Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sae pilně studuje, aby se dostala na vysokou školu. Otec jí zemřel, když byla velmi malá, a tak žije jenom s matkou Ryoko na ostrově Hokkaido. Jednoho dne potká Kouheiho, který chodí na speciální střední školu, aby se mohl stát rybářem. Tito dva mladí lidé se do sebe zamilují. Sae je přijata na univerzitu v Tokiu, ale i přesto se rozhodnou ve svém vztahu pokračovat. Postupně se od sebe začnou oddalovat. Vážně jejich láska přetrvá? (Galeana)

(více)

Recenze (16)

PavelU 

všechny recenze uživatele

V mnohém podobné Heavenly Forest, jako zápor to ale nevnímám. Vyznění možná vychází nastejno, byť má vedlejší rys a slouží jen ke směřování ústředních postav. Viděno už před lety, to mi ještě oba herci nebyli příliš známí. Nyní mě výslovně zajímala Jui Aragaki, zde ještě mladá a s delšími vlasy. Každé její gesto, mimika, úsměv, přikývnutí a tak. Radost pohledět. Než mi došlo o koho jde, jistý jsem si byl pouze tím, že ji z čehosi už znám. Ten kultovní seriál z roku 2016, co jí hodně změnil život. Na filmu oceňuji opravdu krásné záběry, ty skvěle ladí k tomuto romantickému ději. Je udělán přehledně, nijak se netlačí na pilu. Začalo to jízdou ve vlaku, kde se potkali, ale každého život zavál jinam. Občas spolu být mohli, pak zase ne. Jinde se seznámili s někým jiným. Štěstí střídalo neštěstí. Tvůrci se ale nespokojili pouze s hlavním párem a smysluplně si posvítili i na ostatní aktéry, co sloužili k vedlejším úlohám. Jejich kamarádi či rodiče. Divák může vidět vývoj u otce jejího přítele, který na něm v jeho školském věku nenechal niť suchou. Atmosféru podtrhává ladění do vícero osudově zbarvených okamžiků, kdy se vidí na dálku, těsně se minou, zrovna se jakoby náhodně potkají. Roli hraje i fakt, jak moc ostatním oplácí laskavosti. Ostatně, ten majestátní strom s růžovými květy, dokáže, že nic není nemožné. Chce to jen se zasnít, obdivně pozorovat krajinu a užívat kouzlo okamžiku. A nikde jinde dosud neviděny tak uhrančivě zpracované závěrečné titulky, u nichž platí jediné, že jak to celé začalo, tak to tak i skončilo. Totiž pokračování úplně první ikonické scény. ()

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Jejda, to bylo dlouhý. A přitom se tam za ty dvě hodiny skoro nic nestalo. Podobný příběh jsem viděla nejméně stokrát. Proto je potřeba do toho dát něco víc, aby se film odlišil od ostatních. A to se tady nestalo. Navíc mi ten jejich vztah přišel hrozně chladný. Herci průměrní. Hudba pěkná, ale to je asi tak všechno. Pro mě to byla rozhodně špatná volba... 2* ()

Reklama

Zíza 

všechny recenze uživatele

Na to, jak mě ten začátek uchvátil a přišel mi krásně přirozený a příjemný (při interakci těch dvou jsem se culila), konec byl falešný, natahovaný a vesměs mě zklamal. Upřímně postavy, které hráli Mukai Osamu a Renbucu Misako, mi přišly jen do počtu, aby se to natáhlo a mohlo se dramatizovat. Krásný start, kdy jsem nepochybovala o 4*, nakonec pokazil slaboučký konec. (Ovšem ta scéna, kdy se ti dva vidí po svatbě a začnou padat okvětní lístky dřínu květnatého… to bylo z uměleckého hlediska a i emočního skvělé.) Je to pomalé, pěkné, jako celek průměrné. Podívat se neuškodí. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to celkom dobrá romantická dráma. Má dosť dobrý príbeh o múdrej študentke s veľkými ambíciami a priemernom mladíkovi túžiacom po práci rybára, ktorí sa po spoločných strávených chvíľach do seba zamilujú a aj keď im život prinesie mnoho prekážok a dlhodobé odlúčenie, ich city to moc nezmení. Spracovanie je celkom dobré, ale ničím výnimočné. A to je aj hlavným problémom tohto filmu, celý čas sa na to dobre pozerá, táto nadpriemerná dĺžka nie je vôbec žiadnym problémom, nenudil som sa ani na chvíľu, ale nie je tu nič navyše. Sklamal ma už rýchly začiatok vzťahu, miesto toho, aby si k sebe postavy postupne nachádzali cestu sa do seba zamilujú už po pár minútach a potom sa celý film stále drží na tej istej línii. Síce sa občas nájde nejaká menšia alebo aj veľká prekážka a to pri oboch hlavných postavách, ktoré ich život výrazne oplyvnia, ale filmu sa to nijak moc nedotkne, stále to ide v tej istej rovine, chcelo by to nejakú skutočnú gradáciu. Takto je to zase jeden z tých filmov, ktoré si na začiatku nastavia svoju úroveň, v tomto prípade mierne nadpriemernú a tej sa drží celý čas. Jedine až záverečná dvadsaťminútovka je už na tom lepšie, síce dejovo je to stále tá istá úroveň, ale získalo to ten správny náboj. A nanešťastie to až tak moc nefunguje ani po romantickej stránke, na ich vzťah sa síce pozerá dobre, ale nedokázal som im skutočne fandiť, či už kvôli rýchlemu úvodu, no hlavne postave mužského predstaviteľa, ktorá nie je práve najideálnejšia. Herecké obsadenie nie je zlé, najlepšia je s prehľadom hlavná hrdinka Yui Aragaki, ktorá si ma získala hneď, horšie je už na tom jej životná láska, Toma Ikuta to síce zahral dobre, ale jeho postava ma až tak moc neoslovila a na týchto dvoch postavách to celé stojí, síce tu je ešte pár výraznejších postáv, ale možno až na fotografa tu už žiadna nie je dostatočne vykreslená na to, aby som si k nej dokázal vytvoriť nejaký vzťah. Čo sa týka réžie a technickej stránky, tak Nobuhiro Doi už má za sebou aj lepšiu prácu, na úroveň Be with you to nemá, ale inak sa mi to celkom páčilo, len škoda, že celý film nepôsobí hlavne po vizuálnej stránke tak dobre, ako záverečná časť. A podobne je na tom aj hudba, občas sa objaví nejaká skutočne príjemná kratšia časť, ale je toho príliš málo. Určite nie som sklamaný, bavilo ma to, ale nemám žiadny dôvod dávať lepšie hodnotenie a v ázijskej tvorbe už vzniklo množstvo omnoho hodnotnejších predstaviteľov žánru. 68% ()

ainny 

všechny recenze uživatele

Tak tohle JE ryzí červená knihovna! Žádný sex (nic proti, ale méně je někdy více), jenom příběh a čistá láska, která přetrvá roky. I když hrdinové ze sebe nesypou vyznání a neslibují si hory doly, tak lásku mezi nimi prostě cítíte. Mnohem důležitější než slova jsou jejich skutky, výrazy tváře… Mám pro romantické filmy slabost a Japonci je umí výborně. Na rozdíl od amerických filmů si u nich ale nebývám jistá koncem. Oni ho tak rádi nechávají otevřený. Naštěstí pro mě tady tomu tak nebylo a z poslední scény mám zimomriavky ještě teď. Jasně že nejde o žádné veledílo, ale to u filmu, který má pohladit na duši snad ani není potřeba. ()

Zajímavosti (2)

  • Dřín květnatý, latinsky Cornus florida, podle kterého je film pojmenován, pochází ze Severní Ameriky a roste také v části Kanady, ve které se narodila Sae (Yui Aragaki). Ve filmu vidíme okamžik, kdy Saein otec (Arata Iura) zahrne plody tohoto stromu do země. Doopravdy se jedná o způsob, jak tuto rostlinu pomocí nepřezrálých plodů rozmnožovat. (Jirka_Šč)
  • Maják ve filmu se jmenuje Peggys Point Lighthouse a nachází se v nejvýchodnější pobřežní kanadské provincii Nové Skotsko. (Jirka_Šč)

Reklama

Reklama