Reklama

Reklama

Romský král

všechny plakáty

VOD (1)

Obsahy(1)

Roku 1992 natočil dokumentarista Viliam Poltikovič sociální dokument Stěhování osady o romských obyvatelích slovenské obce Žehra, kteří se ze svých ručně postavených obydlí hromadně přestěhovali do nových panelových domů. Nyní, po 17 letech, se autor do obce vrací a zjišťuje současný stav. Nejen, jak se jim vede, ale jak reflektují svoji situaci, jaké je mikroklima vesnice a jak vnímají změny ve společnosti. Řada z nich se vydala za prací do Čech nebo se odstěhovala do Velké Británie, kam je autoři s kamerou také sledují. Dokument se observační metodou snaží přiblížit mentalitě etnika a snaží se zjistit, co mají Romové, roztroušení po Evropě, společného a co je sjednocuje. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (9)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument, který jen zaznamenává. Nevnucuje svůj pohled. Nechává na divákovi jak záznam pojme. Pokud křesťanství dokáže takové zázraky jako vymítit alkoholismus, násilí, páchání trestné činnosti ad... Pokud se díky němu povede aby ty stovky dětí z romských osad chodily do škol, pak navrhuji vyslat novodobé misionáře na všechna problematická místa Čech a Slovenska. Třeba se pastorům povede to, na čem si vylámala zuby celá řada starostů i různých sdružení. Je jisté, že dnes většinová společnost na toto etnikum nahlíží s jistou nevraživostí oproti třeba vietnamcům. Neřekl bych, že tato nevraživost pramení z rasismu, ale z negativních zkušeností a pocitu jistého zmaru... Zneužívané čerpání dávek, kriminalita, chybějící základní hygienické návyky, nepřizpůsobivost s okolím atd... Ano léta se problém řešil pouze dávkami, to bylo špatně. Když jsem viděl ty slumy, desítky nahých dětí běhajícíh ve sněhu... Uvědomil jsem si, že integrovat toto etnikum do majoritní společnosti asi nebude záležitost několika let... Jedna rodina má kolem dvaceti dětí! Jeden z účinkujících kolem šedesáti! Takto to přece nemůže jít dál. Stát musí nějak zasáhnout. Jak padlo v dokumentu z úst jednoho z účinkujících rómů žijícího dnes v Anglii. Je třeba vychovat novou generaci mladých romů. Budou studovat, budou chodit do práce a stanou se řádnými občany jako ostatní. Zkrátka přijmou za samozřejmost to, co děláme my všichni ostatní. Na nás je jim dát šanci a umožnit jim to. Věřím, že na toto etnikum pak nikdo nebude pohlížet skrze prsty jen kvůli barvě jejich pleti. * * * ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Zajímavý a poučný vzhled do romských osad na Slovensku. Paradoxně jsou tyto lokality v krásné přírodě, o jaké se bohatým Čechům ani nezdá a když se uskromní,a nechlastají, daří se jim z dávek dobře. Romové jsou sociálně vyloučená komunita a jak je vidět z dokumentu reprodukčně nejúspěšnější. Na rozdíl od vysokoškoláků, kteří na sobě páchají holokaust. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Po mém soudu takřka příkladně dramaturgicky vybudovaný dokument. Ani v nejmenším nehodnotí, nevnucuje vlastní názor, prostě jen ve vhodnou chvíli pospojuje ty správné záběry a nechá diváka, nechť si utvoří názor sám. Tenhle velmi nenásilný přístup se přitom zdánlivě paradoxně pojí s pevnou a jasnou dramaturgickou skladbou celého dokumentu. Zmíněny jsou v něm všechny nejpodstatnější problémy romské komunity a to navíc zasazené do kontextu. Poltikovič nemíní Romy nikterak adorovat, nelakuje nic na růžovo, pokud si někdo vymýšlí nebo lže, režisér prostě zkonfrontuje dva postoje, názory či pohledy, pokud něco vnímá jako problém, nebojí se to přesným střihem zdůraznit. Velikou výhodou mu v tom je nejen velmi dobrá práce s kamerou, ale především schopnost vnímat a naslouchat a také obrovská znalost celé problematiky. Není to "mladý janek", který se tím či oním okamžitě dojme nebo nadchne, velmi dobře zná romskou komunitu a umí s ní komunikovat, nebojí se s výroky aktérů kriticky a přitom s citem pracovat... Celkový dojem: 90% Ukázkově natočený dokument! ()

Koly 

všechny recenze uživatele

Cigánský starosta, který má dvacet dětí a neumí je ani vyjmenovat (a samozřejmě, že je ze své výplaty všechny uživí). Problém s neplacením nájmů řeší tak, že neplatičům sebere část podpory, která jde z kapes daňových poplatníků Slovenska. Je tohle řešení? Co mají říkat pracující lidé na to, že cigáni, kteří celý život nepracují a zvládají leda tak dělat děti a cpát prachy do automatů, dostanou byt zadarmo a ještě jim náklady s ním spojené potom dále hradí stát? Náboženský fanatik a "bývalý" kriminálník z Ostravy se chlubí tím, že dal cigánským flákačům, zlodějům a neplatičům řád. Prý už v sedm vstávají a zpívají písně oslavující Ježíše Krista. Naučil je snad, aby vstanuli už v pět, aby mohli být v šest v práci a tam si udřít své zadky až na kost? Naučil je snad základní náboženské moudro "Kdo nepracuje, ať nejí!"? Nikoliv. Dokument se snaží vypadat tak, že je vše na dobré cestě, ale opak je pravdou. Za patnáct let se problém o dost zhoršil a jednoznačně se ukazuje, že bude třeba opravdu radikálních kroků k řešení tohoto megaproblému. PS. Tímto se nechci dotknout těch cigánů, kteří vedou slušný život a dokázali se navzdory takzvanému rasismu prosadit. Vím, že i takoví existují, ale je jich strašně málo. ()

prasacimor 

všechny recenze uživatele

Nikdy som nebol nábožensky založený, skôr naopak. Nad fanatyckými kresťasnkými obradmi, aké boli napríklad v Boratovi som vždy len krútil hlavou. No tu vidiac v podstate to isté v Slovenskom/rómskom vydaní v DK v Spišskej novej Vsy, vnímal som to úplne inak. V žiadnom prípade to síce nemení môj postoj, ale keď je cesta vykúpenia a odovzdania sa Ježišovi cestou vyriešenia rómskeho problému, tak kľudne. Mali by sa podobné stretnutia robiť vo veľkom a celoplošne, lebo je zjavné, že to fakt funguje. ()

noctambule 

všechny recenze uživatele

Zajímavé....pár romských osad jsem měla možnost vidět naživo a celkem to odpovídalo. Dostávali mě chlapi, kteří neuměli vyjmenovat své potomky, ono je to těžké, když jich jeden pán podle svých slov má cca 20. Osobně mám problém s údajnou církví, o které byla v dokumentu řeč, pro mě je to sekta, ale Romům očividně pomáhá, dává jim řád, který potřebují. ()

Kuny27 

všechny recenze uživatele

Začátek se mi vůbec nelíbil. Jen záběry z romských "vesnic" a "měst". Velice mě zasáli svědectví romů, kteří uvěřili v Boha a teď ho milují. opravdu velmi dobrý a povzbuzující dokunet o změně romů... ()

Reklama

Reklama