Reklama

Reklama

Špion Garbo

(festivalový název)
  • Španělsko Garbo: El espía (více)
Trailer

Obsahy(1)

Působivě vylíčený příběh dvojitého špiona, který za druhé světové války pomohl změnit běh dějin. Režisér Edmon Roch se mohl jen tak pohodlně usadit a nechat tento fascinující příběh, aby se vyprávěl sám. On však namísto toho vytvořil oslnivé dílo sestavené z útržků špionážních filmů, archivních záběrů, fundovaných komentářů a rafinované hudby, a s nebývalou intenzitou tak předložil téma neustálé pohyblivosti hranic mezi pravdou a klamem. V roce 1940 se Španěl Juan Pujol nabídl do britských služeb jako špion, byl však odmítnut. Místo toho se etabloval jako agent ve službách nacistů a předstíral, že působí z Londýna, ač se ve skutečnosti usídlil v Lisabonu. Vrcholným momentem jeho kariéry byl rok 1944, kdy se mu podařilo zabránit značnému krveprolití tím, že odlákal pozornost německých obranných jednotek do Calais, zatímco se Spojenci vyloďovali v Normandii. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (9)

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Místy sice nevyvážené, ale překvapivě vtipné a dokonce i samotný Douglas pana režiséra osobně pochválil. Pozoruhodný příběh špiona nešpiona aneb jak byl španělský farmář kuřat vyznamenán oběmi znepřátelenými stranami. (7/10) [MFFKV 2010] ()

CiTrus007 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemný dokument, který vyniká hlavně zajímavým, místy až neuvěřitelným příběhem. Od prvních minut diváky usadí a udrží je v křeslech až do titulků. Zásluhu na tom má taky špionážní motiv, který Roch místy proplétá. [MFFKV 2010] ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

"Lidé se mě často ptají, proč jsem Garba nepojal jako hraný film, a já jím odpovídám, že hraný film musí působit realisticky. Dokument by měl být pravdivý," uvedl před počátkem filmu režisér Edmon Roch a snad nic nedokáže vystihnout hlavní podstatu tohoto velmi vtipného dokumentu lépe. Situace, které nám představuje, jsou totiž tak absurdní, že divák může mít místy pocit, že sleduje nějakou šílenou grotesku scénáristy, který zcela nepochopil význam sklova "realisatický". Pravdivé tyto scény nicméně jsou a stylem, jakým jsou nám prezentovány, působí naštěstí velmi zábavně, odlehčeně a originálně. Velmi se mi líbí Rochova invence a neotřelé pojetí (představení vypravěčů někde v polovině filmu, míchání archivních a hraných záběrů, zpráva o výměně kotouče) a až tento film v září vyjde na DVD, budu v naší republice mezi prvními, kteří si ho budou chtít pořídit. A ano, nesmím zapomenout; pan režisér je také velmi sympatický pán (hodnoceno na základě těch necelých pěti minut, kdy jsem s ním po promítání prohodila několik vět - jednou za život se těch pár let učení španělštiny může konečně hodit) a je na něm poznat, že ho tato práce velmi baví (kdo by 47x stříhal ten samý film, ke kterému má 700 hodin materiálu?). I to se cení. [Viděno na MFF Karlovy Vary 2010.] ()

Galerie (13)

Reklama

Reklama