Reklama

Reklama

Černí

Trailer 2

Obsahy(1)

V roce 1991 probíhala v Chorvatsku občanská válka. Právě ve chvíli, kdy bylo uzavřeno příměří, přišla speciální vojenská jednotka Černí v týlu nepřítele o tři muže. Velitel jednotky se navzdory rozkazům rozhodne zorganizovat poslední bojovou akci. Chce vyzvednout mrtvá těla z nepřátelského území a vyhodit do vzduchu hráz přehrady, jejíž vody by obrovský kus tohoto území zcela zatopily. (Balkanfilm)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (9)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Ponuré, minimalistické, bohužel i nudné a to i přes celkem normální stopáž. Film začíná postupem jednotky vstříc nepřátelskému území. Tam někde vpředu jsou ti 3 muži, kteří čekají na pomoc... Když však skupinka dojde k minovému poli stane se cosi neočekávaného... Poté se film přenese v ději zpět na základnu, kde se pátrací skupinka teprve formuje a kde je nám dána na rozdíl od lesních a jezerních scén možnost ochutnat něco z atmosféry v kasárnách... čekal jsem více to nebudu zastírat. Svůj ráz to mělo, ale jelikož neznám ani všechna ta herecká chorvatská herecká esa, nechává mne chladným, že velitele Iva hrál Ivo Gregurevic apod... Dva otisky nových kanad v blátě. * * ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

(CINEMA MUNDI 2011) ČERNÉ bych pro úplné docenění potřeboval vidět minimálně ještě jednou, protože svou formální strukturou to divákovi nijak neusnadňují: dokumentární styl, díky kterému má divák pocit, jako by byl sám účastník dění, v němž se ale nemůže zprvu orientovat, jelikož se vyprávění odvíjí nechronologicky - "mementovsky" pozpátku. Na jednu stranu se tím divák udržuje v neustálém napětí, když je nucen se pídit po tom, o čem že se to ty postavy baví a na co odkazují. Ovšem na tu druhou, když se motivace činů i vztahy mezi postavami dozvídáme zpětně, je vytvářen určitý distanc, který může v některých chvílích vést ke ztrátě zájmu o myšlení zelených mozků, jejichž animální primitivnost je vystižena přesně (a tak "postupná" psychologická drobnokresba jde proti stylistickému "realismu"). ()

Reklama

dzira 

všechny recenze uživatele

Ukázka toho, jak se dá za pár korun (kun) natočit zdrcující tíživé válečné drama (nevím teda, kolik stáli herci, kteří rozhodně nejsou žádní vesničtí ochotníci, ale ani s jejich honoráři nemohl být rozpočet příliš vysoký) . Jedna z nejlepší filmových reflexí války v Jugoslávii... ()

awful 

všechny recenze uživatele

Pokud si všimnete, tak ve filmu nezazní ani jeden vtip, ani se neobjeví jediný úsměv. Stísněnost a nervozita z toho skutečně kape, přesto to ani Ivo Gregurević a Emir Hadžihafisbegović, stejně jako můj oblíbený Krešo Mikić, nedokážou vyrvat víc než tři hvězdy, nevím proč, ale tehle film mi prostě nesednul, a to mi vůbec nevadí neustálé reflexe oné války v současné jihoslovanské (ex-yu) kinematografii. válka v chorvatsku skončila až v roce 1995, přehradu se teprve chystají odpálit, což se jim nepovede.... ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Veľmi pochmúrny a tichý film. Je to skôr psychologická snímka. Dej prakticky nie je. Film má do seba zapracované podivne retrospektívy a človek môže z tohto filmu odchádzať akurát s pocitom prázdna a smútku, čo na vojnu dosť sedí a najmä vykreslenie toho, koľko obetí si vyžiadali aj iné veci ako samotné boje vo vojne. Toto je práve o nich, aj keď aj v tomto smere je to dosť slabé, je to len o zapadnutých kasárňach. Toto nie je jeden z tých balkánskych filmov o vojne, na ktoré budem mať spomienky súvisiace s ohúrením, či poučením, je to len film o zbytočných masakroch. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama