Reklama

Reklama

Následky přelidnění

(TV film)
  • Velká Británie Aftermath: Population Overload
Velká Británie, 2010, 47 min

Obsahy(1)

Co by se stalo, kdyby se přes noc zdvojnásobila populace naší planety? Jak dlouho by trvalo, než by došla pitná voda? Energie? Jídlo? Hromadné stěhování změní naše okolí. Nad městy vyrůstá mnoho výškových budov. Ale naše zdroje nejsou nevyčerpatelné - komu se podaří přežít v případě, že dojde k této extrémní situaci? Přelidněný svět. Nedostatek základních zdrojů - vody, potravin a nakonec i čistého vzduchu. To byly téměř apokalyptické a nutno dodat, že reálné vize ještě v sedmdesátých letech minulého století. Svět a hlavně ženy se však odhady vědců a statistiků neřídily. Jak situace vypadá, za pouhých padesát let bude svět řešit opačný problém. Prudký úbytek obyvatelstva. Nikdo to nečekal. Už dnes se rodí velmi málo dětí. Populace však neklesá, protože v plodném věku jsou zatím velmi silné ročníky. Ale už za necelých dvacet let se začnou projevovat následky dnešního trendu. Ve většině evropských zemí nedochází ani k prosté reprodukci. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (24)

Honzeek95 

všechny recenze uživatele

Co je humánnější, zavést limit na počet dětí v rodině a předejít tak stavu podobnému tomuto dokumentu, anebo si hrát na "superhumanisty" a nechat to zajít do takového stavu celoplanetárního utrpení všeho živého? O regulaci porodnosti se musí co nejdříve začít mluvit v nejvyšších patrech politiky. Optimismu už bylo dost, je na čase zachránit budoucnost. ()

haffen 

všechny recenze uživatele

Tento seriál žiaľ ide v šľapajách seriálu Aftermatch. Tam to fungovalo. Tu ale nie. A to je kameňom úrazu číslo jedna. Jednoducho sa v dokumente nepočíta s riešeniami problémov, novými technológiami ktoré sú čiastočne dostupné už teraz (elektromobily, genetika), alebo budú dostupné o niekoľko rokov, alebo desiatok rokov (termo fúzia), poprípade sa začína už riešiť ekológia a alternatívne zdroje... ide len o apokalypsu preľudnenia a jeho totálne hnanie do extrémov... celé zle... 2* ()

Reklama

GigaPudding 

všechny recenze uživatele

Po Aftermath: population zero je tu tentokrát population overload, který řeší zdvojnásobení počtu obyvatel planety ze dne na den, což je asi ještě trošku střelenější než zmizení všech obyvatel v population zero. Postupujeme časem od půl roku po přelidnění až do 35 let po přelidnění a řeší se otázky dostatku nebo spíš nedostatku potravin, energie, vody a životního prostoru pro tolik lidí a samozřejmě taky znečištění. Nápady co jsou tu prezentovány jako rok poté by ještě asi tak odpovídaly zmatkování, které by něco jako zdvojnásobení lidstva lusknutím prstu asi vyvolalo, ale pak jsou divákům předkládány nápady a domněnky, které by podle mě přišly už mnohem dřív než 10 let poté a podobně, kdy například v jedné chvíli vypravěč povídá o tom jak by se vyčerpaly tyhle a tyhle nádrže, ale v dalším skoku o pár let dopředu se jakože lidé stěhují k jiným nádržím, které zřejmě do té doby nechávali asi jen tak ladem nebo nevím. Podobných nedomyšlení je tam ještě několik, takže z toho nakonec je jen takový přehled nápadů, co by mohlo být, který ale není ucelený a nevypadá zas tak věrohodně narozdíl od population zero, který pracoval především s výdrží a trvanlivostí člověkem postavených struktur, která se dá, narozdíl od lidského chování v takhle absurdní situaci, předpovídat lépe. Ale nápady to byly zajímavé, takže to nebyla úplně zabitá třičtvrtěhodina :). ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Okrem toho, že dokument je antropocentrický až na pôjd, ako správne spomína užívateľ whack, je to celé vycucané z prstu. Pretože sa vychádza z predpokladu, že sa ľudstvo početne zdvojnásobí od zajtrajšieho dňa. Nasleduje výpočet katastrof od ubúdania pitnej vody, cez nedostatok miesta na bývanie, dramatický úbytok lesov, vyľudňovanie miest, choroby... ...jednoducho koniec sveta s nádejou do budúcnosti, v ktorej môže byť lepšie ak sa počet ľudí radikálne zníži. Takéto vyústenie ide po ruke dirigentom sveta, ktorí systematicky pripravujú určité oblasti sveta na odpis (Afrika, východná Európa, časť arabských krajín), nakoľko zistili, že pracovnú silu v takej mase jednoducho nie je vôbec treba. Okrem tohto nenápadného implantovania myšlienky o potrebe uchovať generáciu vyvolených (s ktorou súznia nielen podobné demagogické dokumenty, ale aj celý rad kníh od filozofie cez beletriu až po vedu), je dokument utópiu nezohľadňujúcou smerovanie ľudstva v toku času. A to môže priniesť ako nečakané riešenia, tak oveľa smutnejší katastrofálny vývoj. Hrané fantazijné fikčné filmy mám rád. Hlúposti tváriace sa ako seriózne pravdy, vychádzajúce z predpokladu "čo by bolo keby" a zároveň slúžiace ideológii neznášam. Aj keď sa zaštítia značkou National Geographic. ()

Drom odpad!

všechny recenze uživatele

Kdyby kdyby. Kdyby byly v prdeli ryby, můžou se jít v Třeboni oběsit. Je vtipné, že tohle je vedeno jako dokument, ač základem je jakási (asi) kouzelná hůlka, jejímž letmým mávnutím se zdvojnásobila populace planety Země a dala tak tvůrcům možnost přemnožit své zcestné a zavádějící spekulace. Bububu! Jediné, co nechápu, když mohou lusknutím prstů udělat z každého člověka dva, proč nepoužili stejného fantaskního postupu k řešení vyfabulované krizové situace? Komentátor vytrvale, za pomoci výňatků z vymyšleného zpravodajství, straší a varuje, předhazuje scénáře a krize, snaží se vyvolat atmosféru strachu. Haha, ještě dokument o invazi kaktusů do Grónska a jsem připraven na všecha úskalí životní reality. No nic, musím končit, běžím do oblastního klonovacího střediska. Teším se, až budem zítra všichni 2x! ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama