Reklama

Reklama

Ztracená pevnost křižáků

(TV film)
  • Velká Británie Timewatch: The Crusaders' Lost Fort
Velká Británie, 2006, 48 min

Obsahy(1)

Přední archeologové a antropologové skládají dohromady příběh o krvavé bitvě, kterou u Jákobova brodu svedli ve 12. století křesťané a muslimové.  V roce 1178 se křesťané a muslimové ocitli na pokraji totální války. Krvavé dobytí Jeruzaléma prvními křižáky rozzuřilo kurdského muslima a vojenského velitele Saladina. Tento souboj titánů, kdy muslimští útočníci obléhali významnou pevnost u Jákobova brodu, patří k největším a nejvýznamnějším bitvám tehdejší doby. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Nu což, kouká se na to pěkně, to jo (ačkoli hran boje křižáků proti saracénům z nějakého důvodu do obrazu hradu naklíčované přes modré plátno si tvůrci odpustit mohly), jenže problém vidím v tom, že nikdo vlastně nic neřekne a někteří lidé vystupující v dokumentu působí poněkud amatérsky, například ženština, která tvrdí, že meče měli kanálky na odtok krve, což je samozřejmě hovadina ne na entou, nýbrž na interdimenzionální kvazi-žet. Na dokument o hradu, pevnosti jako takové, je tam málo informací o pevnosti samé, na dokument o počátcích války Kříže proti Saladinovi je tam zas moc málo faktů z celkového pohledu. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Celkem zdařilá rekonstrukce dobývání a vůbec stavby křižáckého hradu Jákobův brod. Těší mě, že se do podobného dokumentu vůbec někdo pustil. Přesto mi trošku vadilo, že autoři neuvedli tuto událost do širší perspektivy a možná tu bylo až příliš archeologie, přičemž bych přítomné slečně doporučil, aby se někdy podívala na meč, než začne plácat něco o odtokových kanálcích. Jinak dobytí pevnosti bylo určitě důležitou událostí, ale určitě neznamenalo zásadní obrat v Křižáckých válkách, jak se nás snaží tvůrci přesvědčit. Tím byla až bitva u Hattínu, která mohla dopadnout jinak, kdyby se tehdejší panovník neřídil radou fanatiků. Nicméně i přes výhrady jsem relativně spokojen. 65% ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama