Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Původně byl projekt zamýšlen jako celovečerní dokument, ve kterém byly konfrontovány životní příběhy trojice mužů, jejichž osudy různým způsobem determinovala droga. Jeden patřil k nejvýraznějším vynálezcům a „vařičům“ pervitinu u nás, druhý léta působil v protidrogovém oddělení policie a třetí, známý rocker, propadl drogové závislosti. Dramatické zvraty v osudech této trojice reálných hrdinů inspirovaly posléze producenty a tvůrce filmu k nápadu zkombinovat dokumentární výpověď s hranými sekvencemi. V nich se zrcadlí strhující pád na samé dno a „cesta z pekla“ zpátky do života. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (201)

Mičl 

všechny recenze uživatele

Jeden z krátké řady dobrých českých filmů a jeden z dlouhé šňůry kvalitních českých dokumentů o drogách v jednom sjetém balení. Historie vařičů pervitinu s nechvalně známými zlatými, českými ručičkami podepřená prologem skutečného zakladatele tohoto "trendu" u nás, se kterým má Rosťa Novák, který ztvárnil jeho roli zajímavé životní spojení což se dozvídáme na konci filmu. Rozhodně stojí za sjetí ehm zkouknutí. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Podobné filmy může docenit jen ten, kdo sám drogy užíval (nikoli užívá) nebo přišel či přichází s toxikomany do kontaktu. Dokument je unikátní v tom, že se u jednoho stolu sešli bývalý policista z protidrogového, ex-narkoman a revolucionář v užívání pervitinu a nakonec Danny Horyna, frontman dnes již zaniklé metalové legendy Vitacit, který jako jeden z prvních nový druh aplikace vyzkoušel. Společně pak na podkladu hraných pasáží popisují cestu do pekla, ze které se dokáže vrátit jen malé procento závislých. Někomu se možná nemusí zdát ona filmová linie, což chápu, ale na mě udělala dojem jak obrazovým zpracováním, tak hereckými výkony, které, pravda, občas kolísaly či působily příli uměle, ale s přihlédnutím k formátu, který tvůrci zvolili, nemám pčíliš co vytknout. Víc podobných příběhů. 90% ()

Reklama

ADIO45 

všechny recenze uživatele

Piko má hodnotu experimentu a od diváka vyžaduje pozornost, kterou si ovšem umí technickými parametry náležitě vynutit. Výsledkem je film nejen s výbornou kamerou, ale i dráždivými zvukovými efekty. Rostislav Novák "Pavel" pak na sebe přirozeným výkonem v hlavní roli strhává pozornost, což sice v důsledku znamená, že zbytek hereckého obsazení tu žije v jeho stínu, ale rozhodně nejde o žádné lajdácké figurkaření. Například Miloslav König "Fífa" rozbaluje od Tajností naprosto odlišný výrazový rejstřík a je to zajímavá proměna. Tomáš Řehořek stvořil silný film. Nejen svým obsahem, ale především formou. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Film s hraným obrazom a dokumentárnym komentárom je určite pútavejší, ako keby to bol iba dokument s hovoriacimi hlavami. Užijeme si aj niekoľko zážitkov v delíriu, len opakujúce sa zábery a občas nudný komentár mierne kazia dojem. Možno namiesto skráteného celovečerného trvania by stačil aj dokumentárny 50-minútový formát. Film celkom vyvracia dojem, že socialistický človek nepotrebuje drogy. Hoci nie všetky osudy sa skončili šťastne, hlavný protagonista rozpráva svoj príbeh usmiaty pred kamerou a na konci si herci pokecajú so svojimi skutočnými predlohami. ()

Testament 

všechny recenze uživatele

A třebas si mě ukamenujte, ale film Piko jako prevence proti tomu aby lidé začali brát drogy, funguje na 100%. Aspoň je vidět, do jakých sraček se člověk díky (nejen) pervitinu může dostat. stane se z ně troska, neschopná normláně fungovat. Ano, snímek má pár chyb, občasná herecká neschopnost, ale jako celek drží pohromadě a nízká stopáž tomu jen napomáhá.Za mě velmi slušných 76%. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (4)

  • Ve filmu si zahrálo i několik skutečných policistů z Národní protidrogové centrály ČR. (Indy21)
  • Piko je krycí název pro drogu Pervitin. (Indy21)
  • Film byl natáčen pod názvem "Cestou z pekla", posléze byl přejmenován na "P" s podtitulem "Cesta z pekla" a až nakonec se tvůrci rozhodli pro název PIKO. (darek kartac)

Reklama

Reklama