Reklama

Reklama

Španělské umění

(TV film)
  • Velká Británie Art of Spain, The
Velká Británie, 2008, 3x50 min

Obsahy(1)

V tomto triptychu přední britský kunsthistorik Andrew Graham-Dixon procestuje Španělsko, zemi extrémů, v červeném mini Morrisu, prozkoumá její bouřlivou minulost a objevuje její pozoruhodné umění.
Andrew Graham-Dixon historické téma komentuje neobyčejně svěžím stylem. Mezi britskými výtvarnými kritiky a kulturními publicisty Graham-Dixon zaujímá přední postavení. Vyniká širokopásmovými znalostmi, bystře vtipnými postřehy, analytickým myšlením v překvapivých souvislostech. Pověstné jsou jeho recenze v Sunday Telegraph, kde píše o výstavách, knihách i k výročím významných umělců. V Británii získal výroční ceny za šestidílné dokumentární cykly BBC: Renesance a Britské umění. Vydal monografii Caravaggio, ale zajímá se především o moderní umění.

1. Maurský jih (The Moorish South)  Někdy si Španělsko představujeme jako dva týdny na pláži. Ale je tu i jiné Španělsko. Zrodily se zde některé z nejúžasnějších a nejoroginálnějších obrazů a soch, které byly kdy vytvořeny. Toto umění bylo nespravedlivě zastíněno zbytkem Evropy, ale španělské umění je třeba poznat, protože je klíčem k pochopení celé Evropy a její kultury.
2. Temné srdce (The Dark Heart)  Pláně Kastilie, srdce temnoty středního Španělska. Od malíře mystického světa El Greka po autory ponurých vizí - Zurbarána a Riberu. V 16. a 17. století živila kastilská neúrodná krajina některé z nejdramatičtějších umělců v dějinách umění. Jejich umění inspiroval horlivý katolicismus a touha po kontaktu s Bohem. Mimo tuto horlivost zbyla jen tma a navíc krutost. Náboženství a násilí se prolínalo a inkvizice se snažila udržet si nad vším kontrolu. Andrew Graham-Dixon projíždí srdcem Španělska, některými z nejzvláštnějších krajin v zemi, aby zjistil, jak historie plná násilí mohla vyprodukovat jedno z nějkrásnějších umění, jaké kdy zrodil svět. Andrew začíná svou cestu v místě, kde se v 16. století zrodil úžasný projekt, který bude formovat španělské umění, dějiny a náboženství po více než sto roků.
3. Mystický sever (The Mystical North)  Dějiny severního Španělska jsou rozhodující pro celou historii moderní kultury. Anglický kuturní publicista Andrew Graham-Dixon procestuje nejtemnější a nejfantasknější zákoutí španělské imaginace. Jeho cesta začíná v osaměle stojícím městečku Fuendetodos v samotném srdci Aragonie na severovýchodě Španělska. V této ospalé vesničce se narodil v roce 1746 Francisco de Goya y Lucientes. Naprosto změnil způsob, jakým vnímáme svět. Přišel s novými otázkami; co znamená být lidskou bytostí a jeho odpovědi byly hluboké a šokující. (oficiální text distributora)

(více)

Galerie (13)

Reklama

Reklama