Reklama

Reklama

Bez pasu a bez víza z Kudlova do San Franciska

  • USA Without Passport and Visa from Kudlov to San Francisco
všechny plakáty
Krátkometrážní / Dokumentární
Československo, 1964, 15 min

Obsahy(1)

Reportáž z cesty Karla Zemana na "San Francisco International Film Festival", z něhož si jeho film Bláznova kronika odvezla dvě ceny za nejlepší film a režii. (oficiální text distributora)

Recenze (4)

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Pan Prokouk v doprovodu Karla Zemana a Olgy Schoberové na výletě za Velkou louží. I na tomto dokumentárním díle je možné pocítit Zemanovu hravost a představivost. ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

Reportáž čistě cestopisná, ani slovo o Zemanovi, festivalu či udělování medailí, jen žánrové obrázky z cest, takový filmový týdeník představující malý kousek Ameriky, ozvláštněný občasnou animovanou pasáží s panem Prokoukem, a aby v tom nebyl sám, tu a tam se mihne v záběru Olinka Schoberová. K tomu typický dobový faktografický komentář. Natočené je to zručně a má to celkem spád; jistý půvab pro dnešního diváka by mohlo mít srovnání Ameriky tehdy a dnes, ale vůbec nejpoučnější je uvědomit si, že tenhle filmeček obsahuje tak asi všechno, co se ve své době mohl propagandou krmený Čech či Slovák o životě v USA relativně objektivního dozvědět. ()

charlie_ando 

všechny recenze uživatele

Nadstandardní reportáž zápisníku zahraničních zpravodajů o San Francisku od našeho velkého režiséra a výtvarníka Karla Zemana. Na kalifornské velkoměsto se podíváme očima loutky pana Prokouka. Samozřejmě je to poplatné své době, ale na druhou stranu je to zručně natočené a dává nám to možnost uvědomit si, jakou možnost měli lidé v době minulé vnímat zemi neomezených možností za velkou louží, která jinak vystupovala jako imperialistický strašák. ()

Reklama

Reklama