Reklama

Reklama

Sang pemimpi

  • Slovensko Rojko (festivalový název) (více)

Obsahy(1)

„Bez nadějí a snů lidé jako my zemřou, Ikale," říká v jedné chvíli jedna z hlavních postav filmu Snílek. Riri Riza opět představuje milé postavy z oblíbených románů spisovatele Andrei Hiraty, které se objevily poprvé ve filmu Duhoví vojáci (byl promítán na zlínském festivalu v loňském roce), a pátrá po tom, jestli hrdinové stále cítí tutéž chuť jít dál, překonat chudobu a realizovat své sny. Jako děti zabránili tomu, aby byla jejich škola uzavřena. Druhý díl se stejnými dětmi je situován do prostředí střední školy na sklonku 80. let. Žijí na ostrově Belitung, jednom z nejvíce zastavěných ostrovů Indonésie, a nyní coby náctiletí se v plném proudu dozvídají o citovosti života. A musí se s tím, čeho chtějí dosáhnout, utkat i na cestě do světa dospělých. (Zlín Film Festival)

(více)

Recenze (2)

JFL 

všechny recenze uživatele

Pokračování filmu "Duhové oddíly" (Laskar pelangi) plně spoléhá na úspěšnost konceptu užitého v předchozím snímku. Sentimentem prosycené vyprávění se opět opájí rozvernými scénami klukovského lumpačení a s úsměvy od ucha k uchu nechává své tentokrát dospívající hrdiny procházet životními lekcemi, kde se znovu vyzdvihuje hodnota vzdělání. Tentokrát je vzdělání postaveno jako iniciace ke snění a z něho plynoucí touhy své sny realizovat. Ačkoli příběh a hodnoty v něm obsažené jsou platné a obzvláště v zemích jako Indonésie nejsou jen planými řečmi, film přesto vyznívá povrchně. Všechny problematické aspekty cesty za snem hrdinů vystudovat vysokou školu a dostat se na stipendium do Evropy jsou řešené montážními sekvencemi a vypravěčovým hlasem, zatímco převážná část stopáže je věnována úsměvným epizodkám idealizujícím bezelstnost a cílevědomost dětí. Stejně jako v případě "Duhových oddílů" představuje i "The Dreamer" univerzální kýčovitou komerci, která svou úpornou líbivostí okouzlí diváky v domácí distribuci i na zahraničních festivalech. ()

lena60 

všechny recenze uživatele

Zlinfest 2010: Režisér Riri Riza se po líbivých Duhových vojácích horlivě pustil do natočení druhého dílu o osudech skupinky chlapců vyrůstajících v Indonésii. Vzdělání získané v těžkých podmínkách jim má napomoci ke splnění dětského snu - vycestování do Evropy a studiu v Paříži. Toto pokračování vyplněné retro scénami z předcházejícího filmu je naprosto nevydařené, neúnosně zdlouhavé a řekla bych zbytečné. Obávám se, že Snílek pro mě bude největším zklamáním letošního zlínského festivalu. ()

Reklama

Galerie (6)

Reklama

Reklama