Reklama

Reklama

Operace Mojžíš

(TV film)
všechny plakáty
Francie, 2007, 53 min

Obsahy(1)

Leden 1985. Svět se dozvídá o existenci prastarého židovského kmene Falášů v Etiopii a současně i o neuvěřitelném dobrodružství při jeho pouti do Zaslíbené země ? do Izraele. Poprvé v dějinách došlo k hromadnému exodu Afričanů ne pro zotročení, ale pro jejich záchranu před regionálními konflikty a smrtí hladem. Letecký most trval přes měsíc. V Tel Avivu denně přistávala letadla plná cestujících. Akce, která umožnila návrat tisíců Falášů do staré vlasti, vešla do dějin pod kódovým označením ?Operace Mojžíš?. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

raroh

všechny recenze uživatele

Dokument jsem neviděl, ale zaujala mě věta v anotaci - Akce, která umožnila návrat tisíců Falášů do staré vlasti... to totiž není vůbec pravda, etiopští židé podle všeho konvertovali někdy před kodifikací talmudu, kterým se podobně jako karaimové neřídí (ostatně o problémech jejich konverze a přijetí do izraelské společností vypráví jiný film Mihaileanua) a nikdy v Izraeli až do Akce Mojžíš nežili. ()

klima777 

všechny recenze uživatele

Režisér Radu Mihaileanu znovu o etiopských židech. Tentokrát dokumentárně. Místy drásavě, místy dojemně, místy heroicky a občas (ve vztahu ke státním orgánům) až příliš nadšeně. Natočí někdo někdy film o židech v Ugandě, Nigérii nebo Indii? Určitě by to bylo stejně zajímavé a pro většinu světa i překvapivé. ()

Reklama

Reklama