Reklama

Reklama

Ip Man: Zrození legendy

  • Hongkong Ye wen qian chuan (více)
Trailer

Mestečko Fošan, Čína, píše sa rok 1905. Talentovaný mladík Ip Man (Yu-Hang To) navštevuje školu majstra bojových umení Chana Wah-Shuna (Sammo Hung Kam-Bo), ktorý ho zasväcuje do základov bojovej techniky Wing Chun. Po majstrovej nečakanej smrti sa vedenia školy ujme Ng Chung-Sok (Biao Yuen), ktorý Ipovi pomôže zdokonaliť sa. O niekoľko rokov neskôr sa mladý Ip Man presťahuje do Hongkongu, kde sa spriatelí so starým majstrom Leung-Bikom (Ip Chun), ktorý ho priučí ďalším aspektom der umenia Wing Chun. Rozhodujúca pre Ipov ďalší osud je však konfrontácia a jeho adoptívnym bratom Ipom Tin-Chim (Siu-Wong Fan). Ten totiž skrýva obrovské tajomstvo, ktoré by mohlo ohroziť celú krajinu! (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (163)

Webb 

všechny recenze uživatele

Příběhově rozhodně lepší než druhý díl. Herman Yau nahradil Yipa na režijním postu, třetího dílu se zmocnil s respektem a tak to podle toho i vypadá. Choreografie bojového umění však místy překračuje rámec lidsky uskutečnitelného, čímž se musí dopomáhat triky a tak je škoda, že ani tento prequel, který se zaměřuje na začátky vzniku Yip Man legendy se nevyhnul této už zažité praktiky, která, ač si to mnozí možná nepřiznají, na působivosti ubírá. 65% ()

Ellmariachi 

všechny recenze uživatele

Neříkám, že je to vyloženě špatné, ale kvalit Donnieho Ip Manů to nedosahuje ani zdaleka. Příběh je jako z béčkového akčního filmu z 90tých let. Netvrdím, že to je špatně, ale ona mýtyčnost je ta tam. Souboje mají pochopitelně svoje kvality, ale Donnie je prostě Donnie. Celkově je to slušná podívaná, ale v kontextu se zbytkem Ipova filmového vesmíru je to prostě průměr. 65 procent. ()

Reklama

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to dosť dobrý akčný film. Má celkom dobrý príbeh o mladom majstrovi bojových umení Ip Manovi. Zobrazuje dobu, ked´ sa naučil nové techniky, pomocou ktorých porazil aj svojho majstra, spoznal ženu svojho života, mal problémy s japoncami a mnoho iného. Spracovaný je výborne, na rozdiel od väčšiny podobných filmov sa venuje mnohým prvkom a každému dostatočne, tu nie je čo kritizovať. Akcie je tu mnoho a je perfektná. Tvoria ju iba súboje, ktoré majú výbornú choreografiu a sú skvelo natočené, väčšinou sú si dosť podobné a o moc v nich nejde, ale to mi vôbec nevadí, lebo tento štýl sa mi veľmi páči. Väčšina z nich sa snaží pôsobiť reálne a počet efektov udržať na minime, ale v poslednej tretine filmu už aj tých rapídne pribudne. Ani neviem vybrať ten najlepší, všetky sa mi veľmi páčia. Herecké obsadenie je veľmi dobré, hlavného hrdinu som doteraz nevidel, ale výborné bojové schopnosti a charizma mu nechýbajú, Biao Yuen si po veľmi dlhej dobe zahral výbornú postavu a dokázal, že ešte stále má čo ponúknuť, Sammo Hung aj tú chvíľu poteší a so zvyškom som tiež plne spokojný. Záporné postavy nie sú moc výrazné, ale to vôbec nevadí, kedže v tomto príbehu nie sú až tak moc dôležité. Réžia sa mi páči, vizuálne pôsobí film tiež veľmi dobre a ani hudba nie je zlá. Nie je to až taký klenot, ako oba diely s Donnie Yenom, ale výraznejšie negatívum tu aj tak nie je, s filmom som nadmieru spokojný a fanúšikovia Hong Kongského akčného filmu budú rozhodne spokojní. 77% ()

Ceres 

všechny recenze uživatele

Nutnost fanoušku předchozích dvou filmu Donniem vidět toto? Radši ne, protože by mohli po shlédnutí být znechuceni, jako já. První půl hodina ještě maskuje ten příšerný příběh, který je .... dost trapný, bohužel, začátek zachraňuje alespoň na chviličku také Sammo Hung. Po třičtvrtě hodině mě to celé začlo nudit a po hodině mě to znechutilo. Ještěže má film rozumnou stopáž a ke konci má celkem spád. Potěší cameo Ip Chuna, který byl v náročnějších scénách stejně dublován. Některé boje osahovali prvky, které mají do Wing Chunu hodně daleko, ale je to film a je třeba potěšit neznalé oko divákovo. Za slušné technické zpracování a alespoň zase nějakou propagaci tohto nádherného stylu, jsem schopen přivřít oči, protože alespoň několik málo scén mělo koule, takže za mně 45 % a nedivím se, že Donnie už radši vycouval z projektu o Ip Manovi, protože věděl kam to povede. Tohle je zatím slabý, ale stále trochu slušný film, nic víc. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Netroufám si nic velkého vytknout. Kung-fu filmy mám celkem rád, ačkoli je nijak závratně nevyhledávám. Kung-fu filmy s Ip Manem mám rád ještě o něco více. Když opomenu stupidní dabing televize Fanda, tak jsem byl velmi potěšen. Příběh je přiměřeně pěkný. Film má tempo a když se ta šikmoočka pořádně pomydlí, tak je na co koukat. Lítá to vzduchem na všechny strany. Každý aspekt filmu má sice silně televizní nádech, ale celkově film nepůsobí až tak zle. Věřím, že v orginálním jazyce by to na slabounké 4* bylo. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (3)

  • Akčního choreografa na filmu dělal Tony Leung Siu-Hung, v titulcích uvedený pod jménem Tony Leung Siu Hong. Hlavní poradce přes bojová umění byl Checkley Sin. (Rominator)
  • Ip Chun, který ve filmu ztvárnil postavu mistra Leung Bika, je Ip Manovým skutečným synem. (n42)
  • Obchodník na trhu prodává gramofonovou desku s písní "Greensleeves", za jejíhož autora je mylně považován Jindřich VIII. Píseň je z pozdější doby a její autor je neznámý. (CSSML)

Reklama

Reklama