Reklama

Reklama

Soukromí mistrovského díla - Série 5 (2006) (série)


Paul Gauguin: Dítě boží (S05E06)

(epizoda)
  • Velká Británie Paul Gauguin: God's Child
Velká Británie, 2006, 49 min

Obsahy(1)

Důraz kladl na barevnost s potlačením role detailu. Zobrazoval motivy z bretaňského venkova (Krajina s pasáčkem vepřů, Arlesanky v parku, Žlutý Kristus), stále častěji byl inspirován exotickými krajinami i mimoevropským životním stylem, a proto podnikl cestu na Martinique a dvě cesty na Tahiti, kde dlouhodobě pobýval. Pod vlivem exotiky se jeho paleta rozzářila jasnými plnými barvami (Krajina na Tahiti, Tahitské pastorále, Mateřství, Dívky s květy mangovníku). Gauguina ovlivnilo i japonské umění. Jeden z prvních malířů, usilujících obohatit moderní západní umění přínosem cizokrajných kultur. Tematicky ovlivněn dobovým symbolismem, kladl si naléhavé otázky o povaze lidské existence (monumentální obraz Odkud přicházíme? Kdo jsme? Kam jdeme?). Symbolikou barev a monumentálním plošným pojetím ovlivnil umělecké směry dvacátého století, zejména fauvismus a expresionismus. Dekorativní stránku jeho umění rozvinula secese. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

Hedka 

všechny recenze uživatele

Zaujímavný dokument zo života postimpresionistu Paula Goauguina v súvislosti so vznikom jeho obrazu Dieťa Božie. Nehodnotím Gaugena, ani jeho život, ani jeho inšpirácie, dielo, či názory. Moje pomerne vysoké hodnotenie je čisto za formálnu stránku filmu. Pre mňa kvalitný zdroj nových informácií. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Přiblížení Gauguinovy provokující tichomořské varianty klasického křesťanského ikonografického motivu, odkazy na někdejší vnímání "zvrhlého umění", mile zvládnuté formulační nuance průvodního slova. ()

Reklama

Reklama