Reklama

Reklama

Tajemná smrt Kleopatry

(TV film)
  • Velká Británie Mysterious Death of Cleopatra, The
Velká Británie, 2004, 50 min

Režie:

Lisa Harney

Scénář:

Lisa Harney

Hudba:

Steven Price

Hrají:

Vaughan Sivell

Obsahy(1)

Může moderní vyšetřování objasnit příčinu smrti Kleopatry?  Pat Brownová, kriminalistka zabývající se dávno zapomenutými případy, se vrací k historické verzi Kleopatřiny smrti, podle níž se tato poslední egyptská královna dobrovolně nechala uštknout hadem. Dochází k závěru, že Kleopatřina smrt pravděpodobně nebyla sebevraždou, nýbrž vraždou, již měl na svědomí její rival – Oktaviánus. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (10)

Morholt odpad!

všechny recenze uživatele

Inu v dějinách není nikdy nic jisté, takže i u Kleopatry se může spekulovat o tom, že byla zavražděna. Ale proboha jen spekulovat. Logika "vyšetřovatelky" Brownové zní v kostce asi takhle: jestliže jeden historik tvrdí, že jedovatý had byl Kleopatře dodán v koši s ovocem a druhý píše o džbánu, je celkem jasné, že poslední egyptskou královnu nechal zavraždit Oktavián. To fakt ne. ()

sigf07 odpad!

všechny recenze uživatele

Nebráním se konspiračním teoriím, ale měly by být podepřeny alespoň minimálními důkazy. Pat Brownová je patrně dost praštěná ženská, které si z nějakého důvodu nesmírně oblíbila Kleopatru a odmítá uvěřit, že by si její hrdinka sama sáhla na život. Tomuto přesvědčení je pak ve filmu podřízeno úplně vše, jakékoli pochyby jsou zakázány a historické důkazy jsou prezentovány jako fikaná zástěrka, jež má zakrýt pravdu. A tak se na základě královnina portrétu na zdi, že žena s tak hrdým držením těla neodpovídá psychologickému profilu sebevraha, nakoukneme do Říma a Alexandrie, abychom se setkali s partou divných lidí, kteří nám oznámí, že Kleopatra byla silná žena, kterou zaručeně zavraždili a všichni muži okolo ní byli zákeřní slaboši." Vypravěčka přitom nešetří výrazy jako "je jisté, že", "takže pravdou je", "není pochyb, že" a "Pat Brownová právě dokázala, že". Ano, Pat Brownová je feministka, která se snaží své názory na cokoliv za každou cenu vnucovat svému okolí. Zároveň mě nijak nenadchla ani technická stránka a při pohledu na počítačové modely a animace jsem měl dojem, že hraji Age of Empires II. ()

Reklama

Pejska 

všechny recenze uživatele

Tento dokument je zajímavý to ano ale vyšetřovatelka Brownová mě něčím neskutečně iritovala. Navíc nechápu proč řeší 2000 let starý "případ". Dle mého názoru se tedy jedná o dokument ženy, která nemá na práci nic lepšího než se šťourat v historii a ještě to nazývá vyšetřování. Už na začátku dokumentu dala dost jasně najevo, že z toho Kleopatra vyjde jako oběť vraždy. Nepopírám tuto možnost, jen mi to přišlo jako velice zbytečná ztráta času. Navíc tato "vyšetřovatelka" se pustí do historie, ačkoliv není v tomto oboru víc než laikem. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Je docela i možné že za vším stála propaganda a že vraždu Kleopatry dobře zinscenoval právě Oktavián, budoucí první císař Říma, měl by k tomu mnoho dobrých důvodů, byl to nejen schopný vladař jak se později ukázalo, ale i dobrý manipulátor s veřejným míněním v té době (tehdy se manipulace dělala určitě snáz a on měl moc, peníze, lidi, prostě vše potřebné) jakých svět později poznal ještě tisíce. Škoda že se nikdy nenašlo její tělo, které by nám všem řeklo víc. A my se ve škole roky učili jen pouhý mýtus o hadím uštknutím případně požitím jedu-) Na druhou stranu nechala by se ale dobrovolně zajmout Římany, když věděla že všechno po prohrané bitvě u Actia už je dávno ztraceno, kdy se zabil její muž Antonius (nevím do kdy spolu byli v kontaktu), kdy nežil už ani její syn Ceasarion (toho nechal Octavián nemilosrdně zavraždit, strach z právoplatného nástupnictví, vždyť to byl syn samotného Caesara), nechala by se potupně vláčet ulicemi Říma, veřejně lynčovat, či se stát nějakou veřejnou atrakcí v Římě? Možná si říkala živou mě nedostanou a nějaká ampulka jedu byla v té době naprosto běžná a její služebné ji prostě jen následovali z oddanosti či něčeho podobného. Nebylo na výběr a možná se po nějaké vzájemné dohodě obě strany i nějak domluvili, psychologický nátlak atd. Také ji možná Oktavián se svými legiemi našel už mrtvou, co teď? Jaké podal oficiální prohlášení, jestli vůbec nějaké vydal? Možná toho litoval, páč ji chtěl živou a ona ho předběhla. Potupil by ale takto ženu? V té době ale i později vládci mnohokrát neměli slitování ani se ženami. Jak paní kriminalistka může vidět do myšlení lidí a politiky před dvěma tisíci roky tak přesvědčivě? Dokument mě neoslovil a vyloženě nepřesvědčil, připadalo mi to že Pati Brown má ve všem až moc jasno a že ona sama ví skutečně všechno nejlíp, technická stránka v rámci tv filmu jakžtakž ušla. Jinak konspiračky rád.. ()

Webb odpad!

všechny recenze uživatele

Jeden z nejzbytečnějších dokumentů co jsem viděl. Stavět na slepých, chatrných základech nebo rozkrývat (sebe)vraždu na základě profilu Kleopatry, přičemž není možné zjistit jak samotnou pravost dokumentů o ní, tak i mnohé detaily v tehdejší situaci. O spekulace se tu opírá primitivní logický úsudek. [0/10] ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama