Reklama

Reklama

Moskytiéra

(festivalový název)
  • Španělsko La mosquitera (více)

Obsahy(1)

„Je to jeden ze tří nejlepších scénářů, jaké jsem kdy četla,“ hodnotí třetí autorský snímek katalánského režiséra Geraldine Chaplinová, která v něm ztělesnila němou roli ženy Maríi, trpící Alzheimerovou chorobou. Adresát uznání k tomu podotýká: „Chtěl jsem, aby ve filmu nepromluvila jediné slovo: jako její otec...“ Příliš toho nenamluví ani Luis, Maríin patnáctiletý vnuk, který se uzavřel do svého ticha před manželskou krizí rodičů a na ulici sbírá opuštěné psy a kočky. Otec Miguel by této výstřednosti rád učinil konec, ale láskyplná matka Alice drží nad Luisem ochrannou ruku. Množící se zvířecí přírůstky komplikují život v bytě a rodinné soužití houstne... „Postavy věří tomu, že jediné, čeho by se měly bát, jsou komáři. Jsou přesvědčené, že když životu vymezí mantinely, budou moci dosáhnout štěstí. Jenže toto štěstí stagnuje, je jako stojatá voda. A stojaté vody zahnívají. Z komárů se tak mohou stát vlci,“ říká o svém filmu režisér Agustí Vila. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (19)

Khalesi 

všechny recenze uživatele

Neskutočne depresívny snímok, po ktorom sa človek cíti ešte mizernejšie ako obvykle. Vačšinou dávam filmom , kde je akýmkoľvek surovým sposobom zabité zviera odpad, tentokrát to neurobím len z toho dovodu, že diváka by scéna so zrazeným diviačikom mohla donútiť k zamysleniu, či je naozaj nutné správať sa k zvieratám a životnému prostrediu tak nekompromisne a bezohľadne a neustále sa stavať do role boha, ktorý má právo rozhodovať o živote a smrti. To, čo sa dialo všetkým členom rodiny je v dnešnej dobe žiaľ celkom bežnou záležitosťou, teda až na starých rodičov, tí sa bežnému priemeru svojou šialenosťou trochu vymykajú. Každý jeden zo zúčastnených trpí určitou formou osamenia, frustrácie a strachu a tieto emócie si ventilujú svojsky, hlavne však ubližovaním svojim blízkym, či v prípade mladého Luisa, sebe samému. Celkove film reflektuje dnešný svet ako smutné a osamelé miesto, i keď žijete v kruhu rodiny, pretože sa ľudia či už vedome, alebo nevedomky, sami izolujú od všetkého čo im je prirodzené a trávia svoje životy v akomsi umelo vytvorenom vákuu, prostom lásky, porozumenia a pochopenia. Obaja mladí naviac dosť typicky riešia svoje problémy buďto drogami, alebo násilím a sexom. Priala by som si, aby to všetko nebolo tak veľmi reálne a bežné... ()

Rattus Rattus 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý film, ale bohužel jediný, který jsem viděl ze soutěžní sekce 45. ročníku MFFKV (13.7.2010 v kině AERO, na FF jsem byl až od 9.7.2010). Scénář se opravdu povedl, žádná trapně "americky" fungující rodina, herecké výkony velmi dobré, snad se s ním setkáme v ČR kinech, + dalšími ze soutěžní sekce MFFKV. ()

Reklama

Mata 

všechny recenze uživatele

Španělé jsou divní, jsou úchylní a jsou krásně svoji. Aspoň tak nám je ukazují ve filmech jako je tenhle. Němá Geraldina za níž mluví manžel je jedna z nejkrásnějších a nejvtipněji podaných ukázek smutku a bezmoci, jakou jsem kdy viděl. Téměř opičí matka se svou kamarádkou, která by nidky svou dcerku neuhodila a tak jí pálí cigaretou... Netřeba vyjmenovávat všechny "divné" postavy. Je zvláštní, jak tahle skoru-už-karikatura funguje a jak ve výsledku působí "jako ze života" - španělského, pochopitelně :). Kdepak my Češi, my jsme přeci normální... ()

zette 

všechny recenze uživatele

Mam rad filmy o ne zcela normalnich lidech a v tomto filmu tuto realii splnili uplne vsichni. Dohromady vsichni pusobi az absurdne (nedalo mi nevzpomenout na Bunuela), pokud rozdelim film na jednotlive casti, zjistim, ze vse je az moc uveritelne a svym zpusobem temer normalni (az na ta zvirata). Dobry film s dobrymi herci, Garcia opet potesila:-). ()

jhrasko 

všechny recenze uživatele

Snímka, ktorá ťaží viac z naturelu ŠPAnielov, ich horkokrvnosti, temperamentu a rýchlej reči než z kvalít scenára tak vychváleného Geraldinou Chaplinovou. Je bizarná, chvíľami až zahanbujúco amatérska a v konečnom výsledku budí dojem výživnej, ale rýchlo zabudnuteľnej jednohubky. Opakovane sa mi tak potvrdilo, že vo Varoch a v rámci ich ozvien sa treba zamerať na mimosúťažné sekcie. ()

Galerie (14)

Reklama

Reklama