Reklama

Reklama

Prvňák

  • Velká Británie The First Grader (více)
Trailer

Obsahy(1)

Příběh se odehrává v jedné keňské vesničce, kde žije starý muž, bývalý člen povstaleckého hnutí Mau Mau (Oliver Litondo). Ten je rozhnodnutý, že využije poslední šance naučit se číst a psát. Stařík tak usedá do lavic spolu s šestiletými dětmi a snaží si svoje předsevzetí dotáhnout až do konce. Tento britský snímek je inspirován skutečnými událostmi. (met87)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (21)

Aljak 

všechny recenze uživatele

Tak toto by si mal pozrieť každý človek, ktorý pokladá vzdelanie a možnosť chodiť do školy za úplnú samozrejmosť, resp. ešte sa sťažuje, že MUSÍ chodiť do školy. Toto bol naozaj krásny a úprimný príbeh o nadšení a potešení zo vzdelania - bez ohľadu na to či máte 6 rokov alebo 84! Avšak nebol to len príbeh o škole ako takej, ale aj o životnom osude človeka, ktorý počas povstania voči britskej nadvláde prišiel o všetko. Možno pre niekoho tak trochu citové vydieranie, ale opäť je to len jeden z tých príbehov, ktoré napísala krvavá história. Pekne vystihnuté ako v Afrike aj naďalej hrá veľkú rolu kmeňová príslušnosť, hoci múry sa postupne rúcajú. Jediná škoda je, že do filmu nebolo zakomponovaných viacej tých spomienok z Marugeho života. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

Suchá Afrika, suchý prach, suchý školský dvor, suchí starci pijúci v suchej krčme kvasinkové pivo, čo nepoznajú v osemdesiatke paradentózu, suchí starec, čo sa vyzlečie pred ministerkým predsedom a maskér sa viac zameral na jazvy na chrbáte zabúdajúc "mladíkovi" odmaskovať div nie tehličky na bruchu, pološialený regionálny riaditeľ, tancujúci v suchom prachu v suchej škaredej žltej kravate. Všetko bolo africky suché aj film dokonca aj ten večer, čo som film pozeral bol taký nejaký suchý. Zišlo by sa pivo. ()

Reklama

Dlubal David 

všechny recenze uživatele

■ ∞ Stále mě nepřestává překvapovat to, že lidé napříč dějinami a historií lidských civilizací, jsou vesměs stále stejní a vždy mě udivuje, jak člověk člověku dokáže učinit ze života peklo na zemi. Ať se jedná o jakékoliv údobí dějin lidského plémě, tak vždy, ať šlo o období věku míru nebo války, ať žili lidé v blahobytu nebo v hladomoru, ať probíhala bratrovražedná válka nebo otevřený boj jednoho etnika vůči druhému, ať se jednalo o vznešené cíle sociálního smíru nebo tvrdý boj otroků a jejich otrokářů, ať proti sobě stály různé rasy lidského druhu nebo jedno pohlaví vůči tomu druhému a ať člověk chtěl svobodu náboženského vyznání či právo svobodně se pohybovat, mě nepřestává a nepřestane udivovat, že člověk dokáže druhému ubližovat a zdůvodňovat to tím či oním... ■ Tento film mi udělal velkou radost nejen tím, že se částečně zakládá na skutečném příběhu a nejen tím, že dle mého názoru, byl docela dobře natočen, ale také tím, že se zdržuje zbytečného patosu a velmi jemným způsobem naznačuje, že nejen ten, kdo očividně pomáhá páchat zlo a zúčastňuje se násilí na druhých, ale i ten, kdo stojí opodál a nezasáhne, se vlastně podílí na nepravostech... ■ Film naznačuje, v některých chvílích více okatě, jindy skrytě, že i když jsou Tvé myšlenky a činy myšleny ušlechtile a v tom nejlepším úmyslu, tak vždy násilí plodí další násilí. Tento film jasně ukazuje dvě roviny: 1) odhodlání a boj za nezávislost, věrnost až do smrti. 2) každý čin má svůj následek a ten si člověk v sobě nese. ■ Také film jasně a srozumitelně poukazuje na to, že svět není černo-bílý (či černobílý) a mnohé lidské činy nelze jednostranně a razantně buď obhajovat nebo zatracovat... ■ ■ ■ ⁞ [89/100]. ■ ‖ [85/100]. ■ ↨ [80/100]. ■ ― Oliver LITONDO [85/100], Naomie HARRIS [83/100]. ■ ῼ [84/100]. ■ ∩ Roots (1977), Obecná škola (1991), Mumu (2010), Freedom Writers (2007), Pětka s hvězdičkou (1985), Bota jménem Melichar (1983), L'interprète / Die Dolmetscherin (2005), Anna and the King (1999). ■ № 1x; 1x ⌂ [D], ϿϾ, [PZ-CZ], [720p], [12-III-2014; 02:20]. ■ ↘ xzajox, Saur.us, Aljak. ■ ↔ ① [88/100]; ‡ [88/100] [12-III-2014; 02:20]; >>> [88/100]. ■ ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Nejsou to celé 3*, ale jemnější rozlišení daný systém * neumožňuje. Milý, chvílemi roztomilý a v retrospektivách brutální film o nedávné keňské historii, o které toho moc nevíme. Teprve na podobných reflexích skutečných událostí si jeden uvědomí, že nelze dát ani získat víc než vzdělání (které nám často zdegradovalo na vidinu trápení s učiteli a Sciem). ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Možná to bylo mírně podbízivé, možná to bylo mírně patetické, možná............a možná. Ale zažil jste to někdo v reálu, například Marugeho minulost? Dokážeme plně pochopit jeho touhu a pohnutku v tolika letech umět číst? Já bych řekla, že je to velmi obtížné pro člověka v našich podmínkách. Obdivuji neskonale jeho vytrvalost, až tvrdohlavost, kterou bych minimálně na mnohem triviálnější věci potřebovala já. A to neberu v potaz jeho věk. Myslím, že to je příběh člověka, který nám možná trochu odkryl, jaké pořadí hodnot upřednostňuji a jaké pro to mám pohnutky já osobně. "Musíte pilně studovat, jinak budete jako já. Stařec není lepší než koza:"......ale i koza někdy umí věci, to by jste se divili, já znala jednu kozu Andulu.............a ta si mimo jiné dokázala úplně získat naše srdce.....:-) ()

Galerie (9)

Zajímavosti (1)

  • Guerillové hnutí Mau Mau, které díky své vyrtvalosti a odvaze postupně napomohlo Keni získat nezávislost na Velké Británii, je dodnes velmi kontroverzním tématem. Mnohým je trnem v oku krutost a metody Kikujských válečníků, kteří nejenže povraždili mnoho britských civilistů, ale obraceli se drsně i proti vlastním lidem, kteří s jejich přístupem nesouhlasili, nechtěli složit známou přísahu věrnosti, atp. (Candice)

Reklama

Reklama