Reklama

Reklama

Wayne Gretzky - Vysoko nade všemi

  • USA Wayne Gretzky: Above and Beyond
všechny plakáty
Dokumentární / Sportovní
USA, 1990, 60 min

Hrají:

Wayne Gretzky

Obsahy(1)

Narodil se 26. ledna 1961 v kanadském Brantfordu. Už ve třech letech si vzal si do ruky hokejku a začal si hrát s míčkem. Když byl starší, jeho otec zjistil, jaký má talent a proto mu udělal za domem kluziště. Mezitím Wayne rostl a hrál ve všech žákovských kategoriích, kde střílel jeden gól za druhým. Ve své rekordní sezóně jich nastřílel 365. V sedmnácti letech jej koupili Edmonton Oilers za jeden milion dolarů. O rok později WHA zkrachovala a stala se součástí NHL. Gretzky hned ve své první sezóně vyhrává Calder Trophy i Art Tross Trophy. V dalších sezonách na to navazuje a získává s Oilers čtyřikrát Stanley Cup. Poté ale přijde jedna z nejslavnějších výměn v dějinách sportu. Oilers prodávají Gretzkyho v roce 1988 za patnáct milionů dolarů Los Angeles Kings. Wayne i zde překonává rekordy a neustále se blíží k překonání hokejové legendy a svého vzoru Gordieho Howea. Osmnáct set padesát, to je to číslo, které musí překonat. Povede se mu to v zápase právě proti svému bývalému týmu Edmonton Oilers. (Luky-7)

(více)

Recenze (56)

donnovann 

všechny recenze uživatele

Rekord NHL v počtu dosažených bodů v kariéře. 3. Gordie Howe - 1850 bodů za 1767 utkání. 2. Mark Messier 1887 bodů za 1756 utkání. 1. Wayne Gretzky 2857 bodů za 1487 utkání. Zkuste po této tabulce říct že existoval lepší hráč. Rekordů má mraky to všichni víme ale tento rekord prostě nemá obdoby v žádném sportu. To není člověk to je Wayne!!! ()

Everyone 

všechny recenze uživatele

Legenda! Snad nejlepší hokejista, který kdy žil. I sovětští hráči nebyli snad tak individuálně zdatní (no, i když...) (ale, co lze s jistotou říct, že týmově Kanada nikdy nebyla tak sehraná, ani snad žádný jiný tým. Taková konstelace podmínek se patrně nikdy nebude opokovat), jak tento kanadský fenomén. Hokejový virtuóz, génius nahrávky. ___ Kdyby hrál ještě déle (v NHL 20 sezón, např. Gordie Howe 25 sezón), tak by pro něj nebyl problém překonat hranici 3000 bodů (2857 b. celkem, skončil v 39 letech), což je naprosto neuvěřitelné. Ten, kdo bude chtít The Great One překonat, tak nemůže mít pouze 100 bodů za sezónu. To by např. znamelo, že kdyby začal hrát NHL v 18, tak by tento rekord překonal, s touto produktivitou, až před jeho 50. narozeninami. ___ Jardo, ještě 107b. (k 12.1.2015) a budeš, i přes angažmá v KHL a učinkování v české extralize na druhém místě v historickém žebříčku NHL. Letos, pokud zdraví dovolí se překoná Ron Francis, a pokud bude i příští rok angažmá v NHL, tak by ke konci příští sezóny mohl padnout číslo 1850 - Gordieho Howa (který však má přes 500b. z WHL) a na přelomu roku, v sezónně 2016/17 (docela mi tip, téměř dva roky před vyrovnáním rekordu, vyšel - 21.12.2016), i Marka Messiera. Držím palce! Snad nezvítězí severoamerická hokejová pýcha a lobby a angažmá dostaneš. ()

Reklama

gutshoter 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem to jako malý a to snad stokrát. Pamatuju si na ty časy, kdy jsem tento dokument hltal každý den s kamarádem a společně jsme Wayneovo neuvěřitelný a nenapodobitelný styl hokeje obdivovali s otevřenými ústy. To byly časy! Proč hodnotit zrovna toto? Je to unikátní videofilm a já tedy nevím, kde by měla být chyba. 11/10 ()

Duoscop 

všechny recenze uživatele

Wayne Gretzky se stal profesionálem v 17 letech. Vytvořil 40 rekordů v základní části, 15 rekordů v play-off, 6 All-Star rekordů, s Edmontonem Oilers vyhrál čtyřikrát Stanley Cup, získal 10x Art Ross Trophy, 9x Hart Memorial Trophy, 5x Lester B. Pearson Award, 5x Lady Byng Memorial Trophy, 2x Conn Smythe Trophy. Je jediným hráčem, který kdy v NHL za sezónu získal 200 bodů, a to celkem čtyřikrát. V patnácti sezónách NHL získal více než 100 bodů, třináct z nich v nepřerušené sérii. Tohle se bude překonávat opravdu těžko. http://www.youtube.com/watch?v=O2KbS_QRwr8 ()

šerminator 

všechny recenze uživatele

Budu hodnotit dokument jako samotny, nikoliv Wayena a jeho hokejovy um. Jedná se o dokument oslavující nejlepšího hokejistu všech dob (zatím). Taky je k tomu tak přistupováno, Gretzky je vynášen do nebes, na jiné věci není čas, např. vice rozebrat nejake jeho pohnutky a mysleni, jeho zivot mimo hokej, pripadne vice rozhovoru s jeho spoluhraci/protihraci - jake nazory na nej meli oni. Dokument je poplatny dobe, kdy poradne dokumenty zacaly vznikat az mnohem pozdeji. Prijde mi to jako televizni pocin, nikoliv kinematograficky. Dokument je natocen teprve v pulce jeho profesionalni kariery, takze nejake celkove hodnoceni Wayena vlastne ani nemuze probehnout. Celkove - ano zajimave informace, Gretzky pekne vypravi, i moce tam jsou (tiskovka), ale kratke, natocene bez nejakych hlubsich analyz. Jednoducha zabava na hodinku + usmevny dabing zlinskeho studia :-) ()

Zajímavosti (6)

  • Wayne Gretzky jako jediní hráč nemusel čekat celé 3 roky na uvedení do hokejové síně slávy v Torontu a byl do síně uveden hned první rok po skončení své profesionální kariéry. (Luky-7)
  • Gretzkyho číslo 99 bylo vyřazeno z NHL a nikdo ho nikdy nesmí nosit. (Luky-7)
  • V historickém bodování NHL je Wayne Gretzky na první místě s náskokem přes tisíc kanadských bodů před Gordiem Howem. Celková jeho statistika činí 1 487 zápasů a 2857 bodů, z nichž je 894 gólů a 1 963 asistencí. (Luky-7)

Reklama

Reklama