Reklama

Reklama

Ponorka K-19: Skutečný příběh

  • Rusko К19, неголливудская история
všechny plakáty
Rusko, 2004, 44 min

Obsahy(1)

Tragický příběh o havárii první sovětské jaderné raketové ponorky K-19 posloužil jako námět hollywoodského snímku nazvaného K-19: Stroj na smrt. Zdálo se, že nic horšího už vymyslet snad ani nelze, ale zápletka filmu byla jen střípkem ze skutečného příběhu známé ponorky. Základem tohoto dokumentu o ponorce K-19 jsou dosud nezveřejněné výpovědi svědků o havárii. K tragédii došlo v roce 1972 následkem požáru. Pětadvacet mužů zahynulo okamžitě a dalších patnáct bylo uvězněno v desátém úseku až do samotného konce. Zápasili o život dlouhých dvacet šest dní: v naprosté tmě a řídkém vzduchu, bez jídla a vody i bez jakékoli komunikace s těmi, kdo se je snažili zachránit. Přesto se všem podařilo přežít a zachránit ponorku, která byla opravena a znovu po dlouhá léta brázdila moře a oceány se svou posádkou. Diváci se seznámí s příběhy zajatců desátého úseku, s názory odborníků a autoři dokumentárního filmu se pokusí objasnit, zda bylo či nebylo nutné uchovávat po desetiletí v provozu ponorku, na níž docházelo k opakovaným haváriím a jež pro celý svět představovala hrozbu jaderné katastrofy. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

Lacike 

všechny recenze uživatele

Dokument, ktory mapuje osudy ponorky K-19 znamej z filmu s Fordom od vyrobenia az po zosrotovanie. Je zaujimave aka smolna ta ponorka bola a okrem katastrofy v 1961 ju okrem mnoha mensich postihli dalsie 2 velke nehody. Tento dokument sa najviac venuje tej tretej z roku 1972, ked v ponorke vypukol poziar a v zadnej casti na 23 dni uviazlo niekolko namornikov. Bohuzial tato nehoda mi pripadala najnudnejsia a najviac by ma zaujimala druha nehoda, ked sa K-19 zrazila s americkou ponorkou. Holt v mori je asi velka premavka. :) Snad sa raz dockame sfilmovania tejto udalosti. 6/10. ()

Lukoh 

všechny recenze uživatele

Človek by čakal, že sa tu bude rozoberať scéna zo známeho hollywoodskeho filmu Widowmaker, ale nie, oni radšej rozoberajú uväznených členov posádky v nejakom desiatom úseku. Ale aspoň sa človek dozvie o celom živote tejto ponorky veľa zaujímavostí, za čo dávam dve hviezdičky. ()

Reklama

Reklama