Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Padesátník Vagn je tak trochu outsider. Žije sám, chodí do práce, a hlavně hraje se stejně starými a mnohdy i staršími chlapíky fotbal. Celý tým se chystá na pravidelný autobusový zájezd do Švédska, kde je tentokrát čeká zápas s drsným mužstvem místních policistů. Vagnovy kopačky, které toho v průběhu filmu budou mít na svědomí ještě daleko víc, způsobí, že ho spoluhráči zapomenou na benzinové pumpě – zcela bez prostředků. Tam se dá dohromady se zlodějíčkem Johnem, který, ačkoli ho právě pustili z vězení, se snaží benzinku vykrást. Jejich setkání je začátkem řady nedorozumění, zaviněných tím, že Vagn netuší, co je John zač, a Johnovi se zase strašně nehodí přítomnost neodbytného chlapíka, který je pevně rozhodnut s jeho pomocí dostihnout autobus se spoluhráči. Začátky jsou krušné, ale nakonec se mezi dvěma zcela odlišnými muži pomalu rodí jakési pouto a zasmušilý Vagn vylézá ze své ulity a začíná znovu žít. Sympatické road movie je místy seversky chladné, ale i hřejivě humorné, především však dobře napsané, zahrané a nepatetické. (MFF KV) (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (48)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Pekný film so svojskou "zapletačkou". Aj keď bolo mnoho absurdných momentov, príliš som sa nenasmial. Z pohľadu dramatu nijak mimoriadne depresívny počin, ba priam naopak, odľahčene, priam ľudsky podaný príbeh z ktorého Vás rozhodne hlava bolieť nebude. "Oldboys" je ideálnou rozprávkou na dobrú noc prezentujúcou starosti rôznej vekovej kategórie, respektíve pohlavia. Morálne nabáda k náprave svojho konania či k zlepšeniu postavenia v spoločnosti. Osamelý starý chlap, mladý vyvrheľ, slobodná matka. Napriek tomu, že majú svoje vlastné problémy, jedno majú spoločné - dobré srdce. I keď je snímkom pohodovým, ktorý občas vyčaril úsmev na tvári, vzhľadom k tunajšiemu hodnoteniu som očakával predsa len viac. ()

markotter 

všechny recenze uživatele

Příjemný film, ve kterém hraje velkou roli parta důchodců, ale primárně to o stáří není. Spíš o bilancování života a změně pohledu na některé problémy. Vagn a John (a vlastně i krásná Jeane) jsou lúsři k pohledání a jejich roadmovie za ujetým autobusem je chvílemi veselá, chvílemi smutná, ale skoro po celou dobu zábavná. Úplný kilo to není, vidím to na 84 %. ()

Reklama

lena60 

všechny recenze uživatele

Nevím čím to je, ale podobné milé "antidepresivní" snímky mi poslední dobou připadají čím dál méně čerstvé a osvěžující. Prsty v tom má pravděpodobně moje přesycenost severskou kinematografií, a pak také skutečnost, že ve valné většině příběhů outsiderů a podivínů postrádám překvapení a alespoň minimální hodnověrnost. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch "malých" filmů, které zprvu působí obyčejně, někdy dokonce nepříjemně, postavy vás moc neoslovují... . Vše do doby, než se vcítíte, než se necháte vtáhnout. Ano, u tohoto typu filmů, to může trvat klidně skoro devadesát minut a jistě se najdou diváci, kteří nad takovým počinem buď zlomí hůl příliš brzy, nebo k tomu propojení prostě nedojde. Na to vás ale žádná recenze nepřipraví. Je potřeba mít něco odžito, být empatický a trpělivý. Takže Oldboys rozhodně nejsou pro každého. V kapucínské hrobce v Brně, místě, kde leží mnoho mumifikovaných ostatků, mají vyryto: Kdo jste vy, byli jsme my. Kdo jsme my, budete i vy. Toto memento pro živé, se nutně nemusí vztahovat na mumie, ale klidně i na staré lidi. Všichni jednou budeme staří a nikde není psané, že nebudeme stejně otravní, hluční, nesnesitelně kverulantští páprdové, jako dědkové z Oldboys. Ale o tom tento film tak úplně není. Je o začátcích. O tom, že když potkáte správné lidi, kteří vám dají impuls ke změně a podají pomocnou ruku, tak můžete zažít mnoho šťastných chvil i přesto, že je vám skoro šedesát a žijete sami, nebo jste vylezli z vězení a zpackali jste si život. I odtud se dá začít, pokud tu správnou chvíli nepromeškáte. Že je tento film právě o tom, vám dojde až v závěru. V jeho polovině bych nedal víc, než tři hvězdy. V závěru klidně pět. Čtyři dám po prvním shlédnutí. Kdoví, kolik to bude podruhé. ()

r007 

všechny recenze uživatele

Tento film naprosto splnil mé očekávání severské komedie. Černý humor, malinko romantiky, a k tomu ještě na cestě. Čím to je, že seveřani umí ozvláštnit úplně obyčejnou postavu, které by si nikdo v životě nepovšiml ? ( Bezva chlap ) Možná jediná postava, která se vymyká jejich obsazení, je krásná Laura. Myslím oproti všem těm důchodcům, co se snaží hrát fotbal... ()

Galerie (20)

Zajímavosti (2)

  • Film získal Diváckou cenu deníku Právo na 45. MFF Karlovy Vary. (morgos)
  • Ve scéně, kdy se tým po příjezdu do Švédska rozhodně pohřbít řidičova psa, jsou silniční značky dánské, přestože se postavy již nachází v jiné zemi. (Spectateur)

Reklama

Reklama