Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Televizní inscenace podle předlohy G. B. Shawa o duševní síle člověka... Těžištěm konfliktu, v němž si zralá, třicetiletá žena (M. Hynková) má vybrat mezi energickým, přízemním a sobeckým manželem (J. Dufek), knězem (M. Částek) a osmnáctiletým zbožňovatelem (herec), je otázka, co tvoří sílu a hodnotu muže a ženy. V závěru se žena rozhodne pro svého manžela... Mysterium Candida je ve skutečnosti hra o vyléčení z iluzí, o vítězství rozumného manželství. Základem Shawovy divadelní techniky je paradox, miluje nenadálé obraty, neodůvodněné náhlé činy, aby právě na nich, na jejich bezdůvodnosti, ukázal jejich hlubší smysl. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

Aky 

všechny recenze uživatele

G.B. Shaw byl génius a brňáci mu to příliš nepokazili. Text má originalitu, esprit, čímž se v něm i méně známým hercům daří. Moc jsem se pobavil. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Zajímavé herecké obsazení černobílé inscenace, která má již svou patinu: Candida - Miriam Hynková, Pina Garnetová - Eva Hradilová, Jakub Morell - Jaroslav Dufek, Lex Mill - Miroslav Částek, Burgess - Arnošt Navrátil, Evžen Marchbanks - Jaroslav Dostál. Konverzačně jakž takž udržuje zájem diváka. Přestože je to podle klasika, zdá se mi, že hloubkou myšlenek nikterak neoplývá. Podle mne tu schází humor! Tři a půl (kvůli nostalgii a slušnému herectví krapítek navýšeno). ()

Hombre8 

všechny recenze uživatele

Jako v každém klasickém příběhu, poplatnému především době svého vzniku, lze s přihlédnutím k současným vztahům, způsobům, zvyklostem a postojům, jen ztěží nalézt něco, co by bylo obohacujícího. Marné tedy bylo čekání na nějakou hlubší pointu. Byl tu, řečeno mysliveckou latinou, na říjišti, kterou tvořila jen jediná scéna (divadelní hra je tím pádem mezi divadelníky jistě oblíbená) jen statný Hlavní jelen, Ministrant a něco, co samo sebe považovalo za Čelný kus. Vzájemnými interakcemi, které jen málokdy přesáhly rámec žvanění, dospěli k tomu, co bylo jasné od začátku. Dufek a Navrátil se jako herci líbili. ()

Reklama

Reklama