Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na motivy eseje proslulého polského sci-fi spisovatele Stanislawa Lema vznikl mysteriózní příběh o střetu represivní moci a svobodné lidské myšlenky, která narozdíl od těla nemůže být spoutána. Skupina různorodých postav, které přišly do kontaktu se záhadnou knihou hrozící rozvrátit společnost, prochází řadou psychologických výslechů ve státním internačním zařízení. Navzdory snahám vyšetřovatelů začínají uzavřený svět internátu narušovat bizarní jevy. Metaforický film oživující subžánr filozofické sci-fi z předestřeného příběhu vychází k úvahám o omezenosti subjektivního vnímání světa kolem nás. (Fresh Film Fest)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (10)

honajz2 

všechny recenze uživatele

Myšlenkově i filozoficky dost hutný film o tom, co to vlastně znamená být člověk. Má to taky podmanivou atmosféru a zajímavý děj, který sice není bůhvíjak rozvitý, ale v souvislosti s myšlenkami a tím, že Lemova díla většinou nejsou moc o ději, mi to vlastně ani nevadí. Především ale ten film rozhodně má co říct a mnoho zde pronesených vět mě zaujalo a má nějakou hloubku. Jenže i tak mi to přijde poněkud nedotažené (třeba ty snové sexuální vize mi sem nepasují, jako některé jiné snové vize obecně) a zas tak fascinující, abych z toho byl nadšený, to taky není. Nicméně při druhém zhlédnutí toho pochopím asi víc, přece jenom angličtinu neovládám tak moc jak bych chtěl a určitě mi toho nemálo uteklo. Jsem si ale jistý, že to je chytřejší než si teď myslím, takže prozatím nadhodnotím a dám slabé 4*. Po druhém zhlédnutí uvidím sám, jestli zůstanu u stejného hodnocení nebo půjdu níž/výš. Každopádně líbilo a asi bych se měl zaměřit víc na maďarskou kinematografii, protože v poslední době v ní narážím na dost zajímavé kusy, třeba na Pánův hlas (taktéž podle Lemovy předlohy). Slabé 4* ()

Magyar 

všechny recenze uživatele

Film, který míchá "vysoké" myšlenky s banalitami. Až mám občas z toho všeho chaosu pocit, že ty prvně jmenované jsou jen náhodami. Hruštičky můžeme vykládat jako zhmotnělý symbol neproniknutelnosti realit a nemožnosti dosáhnout nějaké povšechné reality objektivní; zároveň toto pravidlo bořící, a tak tuto skutečnost zjevující .. atakdále. :) Dobrou noc. ()

Reklama

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Tak hruška! Já mám interpretovat hrušky!? A proč ne jablka? No jistě, banda lidí, přečtou si nějakou knížku a najednou mají ve tváři výraz oddaných následovníků sekty. Chápu, oni to prostě nechápou. Ale odkud berou sakra ty hrušky... Tak si to shrneme: Je to banda bezmozků. Hrušky rostou na stromě, kupují se v obchodě... Hergot, kdo jim dodává ty hrušky!? Tak já samozřejmě vím, že nemohli poznat něco, co je pro mě nepochopitelné, jsem na to prostě příliš chytrý. Takže je to nejspíš nějaká náboženská blbost. Ale těma hruškama mě pěkně štvou. No, jasně, ksichti se na mě, hovado, s hubou plnou hrušky, držka roztlemená od ucha k uchu. Tak mi přece můžete říct, kde je berete, ne? A vysvětlit, co vám dala knížka, že? Tak já bych bez recenze něco nečet. A povyšovat se nade mě nebudete usmíváním a hruškama, já jsem stejný jako vy, ba lepší, chytřejší. Sakra, dyť mě to zajímá, to by vám mělo lichotit. Mrkněte na ty trumbery, co čtou ten komentář a neviděli vás. Nic z toho nechápou. Dyť já jsem jeden z vás! ... ? ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Mno, k úplné spokojenosti mi chybí větší soudržnost a dotaženost, ale jinak má film velmi podmanivou atmosféru a kameru a nabízí hodně myšlenek, z nichž mnohé se překvapivě hodí na dnešní koronavirový svět naruby. Líbí se mi mnohé úvahy o knihách (cílem vydavatelů je vydat knihu, kterou si každý koupí, ale nikdo ji nebude číst), o světě snů - se sny se zde pracuje ve druhé polovině často jako s alternativou reality, a jak můžeme říct, co je realita, když vše vnímáme subjektivně?, jen ty pasáže s lidskými strachy a detaily o smrti (kdyby celé lidstvo naráz vykrvácelo, zvedlo by to hladinu moří o milimetr) a zaměřením na sex (a spermie) mi přišly možná až moc na sílu vzhledem k „duchovnosti“ tématu. Ostatně, i Vica je zde opět jen objektem touhy a divokého sexu (a ano, samozřejmě opět ukáže skoro vše). Což do celkového konceptu až tak moc nezapadá, ale asi si pan rejža splnil mokrý sen. Každopádně je to hodně silný film, mnohé myšlenky jsem si začal vypisovat („většina hlasů ve volbách znamená jen to, že většina lidí byla podvedena“) a celkové téma alternativy snů a našeho subjektivního, každodenního prožívání různých situací vzhledem k realitě mi přišlo velmi dobře zpracované. ()

TomasKotlant 

všechny recenze uživatele

Zajímavá hra s realitou, s vnímáním všeho, se zranitelností dnešních lidí zaobalená do poměrně primitivního příběhu, který pracuje s neurčitými symboly, nevyjasněnými charaktery postav a všeobecnou nejistotou. Rozbor významu autorit v dnešní společnosti. Možná je toho ve filmu skryto více, než jsem v rámci jedné projekce zvládnul identifikovat, ale i tak to bohatě dostačuje na plné hodnocení. Maďarské filmy posledních let jsou oproti těm českým dost zajímavé. *** Ve zkratce: Mít doma jednu knížku a ušetřit spoustu místa v knihovničce by bylo fajn. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama