Reklama

Reklama

Stephen Fry: The Secret Life of the Manic Depressive

(TV film)
všechny plakáty

Recenze (7)

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Dle mého názoru Stephenův nejlepší dokument. Jelikož bipolarita není světově nejznámějším onemocněním, je vysoce pravděpodobné, že některé informace budou pro diváky nové. A jelikož Stephenovi byla v polovině 90. let diagnostikována, rozumí celé problematice lépe, než byste od "komentátora" dokumentu kdy čekali. Jenže Stephen není jen hlasem v pozadí, který by s precizní angličtinou a britským přízvukem pronášel uvědomělé fráze. On sám je tím, kdo navštěvuje lidi postižené maniodepresivní psychózou, a klade jim otázky. A hlavně se sám nebojí být natolik otevřený, aby celý pořad pojmul jako svou osobní výpověď. Ať už je to rozhovor s psychologem, kde se zpovídá ze své minulosti (vyhazov ve školy, pokus o sebevraždu, útěk z Anglie), nebo krátká epizodka u auta, kdy se dostává do jednoho ze svých depresivních stavů, Stephen, zdá se, nikdy nepožádá štáb, aby vypnul kamery nebo aby nějakou scénku vystřihl. Výsledkem jsou dva neuvěřitelně upřímné, vtipné i smutné, poučné hodinové dokumenty, z nichž každý pohlíží na problematiku bipolarity trochu jinak (první se zaměřuje spíše na její vliv na život, druhý na možnosti léčby) a které přitom dokáží působit jako jeden celek, aniž by se provinily opakováním těch samých informací. The Secret Life of the Manic Depressive jsem poprvé viděla asi před dvěma lety, podruhé před několika dny. A v obou případech mě zaujal natolik, že jsem si jistá, že si ho časem pustím i potřetí a počtvrté. ()

truby 

všechny recenze uživatele

Patřím ke stejné skupině lidí jako autor a hlavní protagonista dokumentu, takže pro mně to nebylo nic objevného, ale přesto osbnost pana Fraye a jeho přístup je velice inspirativní a obohacující i pro mně. Jeho životní elán a zájem o lidi se stejným problémem je obdivuhodný, nicméně tento dokument je malinko sebestředná záležitost, což mu asi nelze vyčítat. ()

Demoiselle 

všechny recenze uživatele

Kdyz si uvedomite, ze nejste sami. Dokument je uprimny, pravdivy a otevreny. Stephen se nesnazi schovat pouze za fakty, ale zkouma podstatu samu a je vic nez odvazny - otevre se a necha nas vstoupit tam, kam se sam mozna ani neodvazi. Pro me je to jednoznacne zdroj informaci a pohlazeni po dusi, ze nejsme sami. ()

Reklama

Reklama