Reklama

Reklama

Nejdivočejší sen

  • USA The Wildest Dream
Trailer

Obsahy(1)

George Mallory byl posedlý touhou jako první zdolat dosud nedotknutelný Mount Everest. V roce se vydal vstříc svému snu, živý se však už nikdy nevrátil. Naposledy byl spatřen v roce 1924 přibližně 800 stop pod vrcholem. Jeho smrt zasáhla celý svět a Mallory se stal legendou. Jeho příběh ožívá o 75 let později, kdy Conrad Anker objevil Malloryho zmrzlé tělo. Veškeré jeho vybavení bylo nedotčeno, nic nechybělo, kromě jedné jediné věci - fotografie jeho ženy Ruth, které slíbil, že ji donese až na vrchol Mount Everestu. Kdo byl doopravdy prvním člověkem, který pokořil nejvyšší horu světa? (nightevan)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (34)

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

Prečo sa ľudia snažia vyliezť na Everest? "Pretože je!" Ale kto bol na ňom ako prvý? Na túto otázku sa nám snaží odpovedať práve tento dokument. Bol George Mallory prvý človek, ktorý na nás pozeral "z patra"? Fanúškovia Edmunda Hillaryho budú samozrejme namietať, ale mňa dokument presvedčil. Nechcem však Edmunda okrátiť o prvenstvo, tak jedným dychom dodavam, že on bol prvý, ktorý aj zliezol. Podobné dokumenty o prekonávaní samého seba a posúvaní ľudských možností mám veľmi rád. Ak je k nim prilepený nejaký príbeh, ktorý vykresľuje horolezcov ako ľudí a podfarbený výborným srdcervúcim sountrackom, moje chúťky sú do sýtosti ukojené. Navyše ma dostala animácia, keď sa údolím vedúcim pod úpätie až na vrchol Mt.Everestu alias Chomolungmy alias Sagarmathy alias Qomolangmy. Nebudem komentovať spôsob a vybavenie samovražedného pokusu o prvý výstup, ale vyzdvihnem techniku a vybavenie, ktoré zadefinovali už v 1924 a v minimálnych obmenách sa používa doteraz. Pre podobne naladených fanatikov ako George Mallory výborný dokument. Tak isto ako náučný a záživný pre náhodných okoloidúcich. ()

žvanimírek 

všechny recenze uživatele

Na začátek mám potřebu objasnit důvod, proč jsem si pustil snímek The Wildest Dream.....Jako malej kluk jsem často obdival a pídil se po různých "nej", tudíž mé pozornosti neunikla ani NEJvyšší hora světa Everest. A tím pádem mi samozřejmě nemohl uniknout ani počin z díny Anthonyho Geffena! Dále je nutno podotknout, že nejsem žádnej horolezec, žádnej outdoorista, a přesto mě barvité vyprávění v podání Conrada Ankera dokázalo naprosto odzbrojit. The Wildest Dream je cesta jednoho velkýho frajera Malloryho za svým snem, která ve vás okamžitě vyvolá otázky a uvažování, zda-li se mu podařilo svého cíle dosáhnout, či ne. A právě tato nejistota, spekulace a fakt, že Mallory byl ochoten (šel nahoru s tím, že v kapse má s velkou pravděpodobností pouze "one way ticket") pro svůj cíl položit život a vystavit svou milovanou rodinu osamělosti, jsou důvodem, proč jsem vyslal plnej počet. ()

Reklama

KOZEL84 

všechny recenze uživatele

Mě bohatě stačí se vydrápat ráno z postele a ve svých divokých snech taky lezu úplně jinam.Podle mě Ankerův adopt. syn hodil mnohem lepší hlášku než Mallory:''Lezl by si v tomhle na Everest?-Ne-A v čem by si lezl?-Nelezl bych na Everest.''A ti dva byli pěkní šméčkaři,protože tam nelezli v té dobové výbavě,čímž byl tohle ''jen'' další výstup na Everest (prej tam bylo už asi 3500 lidí a někteří i víckrát.Asi tam něco zapomněli).Hvězdný dabing celkem nechápu. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Neakčný, biografický dokument viac pre zasvetených fanúšikov, než pre divákov, túžiacich po dobrodružstve a adrenalíne. Kostrou rozprávania film nijako zvlášť negraduje, to kľúčové a šokujúce ukazuje hneď na začiatku (zábery objavenia Malloryho tela na Evereste po 75 rokoch), a vo finále potom strhne už „iba“ ukážkou lezenia cez najexponovanejší úsek cesty - Second Step - bez použitia čínskeho rebríka. Čím ma ale dokument dostal, bol životný príbeh milujúceho manžela a otca troch detí Malloryho, jeho odhodlanie a odvaha v dvadsiatych rokoch sa pokúsiť o prvovýstup v takom oblečení (!!!), bez znalosti podmienok v zóne smrti a akejkoľvek predpovede počasia. Aj keby mali dokonalé počasie a dosiahli by vrcholu, nevrátili by sa z neho. Bol to samovražedný podnik, ktorý ale definoval jednu z dvoch hlavných výstupových ciest na horu. Cesta preto nesie jeho meno viac než zaslúžene. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

The Wildest Dream je možná neakční a biografický, ale rozhodně není nudný! Tedy určitě ne pro diváky, kteří mají rádi hory a jejich dobývání, s chutí si pokládají otázky začínající "Co kdyby?" a "Co když?" a mají rádi dokumenty, kde je důležitější obsah nad formou. Nejdivočejší sen je přesně pro tento typ diváků stvořený. Je až nepředstavitelné, za jakých podmínek dokázal George Mallory a Irvin šplhat po stěnách nejvyšší hory světa. Aniž bych chtěl nějak snižovat výkony, odvahu, zásluhy a hrdinství nynějších horolezců (resp. takových jako je Messner, Rakoncaj, Gálfy, Sulovský, Nežerka,...), tak právě tato dvojice (ale i jiní z tohoto období) byla neskutečně a až nadlidsky odvážná, hrdinská a právem v dnešních dnech glorifikována a s úctou vzpomínána. Zajímavé na tomto dokumentu je kromě autentických záběrů či fotek též čtení Malloryho dopisů, vylíčení jeho vztahu k rodině a za doprovodu tklivé hudby rozhodně nejsou scény nudné! Na atraktivnosti přidává též novodobý pokus horolezců napodobit expedici z roku 1924 v replikách tehdejšího oblečení a obutí, navštívení stejných zastávek a rekonstruování výstupu, o jehož výsledku se můžeme jen dohadovat. ()

Galerie (16)

Reklama

Reklama