Reklama

Reklama

Na cestě - Série 8 (2009) (série)


Na cestě po Holandsku (S08E33)

(epizoda)
Česko, 2010, 27 min

Režie:

Lucie Výborná

Hrají:

Miroslav Donutil (vypravěč), Jiří Bartoška (vypravěč)

Obsahy(1)

S Jiřím Bartoškou a Miroslavem Donutilem lodí po kanálech za zvedači mostů, staviteli historických plavidel, pěstiteli tulipánů a na květinovou burzu... Voda hraje v životě Nizozemského království možná zásadnější roli než v jinde v Evropě. Už název sám napovídá, že země je tam jaksi níže, tedy níže než mořská hladina. Ale právě volný přístup k moři kdysi udělal z Nizozemska koloniální velmoc. Možná už od středověku tak místní obyvatelé mají v krvi stavění lodí, které má dnes podobu velké vášně pro rekonstrukce historických plavidel. Kromě moře, které v souvislosti s globálním oteplováním ohrožuje samu existenci tohoto evropského království, je země protkána i soustavou kanálů, po nichž proplujeme dvěma nizozemskými provinciemi - Severním a Jižním Holandskem. Zastavíme se na kus řeči se zvedači mostů, rybáři, tuleními doktory i čističi kanálů. V Amsterodamu navštívíme lidi, kteří si za svůj trvalý příbytek zvolili hausbót. Na břehu se setkáme s pěstiteli tulipánů a zajdeme také na květinovou burzu. (Česká televize)

(více)

Recenze (6)

Paity 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Holanské království je skutečně nepřeberná studnice všeho možného, od kultury, přes ekonomiku, historii, mezinárodní styky. Na skutečně malém místě tak najdete opravdový kus světa. ()

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tohle si dám vždycky rád.. Nevtíravý a velmi příjemný náhled do zajímavých kultur, okořeněný velmi civilním komentářem pánů Donutil/Bartoška. Sympaticky krátké, funkční, trefné, doplněné podmanivou hudbou. Tvůrci navíc téměř každý díl stihnou ovonět jídlem, atmosférou ulic, pamětihodnostmi a zvyklostmi lidí.. ()

Reklama

ilemas 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po některých méně zajímavých epizodách „ Na cestě po..." jsem se na ploché Holandsko ani nechtěl dívat, ale pak jsem si vzpomněl, že se mě tam kupodivu velmi líbílo a s obavami že víc než přírodních krás a krásných měst se budu dívat na různá řemesla, výrobu dřeváků a sýrů apod. jsem byl velice mile překvapen. Tahle epizoda se mě velice líbila a rozhodně se po covidu tam vydám znovu. Zaujala mě plavba po městě Utrecht, které jsem nestihl navštívit. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Čím blíže k civilizaci, tím více mostů a také automatizace." Já jsem v zemi tulipánů nikdy nebyl a ani se tam v následujících třech životech nechystám, ale z pozice diváka jsem se nechal pozvat na cestu lodí kanálem po dvou z dvanácti nizozemských provincií. Vyzkoušel jsem si jízdu na nákupy lodí, viděl jsem parní pumpu, dvougenerační hausbóty, alegorické vozy z tulipánů a ani kousek Ruuda van Nistelrooye. Škoda, že to všechno zmizí, až se mořská hladina znuděně zvedne o pár metrů. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama