Reklama

Reklama

Člověk neumírá žízní

všechny plakáty
Dokumentární / Krátkometrážní
Československo, 1970, 22 min

Obsahy(1)

Filmový esej Člověk neumírá žízní je dost možná vrcholem tvorby Václava Hapla. Zaměřuje se především na téma drog, které zasazuje do širšího rámce s poukázáním na sebedestrukční tendence moderní civilizace. Skrz své niterné a do jisté míry zastřené pojetí uvažuje velice intenzivně o dehumanizaci lidstva. Záběry schizofreničky na vozíčku nebo experimenty s drogou jsou tak nakonec jen zástupnými znaky pro choromyslnost celé společnosti. Hapl vyslal tento varovný signál již v roce 1970 a je dost příznačné (a smutné), že právě on byl současnou dobou zapomenut. Jeho vize jsou dnes totiž aktuální více než kdy dříve. (wovsi)

(více)

Recenze (4)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„A už je to zase úplně jiné!“ Psycho (nejenom) začátek. Vizuálně a zvukově nesmírně působivé. Jako hlavní téma psychické a civilizační choroby. Místy poněkud úsměvné (projevy pacienta a stále tentýž doktorův výraz) a na druhou stranu někdy skoro až hororově laděné (paní s neviňátky). Příjemné překvapení, slabší 4*. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

"Osvoboďte konání své od nutnosti a stane se Váš život radostnou hrou.", odporúča jeden z pacientov psychiatrie, sivovlasý, bradatý dedko s výzorom duchovného askétu, či šamanského gurua. V stručnosti je to hlavný odkaz dokumentárneho eseja o emočných a rozumových poruchách súčasnosti. O príčinách narastajúcich prípadov depresií a neuróz, často spôsobených náročnou adaptáciou psychiky človeka na hektické premeny tváre miest aj krajiny a na neustále technologické inovácie. Príťažlivou časťou filmu sú minúty venujúce sa terapeutickému využívaniu LSD v prípadoch, kedy farmakologická liečba zlyhala. Tento trend v terapii bol neskôr zastavený, no v Československu bolo obdobie, kedy sa medicinske využitie LSD aplikovalo. Poznámka: Hoci to s dokumentom priamo nesúvisí, v súvislosti s LSD pokusmi je zaujímavé vypátrať, či je pravda, že v ČSSR pôsobil tím lekárov, psychológov a vojakov, ktorý skúmal účinky halucinogénov na zajatých amerických vojakoch z kórejskej vojny. Hľadala sa takzvaná droga pravdy. MUDr. Ludvík Souček (neskôr známy spisovateľ) bol údajne súčasťou tohto tímu. Ako mestský mýtus to znie skvele. Ale má to aj nejaký reálny základ? ()

sator 

všechny recenze uživatele

Lidé jsou za posledních padesát let vystaveni tak dramatickým změnám, že se jim nestačí adaptovat... Člověk neumírá žízní... ()

Matthew013 

všechny recenze uživatele

Mix PRAVDY a PROPAGANDY (viz to co říkají o hippies), což je nebezpečná kombinace. Rozhodně ale některé zajímavé informace, například reporty z LSD sezení s lékaři. ()

Reklama

Reklama