Reklama

Reklama

Malé lži

(festivalový název)
  • Japonsko Suîto ritoru raizu (více)
Trailer

Obsahy(1)

Japonský režisér Hitoši Jazaki si získal mezinárodní uznání svými delikátními snímky o osamělých dívkách a mladých ženách hledajících lásku. Ačkoli se ve svém novém melodramatu věnuje manželskému páru, jeho postavy opět zrcadlí emocionální vykořeněnost Japonců. Navenek poklidný svazek mladých lidí je vnitřně nahlodáván odtažitostí obou manželů. Přestože sdílejí domácnost a postel a každý den společně snídají i večeří, je jejich vztah prostý sexu i jakéhokoli jiného fyzického projevu náklonnosti – má spíše podobu soužití dvou vzájemně se respektujících spolubydlících. Postupem času si oba začnou milostné románky, ale nadále setrvávají spolu a udržují manželství v chodu za pomoci lží. Civilním stylem vyprávěné melodrama se vyhýbá afektovaným emocím, a naopak decentně předkládá portrét vztahu, který je na jednu stranu dysfunkční, ale současně má pro obě postavy svou nezastupitelnou hodnotu. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (6)

levente 

všechny recenze uživatele

Pro mě nejlepší karlovarský film. Příběh dvojice přirozeně inklinující k absurdnímu vztahu přesně kopíruje naprostou většinu soužití, jen si to dotyční neuvědomí. Inteligentní a vlastně docela novátorský film, který odkrývá běžnou citovou nouzi. Za geniální považuji dialogy, se kterými si scénárista vyhrál. Hrdiny nechává často mlčet - ne snad pro efekt a posilnění nadcházející repliky, ale proto, že lidé zkrátka častěji mlčí, než mluví (což 99 % scénáristům nedochází). Představení osamocení, kterému patrně nikdo z nás není schopen udělat přítrž, je mimořádné. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Malé lži přesně zapadají do režisérovy filmografie svým promyšleným filmovým jazykem i vnímavým přístupem k tématu. Jazaki manželskou nevěru pojímá bez apriorních soudů, zato s maximálním vcítěním. Nesnaží se při tom své postavy vysvětlit a dosadit za jejich chování jednoznačné příčiny. Stejně jako mezi manželi je i mezi tvůrcem a jeho hrdiny klíčové nikoli racionální pochopení, nýbrž empatické přijetí. ___ Více v recenzi na Rejže.cz. ()

Reklama

Disk 

všechny recenze uživatele

Ona podvádí jeho, on podvádí ji... a vůbec nic se nestane. Vývoj postav neexistuje (postavy jen tak proplouvají a díky tomu herci nemají co hrát) a korunu tomu nasazují velmi špatné dialogy. Od asijského filmu čekám víc. ()

JenYu 

všechny recenze uživatele

Nejkrásnější snímek letošního karlovarského festivalu.Malé lži mě uchvátily pastelovou jednoduchostí, medvídkovou poetičností, nádherným japonským světlem, prostou mlčenlivostí, tichou snahou o porozumění a mnohým dalším.Ač nejsem příznivec filmů o nevěře, tenhle mě nadchnul. ()

bassator 

všechny recenze uživatele

45th KARLOVY VARY INTERNATIONAL FILM FESTIVAL 2010 - ANOTHER VIEW - Jiný pohled (Sweet Little Lies / SWEET LITTLE LIES / Malé lži) - Tak toto byl festival opravdu "smysluplných" dialogů... - 3. 7. 2010 - kino Thermal - Kongresový sál - Karlovy Vary - 15% ()

Galerie (18)

Reklama

Reklama