Reklama

Reklama

Frankenstein

(TV film)
  • Velká Británie Frankenstein

Obsahy(1)

V nedaleké budoucnosti pracuje tým vědců na tajném genetickém programu. Jejich experimenty v laboratoři mají vést k vytvoření nových orgánů určených pro transplantace. Vedoucí projektu, doktorka Viktorie Frankensteinová, chce ze speciálně upravených buněk vytvořit fungující lidské srdce. I když práci ztěžují finanční i technické komplikace, doktorka pokračuje odvážně dál. Hlavní motivací je pro ni její mladý syn, který leží na smrtelném lůžku a naléhavě potřebuje nový orgán. V nádrži se speciálním roztokem a tkání se pod jejím dohledem začně vyvíjet mnohem víc než očekávala. Fascinovaná Frankensteinová nechá volný průběh růstu nového života, za který chce nést plnou odpovědnost. Když při silné noční bouři zničí elektrický zkrat zařízení v laboratořích, je to teprve začátek děsivých událostí. Moderní verze slavného příběhu Mary Shelleyové zachovává základní prvky předlohy a převádí je do futuristických kulis. Postava vědce-stvořitele je v tomto filmu žena, v níž se projevuje silný mateřský pud. S temnou atmosférou vyprávění zajímavě kontrastuje lidskost postavy Frankensteinové, jež naslouchá svému srdci navzdory okolnostem. V dramatickém a napínavém vyprávění, v němž nechybí šokující momenty, se zajímavě ukazuje nadčasovost tématiky a její morální poselství. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (12)

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Spisovatelka Mary Wollstonecraft Shelley autorka literárního Frankensteina se musela zřejmě několikrát doslova obracet v hrobě, když seshora viděla tu plejádu filmů a divadelních inscenací na její dílo, z nichž minmálně polovina udělala jejímu výtvoru jen samou ostudu. A toto dosti netradiční zpracování patří bezesporu mezi ně taky. Nejde sice jen o tuctovou záležitost a obšlehnutí klasické zápletky – tvůrci se snažili přijít s revoluční myšlenkou a pojmout tento známý příběh podle sebe, ale popravdě se jim to moc nepovedlo. Zvláště když jde o televizní film s nepříliš velkým rozpočtem. Docela jsem hleděl, když s tímto filmem přišla ČT1 v normálním vysílacím čase v osm večer – říkal jsem si, tak v tomhle asi moc hororových prvků nebude, ale kupodivu by se tu pár temnějších momentů i našlo. Samotný tvor sice moc hrůzy nevzbuzoval – no on zas až tolikrát vidět nebyl (celý) – spíše jen záběry na jeho zdeformovanou hlavu a ústa – což mimochodem občas vypadalo i dost komicky. Ovšem když už došlo k zabíjení (malá holčička, bezdomovec, atd…) mělo to v sobě jisté emoce a atmosféra se výrazně zlepšila. Což je taky důvod, proč tento film nemíním odstřelit úplně. Nebyla to sice úžasná podívaná, na kterou bych vzpomínal s radostí a odhodláním si ho pustit ještě někdy znovu, ale několik světlejších chvilek tu bylo. Na druhou stranu tu však bylo i dost nezáživných pasáží a styl natáčení (často dost rozmazaný obraz) mi taky moc nesvědčil. Samotný nápad a chuť odlišit se od ostatních Frankensteinů, však přičítám tvůrcům k dobru. 40% ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Hm, udělat z námětu klasického romantického horroru scifi biotechnologický thriller - nenamítal bych nic, kdyby se to formou celé tak lacině nepodbízelo masovému televiznímu divactvu. A nezachránil to ani ten navzdory očekávání ne zcela jasný konec... Tak snad někde v nějaké tv laboratoři nechystají nějací pošahaní producenti obligátní >dvojku< ... %-| - - - - - (Poprvé viděno se zpočátku značným zájmem a následným rozmrzením 17.10.2011 na >degenetické jedničce< , hodnocení 54., komentář zde jako jedenáctý - 17.10.2011) ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Kdo je největší zrůdou tohoto filmu (světa)? Zrůda, která byla stvořena z touhy a ctižádosti? Její tvůrce, který nehleděl na okolí a důsledky, které jeho výzkum bude mít? Lidé okolo génia, který má dostatek schopnosti na stvoření života, ale nikdo mu v tom nezabrání nebo ho ani nedokáže kontrolovat? Korporace, které nehledí na ztráty, ale na finanční a technologický prospěch z jakéhokoliv, nepovedeného i povedeného, experimentu? V příjemně temné atmosféře filmu, který si nehraje na veledílo, ale na moderní pohled na Frankensteinovu legendu se snahou odpovědět na podobu dnešního světa. ()

Ravi 

všechny recenze uživatele

Myslím, že tomuto filmu hodně ublížil název, který je výstřelem do prázdna, a také spousta dialogových nepravostí, ale kupodivu jde o koukatelný snímek řady "B". Nečekejte žádný strhující děj ani výstupy, které by vstoupily do dějin, to ne, ale některé části opravdu stojí za shlédnutí. Snímek má hlavu a patu i velmi ponurou atmosféru, vše ostatní zklamalo. Škoda, mít to v rukou někdo jiný, mohlo to dopadnout mnohem lépe. Dávám 45% = 2/5, protože mě film vzhledem k očekáváním spíše překvapil. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelná sračka a zneuctění Frankensteinova monstra. Film je neuvěřitelně stupidní. Herci jsou šíleně špatní. A monstrum? To je k smíchu. Film se táhne, jde od jedný sračkovější scény do druhý a.... Já prostě na tohle nemám jen stěží nedávám odpad který jsem chtěl dát. Sračka na kterou se nedá koukat. ()

Galerie (19)

Reklama

Reklama