Reklama

Reklama

Láska hlohového stromu

  • Čína Shan zha shu zhi lian (více)
Trailer

Obsahy(1)

Na konci kulturní revoluce se odehrává romance mezi dívkou z města a vesnickým mladíkem. Čínský klasik Zhang Yimou se ve svém nejnovějším snímku vrátil k citlivě vyprávěnému milostnému příběhu z venkovského prostředí, jaký ztvárnil v jednom ze svých nejznámějších filmů Cesta domů (1999). I tentokrát do hlavních rolí obsadil začínající herce a herečky; uvidíme, zda křehká Zhou Dongyu prorazí podobně jako režisérovy předchozí objevy Zhang Ziyi a Gong Li, z nichž se staly mezinárodní hvězdy. (Febiofest)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (25)

Dadel 

všechny recenze uživatele

Zhang se ve svém nejnovějším filmu opět vrátil ke komornímu dramatu, což mu jde nejlépe. Jde o adaptaci v Číně údajně velmi populárního románu "Láska pod hlohovým stromem" o krátké, ale osudové lásce z Číny 70. let, jejímiž hrdiny jsou Sun a Jin (pro diváky Lostu: pohlaví jsou opačně). Jin je dospívající dívka, která přijíždí na venkov dokončit školu aby pak mohla nastoupit jako učitelka (je jen o něco starší než hlavní hrdinka filmu "Nikdo nesmí chybět", a zrovna tak hloupá a naivní). Sun je mladý geolog pracující nedaleko. Zbytek už si domyslíte sami. Příběh je velmi jednoduchý, civilní, ale jak už to Zhang umí, velmi nabitý emocemi. Konec je tentokrát velmi silná káva, jedno oko nezůstane suché. Nejblíž má tento film asi k "Cestě domů". Ze Zhou Dongyu by mohla být nová Zhang Ziyi.____btw, díky tomuto filmu už vím, proč se čínským perům říká čínské. Protože jsou z Číny!:)____Titulky zde ()

Ephemeris 

všechny recenze uživatele

Číňania nie sú obyvateľmi tejto planéty. Sú to úplne regulérni mimozemšťania, ktorí majú so zvyškom Zeme spoločné akurát jedno veľké NIČ. Preto až nabudúce natočia romantický film obyvatelia hmloviny Proxima Centauri, budem mať pre ich city a vnímanie sveta určite väčšie pochopenie ako pre tento paškvil. Čo príde smiešne Číňanovi, mne teda smiešne nepríde. Čo dojme Číňana, mojimi citmi veru nepohne. Nasrať na celú vašu kultúrnu revolúciu! ()

Reklama

Narciska 

všechny recenze uživatele

Film se sice svojí kvalitou, způsobem natočení a jistou naivitou zdá býti o několik desetiletí starší, přesto je krásný, udělaný s velkým citem, nadějí, romantikou a velkou tvůrčí svobodou. Je to film, co pohladí po duši, pokud se člověk nechá unášet, nemyslí u něj a nekritizuje či se cynicky nevymezuje, vůči přehnané sladkosti, protože ta je vždy jen opakem hořkosti... Je to film, který mi evokuje jemné, ale sebevědomé tahy štětcem s tuší, a stačí k tomu zasadit do centra děje jeden nenápadný strom. A vydržet dodívat film až do úplného konce. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Cesta domu 2. Zhanguv navrat k jeho oblibenemu tematu - oldschool vesnicka/malomestska lovestory, kde je k dispozici o neco mene uchvatne prirody a hudby a naopak o neco vic vkusne pobledlych grafickych filtru, komplexnosti a odkazu na komunisticky rezim za obdobi cinske revoluce. Ziyi Zhang je zde nahrazena velmi podobnou (vzhledove i naivitou charakteru) Xuejian Li. Samotna romance uz nema tak primacary poeticky drive jako v Ceste domu, ale o to je zajimavejsi a fatalnejsi. Skvela kinematografie, sympaticti herci a emoce. Pro fanousky Yimou Zhanga a asian romantickych dojaku povinnost. 8/10 ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Ačkoli Láska hlohového stromu přináší motivy u Yimou Zhanga již viděné, pracuje s nimi velmi zdařile. V pozadí příběhu je silná komunistická propaganda, z které si tvůrci nenápadně utahují podobně jako u Huozhe. V popředí je pak působivý příběh o lásce, který funguje rozhodně lépe než v Cestě domů. Není totiž přespříliš poetický, nadnesený, zdlouhavý, ale přesto je něžný a možná i tak trošku platonický... Záměrně neuspokojivý závěr mě sice zklamal, ale jinak film funguje. 7/10 ()

Galerie (61)

Související novinky

Seminář čínských filmů 2012

Seminář čínských filmů 2012

03.03.2012

Kino Svět, Hodonín od 9. do 11. března 2012. Přehlídka, navazující na tradici seminářů asijské filmové tvorby, pořádaných v uplynulých letech ve Veselí nad Moravou v kině Morava se od letošního roku… (více)

Reklama

Reklama