Reklama

Reklama

Vesmírná odysea Alexeje Leonova

(TV film)
  • Rusko 1965: A Space Odyssey
všechny plakáty
Rusko / Německo, 2005, 52 min

Obsahy(1)

19. březen 1965 byl určitě jedním z významných mezníků "dobývání vesmíru". Sovětský kosmonaut Alexej Leonov jako první člověk vystoupil do otevřeného prostoru. Strávil v něm dvanáct minut a od kosmické lodi Voschod 2 se vzdálil na pět metrů. Druhý člen posádky, Pavel Beljajev, se zase zapsal do historie jako první kosmonaut, který s kosmickou lodí přistál na Zemi pomocí ručního řízení a ne automatického. Skutečné pozadí těchto událostí bylo ale dosti dramatické a jak tomu v SSSR bývalo, pravda vyšla na povrch až po mnoha letech. Leonov měl velké potíže při návratu do Voschodu kvůli svému skafandru a jen málo chybělo k tomu, aby se do dějin kosmonautiky zapsal zcela jinak. Ani přistání neproběhlo "plánovaně". Automatický přistávací systém totiž selhal a Beljajev přistál za dramatických okolností na místě zcela neplánovaném - uprostřed uralské tajgy, kde záchranný tým našel kosmonauty až po čtyřiadvaceti hodinách. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Tak ako bola dramatická celá táto cesta, tak to dokázali podať aj tvorcovia tohto dokumentu. Pri niektorých záberoch som ostal so zadržaným dychom. Napínavé a hrdinské dielo. ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Hodně dobrý dokument. Sami Rusáci uznávají, že Alexej Leonov byl podroben mnoha rizikům najednou a mohlo to velmi špatně dopadnout. Dost ostudně pro ruské jednotky působí, že vás z Tajgy mohou dostat pouze 9 km pochodem na lyžích, mezitím mohli kosmonauti taky pěkně zhebnout. Leonov se pohyboval v radiaci, tedy dávkovém příkonu 5000 mSV/hod. 50 mSV je stropní dávka pro pracovníka jaderné elektrárny za rok. Čili těch pár minut ve vesmíru bylo na jeden život až až. ()

Reklama

Reklama