Reklama

Reklama

Holocaust

(TV film)
všechny plakáty
Česko, 2004, 3x58 min

Osud Židů v Čechách v mozaice lidských příběhů, úvahách historiků i svědectví archivů.

1. díl Fotografie zastavují čas
Radovan Kobera systematicky fotografuje vše co souvisí s osudem Židů v Čechách. Původní profesionální zákazka u něj přerostla v poslání, přestože se narodil dávno po válce. Jeho fotografie provázejí první část dokumentární trilogie Milana Maryšky a Petra Jančárka, která vypráví o povaze česko-židovských vztahů ode dávna až po vznik Protektorátu.

2. díl Zvuk slunečních hodin
Hana Andronikova napsala obdivovuhodný román o životě v terezínském ghettu, přestože se narodila dávno po válce. Bude proto průvodkyní druhou částí dokumentární trilogie Milana Maryšky a Petra Jančárka, která vypráví o nejhorších letech a formách českého holocaustu.

3. díl Za hradbami ghett
Filmový dokumentarista Martin Šmok se systematicky zabývá holocaustem, přestože se narodil dávno po válce. Bude proto průvodcem závěrečnou částí dokumentární trilogie Milana Maryšky a Petra Jančárka, která vypráví o letech poválečných i o současnosti, o radosti a nadějích ze znovu nabyté svobody i podivných peripetiích, kterými vztah Čechů a Židů v minulém století procházel. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

Aky 

všechny recenze uživatele

Je spousta podobných zahraničních dokumentů, ale tento český se k vedle nich klidně může postavit. ()

morfas 

všechny recenze uživatele

Dokumentární trilogie Milana Maryšky a Petra Jančárka byla uvedena v roce 2005, k 60. výročí konce druhé světové války. Do paměti se mi vryly osobní výpovědi lidí, kteří přežili holocaust. Mezi ně patří třeba Jan Wiener, Toman Brod a jiní. Jsem rád, že se ČT rozhodla tuto dokumentární trilogii opakovat. ()

pOne 

všechny recenze uživatele

Vyprávěné příběhy obětí židovského holocaustu, stejně jako archívní obrázky, jsou velmi silné a drsné. Co mi ale vadí, jsou některé názory, které zazněly. Jsem toho názoru, že jsou lidé dobří a lidé zlí. Generalizovat a používat slovní obraty jako "malý Čech" je podle mého názoru zcela zbytečné a v jistém slova smyslu i kontraproduktivní. ()

Reklama

Reklama