Reklama

Reklama

Nokas

(festivalový název)
  • Norsko Nokas
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

5. dubna roku 2004 těsně před osmou hodinou ranní vpadlo jedenáct ozbrojených mužů do Stavangeru. Cílem bylo vyloupení sčítací centrály Norsk Kontantservice – NOKAS (rozvoz peněz bankám). Podle plánu mělo přepadení trvat 8 minut a lupiči měli zmizet dříve, než policie stihne zasáhnout. Film se odehrává několik hodin před přepadením, během přepadení a až do doby, kdy lupiči opustí místo činu. Událost vidíme očima těch, kteří se jí nejvíce zúčastnili – lupičů, policie a zaměstnanců NOKASu. Film na motivy skutečných událostí byl natočen podle výpovědí očitých svědků. Natáčelo se na místech, kde přepadení proběhlo. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (60)

campix 

všechny recenze uživatele

'' Brána je zablokovaná. Venku je hořící auto! A hoří pořádně! '' Nokas byl jedním z filmů na které jsem se ve Varech těšil a nakonec mi to s nimi nevyšlo a jak teď koukám bylo to dobře. Nokas je sice podle skutečných událostí a je natočen podle výpovědí očitých světků. Jestli tomu tak skutečně bylo, tak vyplívá, že Norsko je zemí, kde si můžete vykrást téměř cokoli a policie vám u toho bude jen tak stínovat. Jelikož i lupiči byli celkem neorganizovaní a trvalo jim to snad milion let a měli jen štěstí, že policisté byli tak strašlivě marní. Všude stáli ozbrojenci se samopaly a lidé se po náměstí procházeli jako by nic, jako by to bylo cvičení, i když započala střelba. Nokas bych spíše viděl jako komedii o bezpečnostních složkách a téměř spackané loupeži, ale jako krimi drama ho rozhodně nemůžu přijmout. Nejlepší na celém filmu byl začítek, kdy se lupiči připravovali na loupež a pak také úplný závěr, kde byly vypsány další osudy zůčastněných podle skutečných událostí. Veliká škoda a to jsem se na Nokas tak těšil. Alternativy: Město , Spojenec , The Bank Job. ()

DonHUS 

všechny recenze uživatele

Průměrná rekonstrukce bankovního přepadení, která zaujme spíše chybami v provedení loupeže než sofistikovaností plánu (který je vlastně celkem prostý). Ve filmu je zobrazen celý průběh akce, ale o postavách se nedozvíte téměř nic, a o tom, jak to s nimi dopadlo, se dočtete až v závěrečných titulcích. ()

Reklama

bassator 

všechny recenze uživatele

46th KARLOVY VARY INTERNATIONAL FILM FESTIVAL 2011 - ANOTHER VIEW - Jiný pohled (Nokas / NOKAS / Nokas) - Začátek filmu - lupiči se připravují na akci, vše do detailu promyšlené, každý ví co má dělat, velká opatrnost aby se něco nepokazilo, za 8 minut bude po všem... Tak jsem si říkal, co to bude za profesionální loupež, jak to bude vymakané jako vystřižené z amerického filmu... A ono se to zvrhlo chvílema v parodii nebo k tomu ukázat příklad jak se nemá "banka" vylupovat (rozbíjení skla je tomu ukázkový případ). Jako bychom se přesunuli do jiného filmu (komedie) kde se pár týpků potkalo na ulici a rozhodlo se že vyloupí banku a pár policajtů co jsou právě někde na obchůzce se jim v tom pokouší zabránit. O to více si člověk může říci, že je to opravdu podle skutečné události, že se to tak skutečně někde v nějakém malém městě v Norsku mohlo stát... - 3. 7. 2011 - kino Richmond - Karlovy Vary - 90% ()

MA.KI 

všechny recenze uživatele

Norský heist / dokument věrně rekonstruující vyloupení sčítací centrály Nokas, který je podle distributora natočen podle výpovědí očitých svědků události a dokonce v autentických lokalitách. Jeho hodnotu vidím v realističnosti a civilnosti zpracování a zároveň ve zdůraznění laxnosti norské společnosti, jež se v takové krizové situaci chová bez jakéhokoliv náznaku pudu sebezáchovy, dále také v připomenutí nepřipravenosti norských policejních složek, jakož i amatérismu zlodějů. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Nízkorozpočtový orgazmus a procedurálny thriller par excellence. Zabudnite na všetko, čo ste doteraz videli vo filmoch. Skutočná lúpež nie je nijaká sranda, žiadna steroidová akcia plná výbuchov, naháňačiek a desiatok mŕtvych a zranených. Predstavitelia polície ani lupičov v nej nepodávajú životné výkony. NOKAS je iný. Ukáže vám, že dokonalá príprava a naplánovanie lúpeže je len jedným z mnohých krokov na ceste k úspechu. Že nič nejde presne podľa plánu, a reakcie ostatných sa nedajú predvídať. Že do diania viac než často zasahujú náhodný pozorovatelia, okoloidúci a ľudia, ktorý s ním nemajú nič spoločné. Skjoldbjærg sa prísne drží faktov a reality, čomu ustupuje všetko ostatné. Jeho film je málovravný, nezapodieva sa detailami a drží sa limitov skutočnosti. Sledujeme lupičov, pokúšajúcich sa udržať si chladnú hlavu a rovnováhu. Políciu, ktorá sa snaží získať v situácii aký-taký prehľad. Obyčajných ľudí, ktorý netušia, čo majú robiť. A keď všetko ustane, myslia na jediné - život musí pokračovať. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (12)

  • Scénář je založen hlavně na rozhovorech s osobami zapojenými do původní loupeže z roku 2004. Kvůli rozhovorům musel scenárista Christopher Grondahl navštívit téměř všechny větší věznice v Norsku, protože odsouzení lupiči byli rozděleni do oddělených věznic a neustále je převáželi z bezpečnostních důvodů do jiných. (Maulincio)
  • Lupiči byli při loupeži vyzbrojeni útočnými puškami AG3 a AK-47, samopaly MP5, karabinou M1 a pistolí Remington v ráži .45 ACP. Ve filmu jsou vidět útočné pušky AG3 a AK-47, samopaly MP5. (Maulincio)
  • Pracovní název filmu byl 08:17. (Maulincio)

Související novinky

Severský filmový podzim 2011

Severský filmový podzim 2011

05.11.2011

Po Severské filmové zimě přináší Severský filmový klub divákům letos již druhou filmovou přehlídku: Severský filmový podzim. V pořadí již počtvrté budou mít diváci možnost shlédnout vybrané snímky… (více)

Reklama

Reklama