Reklama

Reklama

Cestování oblaky

(festivalový název)
  • Írán Davidan dar mian abr-ha (více)
Írán, 2010, 76 min

Obsahy(1)

Středoškolák Milad Talebi postrádá otcovský vzor a unavená, rozzlobená matka na něj nestačí. Ani učitelé ve škole nemohou vzdorovitému studentovi poskytnout příklad, kterého by si dokázal vážit, a navíc si u něj autoritu vynucují represemi a fyzickým násilím. Mladík sáhne nejprve po cigaretách a pak i po drogách, a začíná krást, aby na ně měl. Ztrácí kontakt se spolužáky, a navzdory stykům s pochybnou pouliční partou se propadá stále hlouběji do osamělosti. Je však skutečně outsiderem, který všechno vlastní vinou prohrál? Debutující scenárista a režisér Amin Farajpour podává svědectví o dusivé síti vztahových i sociálních represí, kterým nesvobodná íránská společnost vystavuje přirozeně svobodomyslného mladého člověka. Energická reminiscence na Truffautův snímek Nikdo mě nemá rád (Les quatre cents coups, 1959) spojuje živý dokumentaristický styl se sociálněkritickým tónem. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (5)

DannyBoy80 

všechny recenze uživatele

KVIFF 2010: Hudba stála za to. Jinak to bylo poměrně slabé. Možná na to měly vliv kruté podmínky sledování ve vařícím a nedýchatelném stanu. Nechytlo mě to, hrdinové nebyli moc sympatičtí, navíc hlavní hrdina ze stední školy vypadal nejmíň na 30. Slabé. Festivalová vata. ()

Tanner 

všechny recenze uživatele

Hodně plochý příběh, který snad byl neotřele formálně zpracován. Ale na to, aby z něj byl dobrý film, to bohužel nestačilo. ()

Reklama

Dan9K 

všechny recenze uživatele

No jo, ty drogy...ty dělají z těch lidí takové zloduchy. Každičký rozhovor, který trval alespoň deset sekund, skončil hádkou nebo rvačkou. Po 50-ti minutách mě to začalo opravdu velmi štvát a to mě ještě čekalo nekonečných 26 minut. Festivalová černobílá rutina. ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama