Reklama

Reklama

Bitva u Kurska

  • Rusko Kurskaya duga (více)
všechny plakáty
Rusko, 2003, 2x44 min

Obsahy(1)

Bitva u Kurska je na seznamu událostí, jež změnily dějiny světa. Na toto téma byla napsána řada knih a natočena řada filmů. Přesto bylo téměř nemožné odhadnout skutečný rozsah bitvy, neboť mnoho dokumentů leželo ukryto v tajných archivech a byly zpřístupněny veřejnosti teprve po 60letech od výročí bitvy. První část dokumentu je věnována přípravě této rozsáhlé vojenské operace, kterou Hitler považoval za přísně tajnou. Stalin se však dozvěděl o jeho plánech již v samotném počátku. Bývalí agenti KGB nám prozradí, jak se tyto tajné dokumenty dostaly do rukou Moskvy, a bývalí příslušníci Wehrmachtu úplně poprvé otevřeně pohovoří o svých dojmech z Hitlerovy přípravy této předělové bitvy. Druhá část dokumentu popisuje samotnou bitvu a zaměřuje se na střety nedaleko vesnice Prochorovka. Na válečný střet vzpomínají účastníci z obou stran a jejich svědectví je doplněno unikátními fotografiemi tajných německých map a sovětskými i nacistickými dobovými záběry.

Epizody:
1. Plány na léto
2. Obrat (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Dvoudílní dokument o největší tankové bitvě historie a o bitvě, která definitivně změnila průběh druhé světové války. První díl je zaměřen na analýzu jak Němců, tak Sovětů, na jejich výzbroj a velitelé. I když převážná většina informací byla pro mě známa, někdy jsem se dozvěděl i něco nového. Velmi zajímavé mi připadlo, jak to bylo s tanky Panther. Druhý díl je věnován samotné bitvě a převážně bitvě u Prochorovky. Tento dokument je trošku odlišný od jiných, protože z velké části posloucháme výpovědi účastníků, jak německých, tak sovětských, a jejich příběhy, hlavně pak ve druhé části. Celkově to ale někdy působilo trošku nudně, hlavně ve druhé části, proto také nedávám plný počet. ()

Pavelpi 

všechny recenze uživatele

Dobře udělaný dokument,který ukazuje tuto bitvu ze dvou stran.Vyprávění německých a ruských vojáků dává nový pohled na tuto bitvu.Objevují se tu nová fakta,která nebyla známá. ()

Reklama

Reklama