Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dojemný film o přátelství tří devítiletých holčiček, z nichž jedna je bohužel s maminkou v Norsku na černo. Jsou nuceny se skrýt před policií, ale zbylé dvě kamarádky udělají vše proto, aby Naisha s maminkou nemusely odjet zpátky do války zmítaného domova. Vydají se na vlastní pěst do Osla, a tam proniknou až do parlamentu, kde vyvolají vlnu sympatií a nakonec docílí i toho, že Naisha s maminkou mohou zůstat v Norsku. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (11)

sigf07 

všechny recenze uživatele

Neobvyklý vánoční dětský film. Norským tvůrcům se podařilo něco, co by v rukou někoho méně zdatného mohlo skončit pořádným průserem – spojit film s vánoční atmosférou s určitým kritickým poselstvím a podat to tak, aby tomu rozuměly i děti. Tuhle vyváženost prostě musím obdivovat, navíc mě po dlouhé době dětští herci neštvali. Snad jen písničku „Santa Lucia“ bych teď nemusel pár let slyšet. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Především - při hodnocení tohoto filmu je nutno brát na zřetel, že jde o film určený především dětskému divákovi. Jako školní představení pro 1. stupeň základní školy bych ho vřele doporučil, neboť obsahuje významné výchovné prvky - je to především idea kamarádství a boj s xenofobií, která je dnes aktuální v celé Evropě (a u nás zvlášť). Jinak je zde samozřejmě scénáristicky mnoho nedotaženého, naivního i nepravděpodobného, takže pro nás dospělé film vyzní jako pohádka. Ale proč ne? A i nám sentimentálním dědkům se nakonec vrhnou slzy do očí, když dosud nesmělá dívenka promluví v parlamentu... Norové dětské filmy umí! ()

Reklama

Nonna 

všechny recenze uživatele

Od tvůrců televizního programu nebylo právě šťastnou volbou uvést film o bezpráví černých přistěhovalců v Norsku ve dnech, kdy přistěhovalci francouzští vystříleli v Paříži redakci a bar. Tak nějak jsem ty "zlé a nechápavé" Nory chápala, trochu i proto, že jsem tam nedávno byla a zažila tu jejich pracovitost, pořádkumilovnost, čistotu a tradici, které se, celkem přirozeně, nechtějí vzdát. Na druhé straně, volba dětských herců je příjemná, norská krajina, to je prostě filmová nádhera nepotřebující žádných doplňků a triků a jako film pro děti se dílo dalo vnímat a snést. Zaujala mě také rozdílnost v postojích výchovy dětí, tolerance vůči nim, u nás také dost kritizovaná a nepochopená - holčičky se v noci sbalí, ujedou na saních, posléze vlakem (načerno?) do Osla, tam se potloukají blíže neurčený počet dní kde se dá, nezvedají telefony a v posledním záběru je za to tatínek, takto policista, kterému svým činěním negativně zasáhly do výkonu služby, pochválí, jak byly statečné a samostatné.....obávám se, že u nás by dostaly nařezáno a zaracha. Skvělá je hudba, v tom se, co se dětské tvorby týče, máme od Norů ještě pořádně co učit. ()

ricci.s odpad!

všechny recenze uživatele

No bohužiaľ, ja patrím k tým, komu bolo z toho skôr na zvracanie. Bolo to natočené len s jediným cieľom: Aby sme chránili utečencov. Preto ma vytáča aj klamlivý názov filmu, politika a jednostranný pohľad na vec jednoducho odsúvajú "silu priateľstva" na druhú koľaj. Dievča sa postaví pred parlament, požiada ich, aby jej kamarátka mohla ostať v krajine, lebo sa majú veľmi radi a všetci jej tlieskajú (naivný nezmysel s tradičným happyendom). Na túto tému mám svoj vlastný názor a nechce sa mi to rozoberať, ale pokiaľ je toto jediným cieľom filmu, ktorý sa považuje predovšetkým za vianočný film pre deti (pričom s Vianocami to ani veľmi nesúvisí a deti to aj tak nepochopia) a na základe tématiky sa silou mocou snaží hrať divákovi na city, nemôžem dať iné hodnotenie ako odpad. Nejde mi o samotnú myšlienku, ide mi o spôsob, akým to bolo prezentované. Mimochodom, vôbec ma to nedojalo. ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama