Reklama

Reklama

Žigulik - ikona socialismu

(TV film)
  • Rusko Narodnyj avtomobil Žigulik - ikona sacializmu
všechny plakáty
Rusko, 2009, 46 min

Obsahy(1)

Automobil s plachetnicí ve znaku. Luxusní zboží bývalého východního bloku. A konečně sovětský mercedes, na který mnoho lidí trpělivě čekalo měsíce i roky. To všechno i mnohem víc v sobě ukrývá legendární vůz Lada. Po letech na ně mnozí vzpomínají s nostalgií, ve které se mísí láska s nenávistí. Najdou se ale i tací, pro které bývalá chlouba komunistického režimu zůstala obyčejným kýblem na šrouby, který nemá cenu ani jedné kopějky. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (9)

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Dokument, který je více o životě a cestování "soudruhů" a prvních automobilech v Rusku, než o Automobilu Žigul, kterému se věnuje až druhá půlka dokumentu a to nepříliš podrobně. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Pěkné dobové reálie, které z dokumentu dělají tragikomedii. Pro mě ideální doba, auta bych zrušil úplně. jezděte rychlejším vlakem nebo na kolech. ()

otík 

všechny recenze uživatele

O žigulíku se zde člověk opravdu moc nedoví. Dozví se sice spoustu zajímavých věcí o tom, jak to v dobách hlubokého socialismu panovalo v SSSR a jaká byla historie výroby vozů v SSSR, ale hlavní téma žigulík - to nijak zásadně rozvedené nebylo. Škoda. ()

carl.oesch 

všechny recenze uživatele

Tohle není žádný dokument, zabývající se technickými a provozními daty. Tohle je famózně ironická a přitom vtipná ukázka toho, jako to v Sovětském Svazu chodilo. Technické a provozní informace se dají najít skoro všude na internetu, ale spousta vtipně podaných informací z širokého spektra s vlastním "žigulem" souvisejících zdánlivě jenom okrajově je pravou podstatou a smyslem tohohle dílka. Když jsem tenhle dokument poprvé shlédl a začal ho shánět (před cca třemi čtyřmi roky), narazil jsem na You Tube na filmeček, kde prezentoval jakýsi ruský mladík svoje dokonale zrestaurované žiguli. Když se ho ptali, proč tak "jede" na tomhle žigulíku, odpověděl, že je to auto z dobré doby. Na dotaz, v čem ta doba byla dobrá odpověděl, že se "jich" tehdy všichni báli.....a to je to, oč tu běží - realitou znevažující falešný patos doby, která je předmětem tohoto dokumentu, je fakt, že jeho tvůrci nastavili zrcadlo období budování socialismu v Sovětském Svazu a ukázali plytkost podobné, pro Rusy bohužel tak typické velkohubosti a šovinismu. A že ten dokument vznikl v Rusku, je ještě mnohem cennější, i když dneska s ohledem na kontext současnosti by už asi takto nevznikl.... ()

Moraldo 

všechny recenze uživatele

Rozhodně zajímavý dokument, o životě občanů v bývalém SSSR. Ale o žigulíku samotném se dozvíte pramálo. V podstatě je v dokumentu zmiňován jen okrajově ve vzpomínkách občanů, "jak to kdysi chodilo". Technická data žádná, o výrobě, modernizacích, jednotlivých typech, v podstatě o čemkoli týkající se samotného automobilu skoro ani zmínka. Závěr: Nečekejte, že se něco o žigulíku dozvíte. ()

Reklama

Reklama