Reklama

Reklama

Chantalin boj o smrt

(TV film)
  • Francie Ultimate Struggle of Chantal Sébire
všechny plakáty
Francie, 2009, 42 min

Obsahy(1)

Estezioneurablastom. Tohle podivné a zlověstně znějící slovo představuje pro lidi, kteří touto vzácnou nemocí trpí, strašlivé bolesti. Jde totiž o nádor vycházející z nosních dutin, zákeřný a houževnatý. Operativní řešení není možné, nádor by se ihned rozrostl znovu. Touto nemocí trpěla i francouzská učitelka Chantal Sébiréová. Celý svět pak sledoval její soudní bitvu o důstojný odchod ze života. Dokumentární film, který o Chantalině posledním životním období natočili francouzští dokumentaristé, vypráví o nesmírné statečnosti, bolesti, ale i radosti z drobností. Chantal Sébiréová zemřela 19. března 2008. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

tahit 

všechny recenze uživatele

Asi málokdo z nás si dovede představit utrpení, které prožila křehká Chantal Sébiréová. Způsob umírání nemocných souvisí v neposlední řadě i s tím, zda a do jaké míry má možnost člověk ovlivnit svojí bolest. Bohužel je stále hodně hrůz, jež obklopují umírání. Na to, co s tím je možno udělat, aby lidé nemuseli páchat sebevraždy a odcházeli pokojněji, zatím člověk nepřišel. Síla příběhu je v jeho prostotě neodvratné smrti a hořké pravdy. Přesto se nemohu přestat ptát? Proč tak strašně musí někdo umřít? Má právo se člověk rozhodnout a za jakých podmínek jestli zvolí smrt, nebo život? Opravdu žádné jiné cesty není? Nebo je, ale za hranicemi tohoto světa? ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Jediný důstojný odchod ze života je přirozený odchod. Statečnost je nést svůj úděl až do konce. Nesmírně si vážím těch, kdo to dokáží. Polemika nad "lehko se řekne/hůř udělá" je zbytečná. Toto je filozofie. Já zkrátka věřím, že život není náš a nemáme právo si na něj sáhnout. A názorově netolerantní pseudohumanisté mě teď můžou klidně propírat. Ačkoli mi bylo Chantal velmi líto (a neumím si představit, čím si musela projít), neztotožnil jsem se s ní ani s její dcerou. A tenhle demagogický dokument tlačící na city jako Bruckheimerovy letní trháky je o ničem. Agitka za eutanázii, "dobrou smrt". Hitlerova praktika slaví úspěch a pseudohumanita se stává společenským fenoménem. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Hodně hořké sousto. Na tohle se nedívá lehce. Nekompromisní obžaloba pokrytecké morálky - jak lehce se dají zpochybnit "morální" principy "spravedlivého" státu ... absolutní beznaděj. 81%. ()

luczi 

všechny recenze uživatele

Nikdo z nás si nedokáže představit čím si Chantal za ty roky, co bojovala se svou nemocí, prošla. Žádné filozofování či náboženská dogmata (a ideologické agitace některých, kteří tak rádi mluví o nedostatku statečnosti druhých a jejich názorové netoleranci, přičemž opomíjejí svojí vlastní - nepřipomíná mi to něco o trámu ve vlastním oku?!) Chantal v jejím boji nijak nepomohla. Dokument odhaluje jedno - neskutečnou neúctu k lidskému životu, utrpení, důstojnosti a bolesti bližního, a pak především pokrytectví ve své nejhloupější podobě. Hodnotit a kritizovat její rozhodnutí by měli pouze ti, kteří se již setkali tváří v tvář takovému utrpení a překonali pud sebezáchovy, který je vlastní každému člověku = takže vlastně nikdo! Empatie a tolerance k názoru druhých, jak se zdá, však všem vrozená není. ()

Chosé85 

všechny recenze uživatele

Výborný francouzský dokument založený na osudu jedné ženy, který vás donutí přemýšlet o životě a jeho podstatě... ()

Reklama

Reklama