Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Drama natočené podle skutečných událostí, které se odehrály v nacisty okupovaném Lvově (tehdy Polsko, nyní Ukrajina). Leopold Socha, malý polský zlodějíček a zároveň údržbář místních kanalizací, schová za peníze v podzemním labyrintu skupinu Židů, kteří se snaží uniknout likvidaci lvovského ghetta. Zpočátku je hlavním Leopoldovým motivem cynická snaha vydělat, postupně ale vzniká mezi ním a skupinou zvláštní pouto, které se s každou novou dramatickou událostí v podzemí prohlubuje. Když skupině dojdou peníze, Leopold vidí, že je nemůže opustit a skrývá její členy dále, za což jemu i celé jeho rodině hrozí smrt. Film diváka díky skvělé režii a kameře doslova vtahuje nejen do atmosféry tmavého lvovského podzemí, ale i do výjimečného příběhu mužů, žen i dětí, kteří se čtrnáct měsíců snaží za neustále vzrůstajícího nebezpečí vyhnout smrti. Snímek se vymyká obvyklým hollywoodským schématům, ve kterých jsou pouze dobré a špatné postavy. Zde mají hrdinové obě stránky, o to jsou ale lidštější, působivější a nám bližší. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (7)

Trailer 1

Recenze (143)

Dydzej 

všechny recenze uživatele

Přestože drama není zrovna žánr, který bych vyhledával, tento snímek mě velmi mile překvapil. Je o židech za druhé světové války, stejně jako miliony jiných filmů. Tento je však něčím jiný. Jak řekla režisérka, židé tu nejsou vyobrazeni jako andílci, které někdo ohradil plotem, stejně tak poláci nejsou hrdinové. Snad jen ti němci mají všude stejnou roli. Název In darkness už sám o sobě napovídá, že nemá cenu pouštět si tento film na vašem LCD za slunečného dne. Rozhodně bych však nedoporučoval na tento film chodit do 4+D kina, po chvíli by vám ty kanály mohli přestat vonět. I přesto, že se většina filmu odehrává pod zemí nepůsobí to zmatečně ani nijak přikrášleně, divák by skoro uvěřil, že to takto mohlo ve skutečnosti i být. Tedy že ani to drama nepřijde člověku neuvěřitelné. Rovněž souhlasím s Agnieszkou v tom, že originální jazyky filmu rozhodně prospěly. Ač je film, jak již název napovída, temný, jsou tu i chvilky kde se zasmějete. Tedy alespoň pokud se chcete zasmát, Poláci se prý moc nesmáli. Průměrný čech však dvě tři takové scény určitě najde. Nevím komu bych tento film doporučil, protože si myslím, že lidé, kteří by ho chtěli vidět ho již pravděpodobně viděli a nebo ho mají alespoň v hledáčku. 8/10 ()

Ajinka126 

všechny recenze uživatele

Pro mě byl zásadní problém v tom, že jsem necítila pouto ani s jedním z těch hrdinů. Bylo jich moc, nikdo neměl silný charakter, možná i slabé herecké výkony. Nepůsobila na mě dobře rozpřepaná kamera. Zapůsobil na mě až závěr s větou "To jsou moji žido!". (Pzn.: chápáno ve smyslu "to já je chráním"). Jako by to celé konečně mělo smysl točit. Jen to přišlo trochu pozdě. Agnieszku mám ve velké oblibě, tohle mi jako divákovi nesedlo. ()

Reklama

maseer2 

všechny recenze uživatele

tíživá atmosféra antisemitismu v okupovaném Polsku a ponuré prostředí městské kanalizace dávají dohromady hodně nepříjemný zážitek.. v odlehčeném duchu se nesoucí závěrečná beseda se sympatickou Agnieszkou Holland zase naopak všem zvedla náladu - režisérka prozradila několik zajímavých zákulisních informací a navíc překvapila výbornou češtinou, vtipností a jednoduše tím, že je skvělá vypravěčka.. takže zasloužená čtyřka a bezvýznamné plus za besedu k tomu :) ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,TADY TEĎ BUDEME ŽÍT?“.... /// Film velkej příběhem a uvěřitelnejma hereckejma výkonama. Žádná pompézní válečná akce, žádný vydírání lacinejma záběrama a scénama. Samo, že je tu i pár znepokojujících obrázků, ale žádný omýlání 100x viděnýho. ,,Jen“ drama z kanálu a věci s tím související. Drama Židů žijících mezi potkany, drama Poláka, kterej jim pomáhal. A asi nejvíc člověk ocení tu snahu o pravdivou realitu, o nepřikrášlování a nenadržování žádnej straně. (Ne ty vole, ani Němcům....) /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Knihu od Roberta Marshalla ,,In the Sewers of Lvov“ číst nebudu. 2.) Schindlerovi židy už znám, teď bych se rád seznámil s těma od Leopolda Sohy. 3.) Jsem vyznavač netradičních sexuálních praktik a vyloženě dobře mi dělaj kanalizační hrátky. 4.) Thx za titule ,,L I B E R“ a ,,pepu“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ ** ()

boshke 

všechny recenze uživatele

Za mne je chvályhodné nedělat po miliónté koncentráky nebo život v ghettech. Dvě a půl hodiny Temnoty mne však minuly. Za mne byla lepší než celý film vtipná a zajímavá beseda se sympatickou Agnieszkou (obzvláště její vztah k Němcům). Osudy Poldekových Židů mi byly srdečně ukradené. Zřejmě proto, že než zalezli do kanálu, nebyli nijak vykresleni, tudíž pro mne byli pouhou indiferentní skupinou Židů, která nebyla celý film vidět a hystericky hulákala. Jediný zajímavý byl Poldek... 50% ()

Galerie (57)

Zajímavosti (16)

  • Film byl natočen podle scénáře Davida F. Shamoona na motivy knihy „In the Sewers of Lvov“ z roku 1990 Roberta Marshalla. Agnieszka Holland ho nejdříve odmítla, pak však po obdržení přibližně sedmé verze a s podmínkou natáčení v originálních jazycích uznala, že "jí je film souzen". (JoranProvenzano)
  • Pro výběr vhodného kanálu pro natáčení navštívila Agnieszka Holland několik kanálů v různých městech. Ty nejhezčí prý podle jejích slov mají v Montrealu. (MzK)
  • Robert Wieckiewicz muset při hraní pracovat také jako osvětlovače - při natáčení a hraní své role musel baterkou svítit na ostatní herce. (MzK)

Související novinky

Oscar 2012 - výsledky

Oscar 2012 - výsledky

27.02.2012

84. udělování zlatých sošek, ke kterým se po letech vrátil Billy Crystal jako průvodce, bylo ve znamení tradice. Jedna z nejočekávanějších a nejsledovanějších televizních show roku se vrátila ke svým… (více)

Oscarové nominace 2012

Oscarové nominace 2012

24.01.2012

84. udělování výročních cen Americké filmové akademie se blíží. Ať už se vám to líbí nebo ne, pořád jde o nejsledovanější a z jistého pohledu i nejprestižnější filmové ceny na planetě. Takže, kdo se… (více)

Reklama

Reklama