Reklama

Reklama

The Secret Diaries of Miss Anne Lister

(TV film)
  • Slovensko Tajné denníky slečny Listerovej (festivalový název)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Anglie - devatenácté století. Osiřelá Anne Lister žije na velkém panství se svou tetou a strýcem. Anne je ctižádostivá, inteligentní a zcela soběstačná žena. Už toto se zdá být tehdejší společnosti nepřijatelné. O to nepřijatelnější je skutečnost, že Anne chce být i nadále nezávislá. Nestojí o nabídky sňatku žádného bohatého a vlivného muže, jediné, co si z celého srdce přeje, je žít bok po boku se svou láskou Marianou. Ta však podlehne tlaku okolí a vezme si ovdovělého boháče, její srdce však i nadále patří Anne, stejně jako srdce Anne patří Marianě. (misakurt)

(více)

Recenze (17)

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Jak těžké to tehdy muselo být - mít nezávislou mysl ve světě svázaném konvencemi. To mi vlastně připadá jako jediná zajímavá věc na celém filmu, to "zakázané ovoce". Tak nějak mi ale připadalo, že hlavní hrdinka potkávala až příliš jí podobných žen - na tu dobu je to velice podivné. Ale kdo ví, třeba si to Anne ve svých denících jen vysnila..A třeba ne. Každopádně já se nemohla po celou dobu donutit Anne a Marianě fandit. Nebyly mi sympatické, nezískaly si mě, nevěřila jsem jim to.. A ani mě nezajímalo, jestli nakonec budou spolu nebo ne. Emočně dost odtažitý film. ()

playboxguest 

všechny recenze uživatele

Solidní nadprůměr, ve kterém jsem ale postrádala šťávu. Plusové body za Annu Madeley, která mě v Affinity nudila a tady naopak nadchla, což mě až překvapilo, protože v první chvíli, kdy se ve filmu objevila, jsem si řekla: "Jé zas tahle". V roce svého vzniku byly Secret Diaries jen docela dobrý lgbt film, který ale jakoby z typické harlequinky vypadl, teď po letech, mě baví ten kontrast mezi filmem a seriálem Gentleman Jack. Film je daleko víc o ženě zlomené láskou k jiné ženě, která jí dává jen plané naděje a tak se nakonec Anne posune dál s pochopením, že věnovat život a věrnost někomu, kdo si její lásku nechává jen jako postranní vrátka, postrádá smysl. Linie se slečnou Walkerovou je tu v podstatě jen jako dodatek, který filmem projde takřka bez povšimnutí. Seriál se daleko víc soustředí na osobnost Anne Lister, jakožto silnou ženu, která ví co chce a jde si sebevědomě za svým, jak v kariéře, tak v lásce, bez ohledu na názor okolí. A úplně naopak staví do popředí hru na kočku a myš se slečnou Walkerovou a velká láska k Marianě tu hraje téměř bezvýznamnou roli. Aneb jak se dvě díla o jedné ženě dají pojmout úplně jinak a přitom dohromady tvoří téměř celistvý dojem z toho, jaká Anne mohla být ve skutečnosti. Na dobových obrazech to rozhodně není taková krasavice jako herečky, které jí ztvárňují, za to ale po shlédnutí filmu a seriálu věřím, že to byla osobnost charismatu, které by se dalo krájet. ()

Lenny.M 

všechny recenze uživatele

Když BBC točí lesbické filmy, země se otřásá. Opět velmi povedené drama, po Tipping The Velvet jedno z mojich nejoblíbenějších dobových. Maxine Peake předvedla opravdu bravurní výkon, zato naše známá Anna Madeley se mi nějak nelíbila. Určitě film doporučuji každému, kdo má rád Anglii v 18., 19. století a není moc velký homofob :) ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Jo, jo a ještě jednou: jo. V tomhle filmu je vše: krásné kostýmy, skvělý příběh, fantastické herecké výkony - zejména hlavní představitelky./1. 4. 2011/ ()

Beagle 

všechny recenze uživatele

I tentokrát dobové kostýmní drama z produkce BBC potvrdilo svou pověstnou kvalitu. Tady je ale všechno trochu jinak, a ti kteří znají Tipping The Velvet nebo Fingersmith už určitě vědí, odkud vítr vane. Maxine Peake je totiž v denících skvělá jako slečna Anne Lister, dědička nemalého množství pozemků rodiny Listerů v austenovském Yorkshiru. Hledání pana Darcyho ale tentokrát není na pořadě dne, protože její srdce patří jisté Marianně a Anne je odhodlaná udělat z ní svou manželku. Pravidelně si také píše deníky, v nichž svá dobrodružství zčásti kóduje vlastním tajným písmem. Ne všichni jsou ale v tehdejší společnosti tak pokrokoví a otevření jako "sukničkářka" Anne a bez svatby s bohatým mužem není ničí jmění v bezpečí... Pokud máte rádi Jane Austenovou a romantická dramata z anglického venkova a jste zvědaví, kdo byla ta skutečně žijící pokroková Anne, podle jejíchž deníků sestávajících z více jak 4 miliónů slov byl snímek natočen, budete určitě příjemně překvapeni. A jak jedna recenze říká, Anne v podání Maxine Peake je hrdinka, z níž by se i Elizabeth Bennetové podlamovala kolena... ()

Lord.Jim 

všechny recenze uživatele

Jak už jsem napsala někde jinde - toto je nádherný, ducha povznášející, skoro životopisný, po 150 let zašifrovaný, neuvěřitelně smutný film. ()

sedlo03 

všechny recenze uživatele

V tomhle mini subžánru naprosto dominuje BBC. Po Tipping the Velvet a Fingersmith, musím ovšem uznat, že i tihle machři mají slabší chvilku ( ale jenom trošku). Kostýmu skvělé, prostředí grandiózní. Nicméně nezdá se mi, že společnost byla dostatečně autenstiticky vykreslena, přece jenom velmi těžko, když narazíte na ženu, projevíte jí náklonost, se vám oddá, určitě né v 18. stol. Ale abych jenom nekritizoval, tento film je založen hlavně ne skvělých výkonech každého jednoho herce. Trochu jsem postrádal barvitější hudbu a trochu propracovanější příběh, ale přece jenom, je to BBC a můj oblíený subžánr a to že to říkám spíše nedostatky, vůbec neznamená, že se mi to nelíbilo. A poslední věta, docela mě překvapila stopáž filmu, jsem zvyklej na 3 hodinovy bijáky od těhle tvůrců. 70% ()

LudeCZek 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavé dílko na které jsme narazil náhodou. Sledovat osud emancipované lesbičky bych si dokázal představit snad jen v nějakém light pornu;-) Celý film jsem byl na vážkách, co mě na tom jejím příběhu tak zajímá, nepřišel jsem na to. Slabší 4* ()

IdaHutt 

všechny recenze uživatele

Pro mě se stal film skutečně zajímavým až v okamžiku, kdy se od lesbické problematiky přešlo k obecné "ženské" (feministické, genderové) otázce, tj. k nerovnému postavení žen. Bohužel, tento významnější konflikt se rychle vyčerpal, jelikož... (pozor! spoiler!) ...obě dámy překypovaly majetkem i podnikatelským elánem, takže hravě spláchly neurvalého mužského konkurenta, a bylo po vtákách. Doslova. ()

miawallacova 

všechny recenze uživatele

krásný a srdcervoucí životopisný snímek. Po celou dobu filmu jsem měla takový pocit úzkosti... krásné kostýmy, famózní obsazení hereček... Peak jako by byla pro tuto roli stvořena. ()

Lasombra 

všechny recenze uživatele

Nádherné, poetické devatenácté století, ovšem ne pro dvě ženy, které k sobě cítí víc než přátelství. O to víc je jejich láska vystavena velké zkoušce odvahy a touhy. A ne vždy je láska tak velká, aby dokázala projít cestou trnitou a často se schovává za onu známou větu : "Co by na to řekli lidi". Naštěstí se však občas objeví horoucí srdce. ()

mira.l 

všechny recenze uživatele

Nebylo to špatné, ale něco tomu chybělo. Na jednu stranu zajímavý příběh podle skutečné události, na druhou mi Anne připadala dost naivní třeba v myšlence vzít si v tehdejší době za ženu ženu. ()

chicab8 

všechny recenze uživatele

Nejlepší na tomto filmu je fakt, že je inspirován skutečností. Jedná se o příjemný obrázek doby s klasickými reáliemi Anglie 19. století, hlavní herečka k roli sedí perfektně a k jejímu stvárnění nemám sebemenší připomínku. Snímek nás jistě zaměstná a upoutá poměrně zajímavým příběhem odvážné ženy hrdě se bouřící proti veškerým konvencím a a úzu své doby. Nevím, takové poslání a hlavní myšlenka se dle mého názoru dali zpracovat mnohem lépe a poutavěji. Ve finále jsou "Deníky" jen další pokus přivést "Austenovskou" dobu na plátně k životu, tentokrát s lesbickým podtextem - milý průměr.. ()

J.e.r.e.c 

všechny recenze uživatele

Dobře udělaná konverzačka z viktoriánské Anglie. Překvapivě ne až tak prudérní, jak bych čekal, i když, pravda, 1821 už není středověk. 70 % ()

jafuska 

všechny recenze uživatele

nemůžu jinak než hodnotit takto, a nejen kvůli tomu, že je to lesbická tématika, ale právě kvůli ději, který mě prostě uchvátil a naprosto nadchnul, vztah dvou žen, které nemají lehké postavení v době, kdy tato láska není akceptováně, film se odehrává ze starší doby, ale to vůbec není na škodu, spíš tomuto filmu dodává ještě větší grácii ()

darazoda 

všechny recenze uživatele

jeden z tych lepsich filmov. zaujimavy pribeh, prostredie, herecke vykony, dobove kostymy. pribeh cielavedomej a odvaznej zeny, ktora zije v dobe, kedy jedinou povinnostu zeny bolo vydat sa a podriadit sa manzelovi. Anna vsak odmieta ponuku na sobas, studuje, podnika, zveladuje svoje panstvo a neskryva svoje city k Mariane. ()

Reklama

Reklama