Reklama

Reklama

Řeka

(festivalový název)
Dokumentární / Krátkometrážní
Litva, 2009, 30 min

Obsahy(1)

Dokumentaristé Julija Gruodienéová a Rimantas Gruodis nás zavedou do zapadlé vesničky kdesi v Litvě, kterou od okolního světa odděluje řeka. Místním lidem tak nezbývá než se každý den trmácet na pramičkách na druhý břeh a pak absolvovat dlouhou cestu do nejbližšího města. To se ale týká především školou povinných dětí, místním nezaměstnaným mužům stačí vyjet pro zásoby vodky jednou za týden. Tvůrci nás se zdejším životem, jemuž udává rytmus řeka, seznamují formou úsměvných komentářů vesničanů a výmluvných záběrů vizuálně vytříbené kamery. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (3)

danliofer 

všechny recenze uživatele

Novodobá parabola na řeku zapomnění Léthé... o jedné bohem zapomenuté vísce a jejích obyvatelích kdesi v Litvě na soutoku dvou řek s chemičkou za zády... tolik charónů v jedné vsi, kam nejezdí žádný autobus ani vlak a jediným spojením se světem jsou loďky, na nichž se přes řeku přepravují mladí, staří, muži, ženy, kola, kočky... film je velmi autentický i tím, že jej podbarvují nefalšované komentáře obyvatel, kteří si filmaře pustili k tělu až po půl roce jejich čekání a filmování z druhého břehu, odkud se podařilo natočit 80%... Film letos běžel na MFF KV, přičemž vyhrál v kategorii dokumentárních filmů do 30 minut. Dále pak získal v roce 2009 cenu diváků na festivalu Dei Popoli ve Florencii. A ve stejném roce byl uveden i na prestižním Mezinárodním festivalu dokumentárních a animovaných filmů v Lipsku. Letos taktéž vyhrál hlavní cenu na festivalu dokumentárních filmů "Dokumenta Madrid 10". ()

Vignette 

všechny recenze uživatele

Nejdřív jsem si říkala, jestli si z nás tvůrci náhodou nedělají legraci, ale nakonec si mě mini dokument přece jenom trochu získal : ) ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama