Reklama

Reklama

Smrt muže z ledovce

(TV film)
  • USA Death of the Iceman
všechny plakáty

Obsahy(1)

Muž z ledovce, jehož tělo bylo více než 5 000 let pohřbené v ledovci v Alpách, je nejstarší nalezenou mumií vůbec. Spolu s realistickými podrobnostmi o jeho násilné smrti zůstala pohřbena i otázka, proč byl zabit. Zatímco se objevují tři pravděpodobné motivy - politická vražda, válka klanů nebo rituální oběť - příběh o násilné smrti muže z ledovce odhaluje kořeny konfliktu v době měděné. Nové forenzní důkazy přivádějí vědce blíž k pravdě než kdy předtím. Bouřlivá doba měděná byla kdysi považována za idylické období míru a rozvoje. Případ muže z ledovce však ukazuje, že historie, jež několik tisíciletí utvářela Evropu, byla o poznání brutálnější. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

Konečne sa našlo pozitívum globálneho oteplenia! Konečne sa našla staršia vykopávka Ötziho než je táto. A keďže sa našla tak vzácna relikvia, treba sa o ňu patrične postarať. Manikúra, pedikúra a každomesačný nástrek opálenia. Ale aký bol osud tejto celebrity? To sa nám snaží vyrozprávať tento hraný dokument. Ponúkne nám tri verzie, ktoré sú tak deravé až sa im dá veriť. Však čo iné nám ostáva, kedže čakať páchateľa, ktorý je už 5000 rokov hore bradou, či sa vráti na miesto činu je už trochu pasé. Skôr ako o vdeckú hodnotu sa dokument snaží ísť do sféry senzácií. Čo mu možno pridá na popularite u kolegov neandertálcov, ale diváci hľadajúci fakty tu kus strádajú. Ako oddychovka bez neustáleho hustenia dátumov a čísel, faktov a teórií sa dá stráviť. ()

Spielbergo 

všechny recenze uživatele

Z dosavadních dokumentů (k roku 2014) prozatím ten nejzajímavější a nejkoukatelnější. Nejen že podrobně popisuje všechna doposud odhalená zranění na těle mumie, ale bez větších dohadů se také zamýšlí nad možnými okolnostmi smrti. Vše jen s použitím logiky a nejmodernější forenzní vědy, což film zařazuje mezi absolutní dokumentaristickou špičku. Na závěr pak ještě, bez nároku na vlastní neomylnost, nastiňuje další případně možné scénáře, z nichž ani jeden nelze zcela vyloučit. Doporučuji! ()

Caesius S. 

všechny recenze uživatele

Pokud vás zajímá osud Ötziho mumie, jedná se celkem o kvalitní dokument. Za pomocí forenzní vědy jsou probrány tři hlavní možné scénáře smrti alpského horala. K jednoznačnému závěru vědci nedocházejí, což je samozřejmě pochopitelné vzhledem ke stáří těla přes 5000 let. ()

Reklama

Reklama