Reklama

Reklama

Maketa Mu

(festivalový název)
  • USA Mock Up on Mu

Obsahy(1)

Radikální filmař Craig Baldwin se dlouhodobě zabývá možnostmi koláže jako svobodného žánru se silným subverzivním potenciálem. Už ve filmu Hudební piráti (Sonic Outlaws – uvedeno na MFF Karlovy Vary v roce 2003) nechával promlouvat umělce o kontroverzní povaze koláže v éře digitálního kopírování. Maketa Mu je radikálním hybridem špionážního žánru, sci-fi, westernu, a dokonce i hororu. Vychází z (povětšinou) pravdivých příběhů poválečných kalifornských subkultur: průkopníků raketové kosmonautiky, alternativních náboženství a beatniků. Prostřihy z brakových seriálů, industriální kulisy a scény z béčkových (místy až zetkových) filmů se střídají s nově natočeným materiálem. Postavami proplétaných příběhů jsou L. Ron Hubbard (spisovatel sci-fi, který se stal sektářským vůdcem) a Marjorie Cameronová, bohémská umělkyně a „matka hnutí new age“. Baldwin mistrně užívá dobových utopií k vyprávění, jež spekulativně vede až k militarizaci vesmíru a k opanování lidských duchovních potřeb a volného času mezinárodními korporacemi. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (6)

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Asi je to naprostá sračka, jejíž hlavní a jediný vtip je v té koláži všech možných filmů a hudby, na který je přilepen stupidní příběh, který působil stokrát hůře, než mohl, ale i přesto jsem Maketa Mu přežil bez větší újmy a byl jsem zvědavý, jaká debilita přijde tentokrát. Pamatujete si ten díl Simpsonů Radioaktivní muž, kdy Millhouse hrál Radiáčka, náhle se ztratil a střihač dokončil film na základě již natočeného materiálu a ten poskládal za sebou? Tak přesně takhle vypadá celý tenhle zbytečně dlouhý film. ()

kostej_ odpad!

všechny recenze uživatele

Nebylo to vtipné, nebylo to zábavné, smysl nedával ani příběh sám o sobě, ani jeho spojení s výřezy ze starých filmů. A koketování se sektami, jejichž vymývání mozků to připomínalo, tomu taky nepřidalo. ()

Reklama

Giron 

všechny recenze uživatele

Největší šílenost, která byla ve Varech k vidění = povinnost. Poté, co asi třetina sálu postupně odešla, se situace ustálila a já mohl v poklidu sledovat tento...tuto...hmm...co to vlastně bylo :) Tento slepenec mě donutil se párkrát usmát, párkrát nudit a zbytek prostě plynul. Těžko se to popisuje slovy, to se prostě musí vidět. Zábavná historka nakonec. V půlce filmu přišla nějaká slečna a sedla si vedle mne, chvíli nevěřícně koukala a pak se mne zeptala, jestli je tohle promítání filmu XY (už si nepamatuji název), že je to šílenost. Při zjištění, že je to jakási Maketa Mu si viditelně oddechla a rychle běžela pryč :) ()

raffspIn odpad!

všechny recenze uživatele

Velmi svérázný mix se zcela minul účinkem na vcelku náhodného diváka (tedy mě). Odpočítával jsem kapitoly do konce. Povětšinu času jsem byl naprosto ztracen v čemkoli: příčinu bych hledal jednak v opravdové béčkové stupiditě příběhu (ale záměrné, takže budiž) a jednak v odvrácení mě samotného od touhy vědět jak to dopadne. Je to jako smíchat 5 různých krabiček puzzle a pak je skládat do jednoho obrázku: je to zajímavý nápad, ale umělecký obraz z toho, bože dej, nikdy nebude. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama