Reklama

Reklama

Fixer: The Taking of Ajmal Naqshbandi

všechny plakáty
USA, 2009, 84 min

Režie:

Ian Olds

Obsahy(1)

Snímek nás provází osudem afgánského žurnalisty a tlumočníka Ajmala Naqshbandiho, který se dostává do tálibánského zajetí. Každým dnem ztrácí Ajmal svůj optimismus v návrat do běžného života. Sledujeme autentické záznamy požadující pomoc od vlády. Tu ovšem nenachází ani po několika dnech vyjednávání. Stáváme se tak svědky kruté popravy, která byla ihned zveřejněna na internetu. (Misipisi)

(více)

Recenze (5)

Fr 

všechny recenze uživatele

,,Když mě unesou, je po mě! JSEM TOTIŽ AFGHÁNEC“….. To se to tak Afghánistánu někdy stane, že někoho občas unese Taliban. A domorodec přemýšlí: proč někoho z nás? Asi proto, že vztahy mezi lidmi a domy jsou tu propojené. A všude, z každého a ze všeho je cítit STRACH! K pochopení Talibánu se musíte vrátit do dob Afghánsko – ruské války.... dočkáme se hodně autentického materiálu, záběrů Talibánu a informací, které jen potvrzují potichu vyslovené domněnky. Dobře poskládaný dokument o tom, PROČ MUSEL UMŘÍT AJMAL NAQSHBANDI, zprostředkovatel, tlumočník a novinář. Všichni, které zajímá Afghánistán, Talibán a vůbec svět kolem nás, by měli film zhlédnout. Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Fascinují mě Talibánská videa. 2.) Zajímá mě, jak by Talibán pomohl obyčejným lidem u nás. 3.) Četl jsem, že kdesi na východě hledají kameramana. 4.) Jsem novinář a už mě dlouho nikdo neunesl. (Strašně jsem totiž přibral!) PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

clementinka 

všechny recenze uživatele

Trochu zdĺhavo poňatý, ale za to s aktuálnou témou, dokument. Nech sa venuje film akokoľvek vážnej téme, je mi ľúto hlavného fixera, Ajmala, ktorý mi prišiel veľmi naivný. Chcel využiť situáciu, a zarobiť si veľa peňazí, ale ako to aj inokedy býva, vidina peňazí niekedy zaslepý ľudí a robí z nich akési bábky, ktoré sa vrhajú dú smrteľného nebezpečia. Ja žiť v takejto krajine, kde slovo smrť je na dennom "jedálničku", tak sa zďaleka vyhnem takémuto povolaniu. Áno, čo robiť iné? Keď vláda je skorumpovaná, všade od vás chcú len peniaze, ktoré vy nemáte? Čo robiť? Neviem, nikdy som v takej situácii nebola, nikdy som v takej krajine nebola, ale z môjho pohľadu, z teplej izby, v pohodlí Európy sa mi to ľahko píše. Neviem si úprimne predstaviť, aké to musí byť pozerať sa v televízii, ako denne niekomu odrezávajú hlavu, zarezávajú ľudí tupými nožmi a podobne. Aj keď sama som sa pýtala, prečo sa tí ľudia divia, že zabili svojho? Prečo, keď sa tam tak či tak zabíjajú všetci nezmyselne? Ako si môžu byť vôbec niekde istý, že ich niekto nezabije? Ani tomu nepochopím. Každopáadne, toto je príbeh, jeden z miliónov. Aspoň mne sa to tak zdá, stále len počuť, zajali toho a toho novinára. Zabili toho a toho novinára. Nič nové. Byť v ich koži? Nepredstaviteľné. Nepredstaviteľné žiť v takej krajine. Každopádne takýchto dokumentov by malo byť viac. Možno by sa začalo niečo naozaj diať. A možno nie. Kto vie? ()

KOZEL84 

všechny recenze uživatele

Tu popravu už sem viděl dávno před tímhle filmem,ale tady se ukazuje,že Talibanu je úplně jedno komu tohle udělá.Když přejdu to,že řezat člověku zaživa hlavu tupým nožem je neomluvitelné asi za všech okolností (snad s vyjímkou tohodle hovada,které by měli popravit jako tu nejposlednější smradlavou svini a hodit na hnůj http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-domaci/134059/hruza-na-d1-ridic-vytlacil-auto-z-dalnice.html),řekl bych,že to chce aspon' to,aby důvod k tomu byl osobní a já toho člověka šíleně a nekonečně nenáviděl.Chci říct,vždyt' je můžou zastřelit,oběsit nebo co já vím,ale oni to dělají takhle a ještě tak nezúčastněně a hlavně člověku ,který neudělal ani hovno.Je fakt,že šokovat se v tomhle případě celkem daří,protože tohle by nasralo i kus šutru.Tak bud' sme lidi,anebo sme hovada!! ()

Reklama

Reklama