Reklama

Reklama

Univerzální voják 4: Odplata

  • Česko Univerzální voják: Den odplaty (více)
Trailer 1

VOD (1)

John je bývalý voják a žije poklidným životem se svou rodinou. Jednoho dne je však přepaden a jeho rodina nemilosrdně postřílena, sám je těžce raněn. Jediné, co mu zůstane ve vzpomínkách, je, že vrahem je jeho kolega z armády Luc Deveraux. Po několika měsících se John zotaví a jeho jediným hnacím motorem je pomsta. Vše kolem Johna je však velice divné a nepochopitelné. Jakási dívka jménem Sarah tvrdí, že spolu mají poměr, ale John si nic nepamatuje. Postupně si však nějaké okolnosti vybavuje. Vše je ale docela jinak... Kdysi byl vládou vybudován projekt „univerzální voják“, v němž byli všichni účastníci speciálně vylepšeni. Tento projekt se však vymkl kontrole a samotní poloroboti se rozprchli mezi normální lidi. Po nějaké době se Andrew Scott pod vedením Luca Deverauxe snaží shromáždit všechny z programu a zřídit si svou vlastní komunitu. John se postupně dozvídá věci, které nechce slyšet, a v opuštěné chatrči nalezne své „dvojče“, které zabije. Po všemožných útrapách se konečně John dostane do tábora, kde se shromažďují  všichni vojáci z projektu... (TV Prima)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (209)

honajz 

všechny recenze uživatele

Zbytečně explicitně násilný film, kde dětskou herečku nechají dvakrát zastřelit a nechat z ní jednou kapat krev (mně se ekluje využívání dětí ve filmech i reklamách, zvláště v podobném stylu), film bez nápadu a příběhu, psychedelicky natočený, ublikaný, nepříjemný. Nelogický. Závěr ve stylu počítačové hry. Zbytečně přepálená stopáž. Fuj, že jsem se s něčím takovým vůbec zahodil. ()

stration 

všechny recenze uživatele

S Univerzálem tak jak ho známe, to nemělo nic společnýho. Pouze vedlejší role našich dvou pánů ve středních letech a pár keců okolo připomněly starý časy. Jinak je film úplně debilní, scénář je napsaný snad za deset minut na třech sranách a psychadelické hrátky s kamerou, flashbacky, hudbou taky nic moc. Jediné, na co se dobře kouká je Adkins, který při soubojích vypadá fakt drsně, nohama a rokama se taky umí ohánět a člověk by mu věřil i lásku k rodině. Van Damme i Lundgren vypadají při soubojích taky celkem dobře hlavně díky střihu a Van Damme navíc jako záporák a Lundgren jako pošahanec. Celkově vzato, průser to není, ale pochvala taky ne. ()

Reklama

JASON_X 

všechny recenze uživatele

To zírám, jakým směrem a kam až se devadesátkově béčková story o univerzálních vojácích posunula. A náhodou tenhle díl považuju za nejlepší z celé tetralogie. Na rozdíl od zastaralé (i když stále skvělé) jedničky, trapně rádoby komediální a odlehčené dvojky, nebo bulharsky retardované trojky, je tohle pokračování plnotučné akční béčkové scífko jak se patří. Klonování, implantace vzpomínek, spousta parádní akce se zbraněmi všeho druhu. Samozřejmě mě potěšil v opět skvělé vedlejšce Dolfi, i běloruský bijec Andrej, ale hlavní housle hraje Scott Adkins, žeru třeba ty jeho efektní triky, kterak vyskočí, omotá se chlápkovi nohama okolo krku a sroluje ho na zem. Naopak největší opruz jsou dvě scény na začátku s mimořádně odporným stroboskopem. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Tvůrci očividně přetavili původního univerzálního vojáka do zcela nové uniformy, kde dávají větší prostor zamyšlení nad vkusností zapojení těchto polovojenských mulťáků do akce. Polovojenských, protože nový mulťák nesedí v nějakem hypermoderním trucku, ale doma na gauči a s ní o ztracené holčičce a kozách svý manželky. To si nedělám srandu. V celém filmu není jediný záběr na její tvář, jen do výstřihu. Snad kouzlo nechtěného. Nemá tedy asi cenu se nějak hlouběji zamýšlet nad dějem. Ten je tu koneckonců velmi pitomě stavěný a celou dobu se to táhne jako tejden před výplatou. Ona vůbec celá zápletka, rozuzlení a pointa je tak nějak dost nešťastně řešená a film kvůli ní už není ani akční ani thriller. Takže opravdu jedna velká bída s nouzí. Co mě ovšem velmi pobavilo, a vlastně i potěšilo, byly bitky. Jedna v obchodě se sportovními potřebami, to jsem se tetelil blahem, to se opravdu povedlo, a pak samozřejmě závěrečné finále. Na to, jak byl film celou dobu blbý, se ke konci filmejkři opravdu vycajchnovali. Opravdu bylo vidět, že si s tím dali práci a dobře si vše promysleli. Pravdou je, že se nechali inspirovat nějakou PC hrou, ale nebylo to na škodu. Bylo to velmi efektivní a fungovalo to, jako bych na chvíli byl já ten neprůstřelný likvidátor uprostřed toho dění a hloupé počítačové figurky mi skákali před kurzor. Scott Adkins opět zabodoval, i když byl film pitomej jak necky. ()

Quint 

všechny recenze uživatele

Univerzální voják 4 splňuje přesně to, co mě na béčkových filmech baví. Díky nízkému rozpočtu se nemusí snažit zalíbit co největšímu publiku a najdete v něm věci, které by v áčkových filmech nikdy neprošly. Tenhle skoro artový akčňák tvrdě nakope pozadí všem, kteří očekávají konvenční hollywoodskou akční zábavu. Děj je poměrně přímočarý (navenek klasická revenge story), ale místy psychedelicky dezorientující a s nečekanými hororovými prvky. Chvílemi máte pocit, jako když se díváte na něco od Davida Cronenberga, Michaela Hanekeho nebo Gaspara Noého. Čtyřka Univerzálního vojáka vás nechá nahlédnout do temných stránek duše zrobotizovaných univerzálních vojáků a zachycuje postupný ponor hlavního hrdiny do „srdce temnoty“, na jehož konci ho čeká novodobý plukovník Kurtz v podání holohlavého Van Damma, který je tentokrát (z obrácené perspektivy) líčený jako padouch. A překvapivě to nepůsobí ani trochu směšně. Film je nekompromisně cynický a supervážný. Absolutně bez humoru, patosu a romantiky. Bez sympatických postav a efektních trikových atrakcí. Jak už to v DTV (direct-to-video) filmech bývá, hlavní i vedlejší aktéři sice nejsou žádní velcí herci (což se dá v rolích chladných zabijáků bez emocí snadno skrýt), zato se skutečně umějí prát. A jejich kontaktní souboje svou extrémní dravostí a brutalitou strčí do kapsy i "gun-fu" Johna Wicka. Film existuje i v NC-17 verzi, což je dneska v tomhle žánru dost neobvyklé. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (19)

  • Poté, co Magnus (Andrei Arlovski) nastupuje do údržbářského vozu, motor vozu běží, což je poznat podle kouře vycházejícího z výfuku. Po nasednutí do vozu však vozidlo opětovně startuje. (JohnSmith)

Reklama

Reklama