Reklama

Reklama

Bitva o Británii

(TV film)
  • Velká Británie Battle of Britain
Velká Británie, 2005, 3x48 min

Obsahy(1)

V červnu 1940 byla poražena Francie. Třetí říše se zmocnila obrovského území od Nordkapu po hranice Španělska. Bylo jen otázkou času, kdy se Hitler pokusí své vítězné tažení západní Evropou zakončit na britských ostrovech. Velká Británie se ocitla sama proti moderně vyzbrojené a dobře vycvičené německé armádě. V polovině července Hitler vydal svou Směrnici č. 16, jež nařizovala přípravy pro vylodění v Anglii. Před akcí samotnou měla rozhodující roli sehrát Luftwaffe, jejímž úkolem bylo zničit britské letectvo. RAF byla početně slabší, ale dobře vyzbrojená a hlavně disponovala moderním - jak se ukázalo - i velmi účinným systémem protiletecké obrany. Události onoho historického léta a podzimu roku 1940, jež vešly do dějin jako Bitva o Británii, inspirovaly tvůrce stejnojmenného dokumentárního cyklu. Vedle vzpomínek pamětníků z britské i německé strany, byly využity i záběry, které v roce 1968 pořídili, ale v definitivní verzi nepoužili autoři známého hraného filmu o jedné z největších leteckých operací 2. světové války. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

wosho 

všechny recenze uživatele

Ambice a málo peněz je veliký problém této rekonstrukce. Nic nového tento dokument nepřináší, jediné čím by mohl diváka knokautovat je zpracování a to je problematické. Po technické stránce je dokument zastaralý, triky jsou na úrovni 60tých let a jsou neustále opakovány, což je pro dnešního diváka spíše k smíchu.Celkově Bitva o Británii je ideální po sestříhání na jeden díl pro školní vyučovací prostředky dějepisu. ()

Bohemák 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem více. Ty hrané filmové záběry jsou občas trochu násilné a mě chvílemi vyloženě ruší od komentáře. ()

Reklama

ryba443 

všechny recenze uživatele

Myslím že jde o vcelku kvalitní a podrobnou rekapitulaci, aspoň kam až moje znalosti sahají. Možná by se ale do těch tří dílu vešlo i víc. Záběry ze stejnojmeného filmu jsou samozřejmě pěkné, ač se rychle okoukají. Vůbec neškodilo je občas proložit i nějakým archivním či tématickou fotografii. Trochu jsem se při sledování zarazil, že vůbec nezmíní účast polských, československých, novozélandských a mnoha zahraničních letců na straně RAF, ale naštěstí to téměř na konci třetího dílu zaznělo. Mimochodem, nejúspěšnější stíhač RAF Bitvy o Británii byl Čech, Josef František, který dosáhl za pouhý měsíc 17 sestřelů. To v dokumentu nezaznělo - škoda. Ale dám hvězdičku navíc za to, že byl mezi oslovenými pamětníky i Günter Rall (275 sestřelů, 3. vůbec nejúspěšnější stíhač Luftwaffe, v té době nejúspěšnější žijící stíhač). ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Zajímavý nápad, ale žel nedotažený... Hrané pasáže jsou samozřejmě fajn ovšem dost často se opakují. Neumím odhadnout, kolik záběrů pochází ze stejnojmenného filmu a kolik je případně nově dotočených či digitálně vytvořených, ale zdá se mi, že se tvůrci až moc "svezli" s nepoužitým filmovým materiálem. Také faktických informací dostává divák dosti málo... Den běží za dnem, dozvíme se jaká byla viditelnost a kolik bylo sestřelených letadel na té či oné straně, ale všechno se to tak nějak slévá dohromady. Pokud by ta "rekonstrukce den po dni" skutečně měla fungovat, asi by bylo třeba ji věnovat více prostoru. Mnohdy také citelně chybí zmínky o řadě důležitých souvislostí. Obecně je množství podstatných informací v celém dokumentu až nečekaně malé. Nejsilnější jsou tak nakonec přímé výpovědi pamětníků... Celkový dojem: 60% ()

Petrus1 

všechny recenze uživatele

Nějak mi to připadalo celý nedotažený a zbytečně dlouhý. Nápad to sice není špatnej a člověk se něco přiučí. Třeba kterej den bylo hezky, kdy bylo zataženo a tak. Taky kolik kdo ztratil každej den letadel. To si určitě zapamatuju! :-) Je sice hezké, že bylo využito nepoužitých záběrů z původního filmu, ale ono jich nakonec moc nebylo a docela často se opakovaly. U posledního dílu (kterej měl být asi nejdramatičtější) jsem se už docela nudila a dělala si nehty ;-)) Ale pro mě (fandu - nováčka válečnej filmů) to nakonec jedno velké pozitivum má. Až zas budu koukat na nějakej film z II.světové, aspoň poznám, co to tam lítá za letadla! :-D ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama