatické zvraty v osudech této trojice reálných hrdinů inspirovaly posléze producenty a tvůrce filmu k nápadu zkombinovat dokumentární výpověď s hranými sekvencemi. V nich se zrcadlí strhující pád na samé dno a „cesta z pekla“ zpátky do života. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (201)

RasputincZ 

všechny recenze uživatele

Propojení hrané části a dokumentární funguje. Ovšem kdyby Řehořek natočil přímo dokument, hodnotil bych min. o hvězdu výš. Hraná část chvílemi dost pokulhává. Nelíbila se mi kamera a herecké obsazení je hned u několika postav naprosto mimo mísu. Například obsazení Miloslava Königa nechápu. Hraje policajta a přitom působí jako milý kluk, který by nejradši Rostislava Nováka ve filmu sbalil. Scény pod drogovým vlivem mohl Řehořek také prostříhat. Přesto je to sympatický počin, jsem zvědavý na další Řehořkova díla. Mimochodem Rostislav Novák ml. v roli Gregora nebyl vůbec špatný! [MFF KV 2011] ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Podobné filmy může docenit jen ten, kdo sám drogy užíval (nikoli užívá) nebo přišel či přichází s toxikomany do kontaktu. Dokument je unikátní v tom, že se u jednoho stolu sešli bývalý policista z protidrogového, ex-narkoman a revolucionář v užívání pervitinu a nakonec Danny Horyna, frontman dnes již zaniklé metalové legendy Vitacit, který jako jeden z prvních nový druh aplikace vyzkoušel. Společně pak na podkladu hraných pasáží popisují cestu do pekla, ze které se dokáže vrátit jen malé procento závislých. Někomu se možná nemusí zdát ona filmová linie, což chápu, ale na mě udělala dojem jak obrazovým zpracováním, tak hereckými výkony, které, pravda, občas kolísaly či působily příli uměle, ale s přihlédnutím k formátu, který tvůrci zvolili, nemám pčíliš co vytknout. Víc podobných příběhů. 90% ()

Reklama

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Po technické stránce bezchybný polodokument, který ukazuje realitu o drogách. Po dlouhé době český film, který si na nic nehraje a svým zpracováním je originální. Po dobu celého snímku vypráví skutečné osoby, kterých se ta událost týká, jinak je hraný herci. Já se poučil a každý člověk by se měl aspoň jednou podívat než si začne s nějakou drogou. Realita je krutá a ty stavy, které opravdový feťák má jsou podchyceny víc ne skvěle. Za mě rozhodně doporučuji i těm, kteří si na českou produkci nepotrpí.. 8/10 = 80% ()

divisak 

všechny recenze uživatele

Jako hraný dokument je PIKO dobrý film. Jen nevím, proč se namísto hudby poplatné tehdejší době užilo muziky (neplatí však pro celou stopáž filmu), jak kdyby to mělo připomínat českou obdobu Trainspottingu. Jinak prokládání s přímými účastníky dodalo rekonstrukci příběhu více na autenticitě, možná bych jen závěrečnému „posezení“ dal trochu více prostoru. Na každý pád záslužná práce o neúsměvném tématu, které si filmové zpracování jistě zasluhovalo. ()

Dydzej 

všechny recenze uživatele

PIKO je film, který je natočen ve dvou rovinách. V jedné se nám jeví jako dokument a v té druhé jako hraný film. Výsledkem je vcelku zajímavý filmařský kousek. V dokumentární rovině vypráví tři lidé o jejich začátcích a zkušenostech. Policajt, pak muž, který vymyslel nitožilí aplikaci pervitinu a zpěvák, který se tam nějak přimotal. Byli to vlastně také poslední přeživšíz téměř 200 člené party. V rovině druhé se tyto zážitky převádí do hrané podoby.Některé dialogy a záběry mi připadají lehce absurdní až umělé.To také kazí můj výsledný dojem z filmu. Co se děje týče, život ho napsal zajímavě a příběh jen potvrzuje Freudovu teorii: Za vším hledej sexuální trauma z mládí. Závěrem bych řekl, že jako naučný film mi to nepřipadá tak kruté a nechutné, jako jiné filmy o drogách. 40% ()

Galerie (25)

Zajímavosti (4)

  • Film byl natáčen pod názvem "Cestou z pekla", posléze byl přejmenován na "P" s podtitulem "Cesta z pekla" a až nakonec se tvůrci rozhodli pro název PIKO. (darek kartac)
  • Exteriéry se točily v dramatických kulisách, které dokumentují chmurnou atmosféru příběhu a tvoří mu výmluvné kulisy. Depresivní prostředí našli filmaři v krematoriu, na hřbitově, v márnici, na hlavním nádraží, ve zničených a polorozpadlých domech, za zdmi vězení a také v areálu psychiatrické léčebny v Bohnicích. [Zdroj: Falcon] (POMO)
  • Ve filmu si zahrálo i několik skutečných policistů z Národní protidrogové centrály ČR. (Indy21)

Reklama

Reklama