Reklama

Reklama

Šitkredit

  • angličtina Shitcredit
všechny plakáty
Ukázka z filmu
Dokumentární / Krátkometrážní
Česko, 2010, 32 min

Obsahy(1)

Vzali jste si půjčku a zaplatíte mnohonásobek vypůjčené částky nebo přijdete pro pár tisíc o dům nebo máte najednou dluhy do konce života… Raper Chang rapuje o Šitkreditu. Příběhy lidí, kteří se topí v dluzích, příběhy těch, kteří se do této situace dostali díky špatnému odhadnutí vlastní situace, ale i těch, kteří se topí v dluzích jako kořist žraloků na špatně regulovaném trhu s půjčkami. Nahlédnutí do systému! (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (12)

J.Connor 

všechny recenze uživatele

Na krátké ploše, což je žádoucí, výstižně a srozumitelně popsaný fenomén profesionální hi-tech lichvy aneb jak se do smrti zadlužit kvůli jedné plazmové telce. A Lukrecius Chang je výborný. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Možná už jsem zmlsán poněkud osobitějšími dokumenty, ale jediné, co Šitkredit dělí od reportáže z Černých ovcí, je raper Chang, což je s prominutím poněkud málo. Navíc uříznuté hlavy zpovídaných již na míle koketuje s lajdáctvím. ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem před lety politika Kalouska říkat ve zprávách, že za tyto věci si mohou blbí lidé sami. V tomto dokumentu se slušný Vladimír Špidla vyjadřuje přesně opačně a hovoří o dírách v zákoně. Je vidět, že další vývoj mu dal za pravdu a v roce 2018 se připravovanými zákony věci hýbají k lepšímu. A Kalousek se jen těsně dostalo pět do parlamentu. ()

Luke7 

všechny recenze uživatele

Myslím si, že o tomto tématu by se mělo hodně mluvit a hlavně jednat co se týče zákonů. Zdá se až neuvěřitelné co všechno zákon umožňuje firmám, co nabízejí půjčky, aby mohly doslova okrádat jiné, kteří si půjčí, protože se ocitli například v tíživé finanční situaci. Zákon dovoluje firmám, co nabízí půjčky zahrnout si do svých smluvních podmínek (samozřejmě minimalistickým písmem) nehorázné poplatky, ať už za odstoupení od smlouvy, předčasné zaplacení či dokonce konzultaci. Zákon nechrání toho kdo si půjčuje, nýbrž vymahače. Firmám nejde o to, aby klient své pohledávky splatil, ale naopak, aby nebyl schopen splácet a jen platil penále z prodlení a nakonec, aby doživotně odváděl peníze ze sociálních dávek, když už přijde o práci, dům a vše movité. Momentální ochrana, která vyplynula z dokumentu je taková: nebrat si úvěr bez jasných smluvních podmínek, informovanost klienta. Líbili se mi raperské vsuvky. V dokumentu chybí jakékoliv vyjádření "finančních (lichvářských) institucí". Zhlédnuto v rámci festivalu Jeden svět 2011 v Opavě. ()

Galerie (3)

Související novinky

Člověk v tísni na platformě Jeden svět online

Člověk v tísni na platformě Jeden svět online

04.02.2022

Díky minulému ročníku festivalu, který částečně uskutečnil online, vznikla platforma Jeden svět online. Na této VOD platformě si můžete pouštět dokumentární filmy z festivalu po celý rok. Zároveň… (více)

Reklama

Reklama