Reklama

Reklama

Poslední lovci

  • USA Last Hunters, The

Obsahy(1)

Navštivte vzdálený, podivný svět. Prožijte příjemné i kruté okamžiky, které přináší lamalerským velrybářům drsný život na indonéském ostrově Lembata. Tito lovci jako jedni z posledních na naší planetě loví tradičním způsobem nejen velryby, ale i delfíny a manty. Už po staletí vyplouvají tito lovci na starých dřevěných člunech, aby vyzbrojeni bambusovými harpunami sváděli s gigantickými vorvani nelítostné boje na život a na smrt. Ne vždy odcházejí z boje vítězně. Dramatický dokument Steva Lichtaga nabízí nejen vzrušující okamžiky, ale také momenty k zamyšlení nad nejistou budoucností této komunity, jejíž přežití závisí nejen na odvaze, ale i štěstí „posledních lovců“. Zamýšlet se můžeme také nad vlivem pronikání západních kultur do dosud nedotčených a nepoznaných míst planety Země. Na unikátním snímku o domorodých velrybářích z nejvýchodnější části Indonésie pracoval desetičlenný tým po dobu tří let. (Festival nad řekou)

(více)

Recenze (13)

DruidKarel 

všechny recenze uživatele

1166. hodnocený film: Ačkoli jsem proti jakémukoli násilí na zvířatech, naprosto chápu, že v jiných kulturách je zabíjení či hon na zvířata jakýmsi způsobem pokračování v tradici. Pro někoho je to způsob obživy a pro někoho obojím. Tenhle dokument mě ale zaujal svou profesionalitou a snahou skloubit pohled domorodého člověka a také Evropana na lov vorvaňů. Bylo nesmírně zajímavé sledovat, jak se místní lidé poperou s obrovským kytovcem, jak jej naporcují a že dokáží téměř vše zužitkovat. Také bylo zajímavé poslouchat, jakou magickou moc mnozí přikládají vorvanímu penisu, ocasní ploutvi, či že zbytky nestrávené potravy uvnitř žaludku vorvaně, který je zejména tvořen zbytky krakatic, slouží jako ustalovač vůně pro výrobu parfémů. 5* pro jeho obrovskou zajímavost. 5* ()

Stumbleine 

všechny recenze uživatele

Dokumenty na ČT 2 sleduji z oblibou, ovšem v poslední době se takříkajíc roztrhl pytel především s muslimy a různými černošskými národy třetího světa (příprava na probíhající islamizaci EU) takže pozorovat bandu ostrovních kofol kdesi z indonesie, kde činnost dospělých spočívá ve vesnických veselicích, prc*ní černošek a několikaměsíční vylehávání na houpací síti a čekání na proplouvající stáda nebohých abnormálně inteligentních kytovců, které následně harpunují na své dřevěné bárce a jejich tuk a sušené maso pak prodávají na místním trhu, díky čemuž mohou následně pořádat právě ony vesnické veselice přičemž se celý cyklus znovu opakuje, tak to vše je nesmírně poučné a jen mě to utvrzuje v přesvědčení, že občané ze zemí třetího světa (jakožto ekonomičtí migranti) nemají Evropě co pohledávat.. Mezi tím vším nás dokument mimojiné seznámí se zábavou místních dětí, kteří vyhulují čvaňhára už v pěti letech, na malém provázku tyranizují želvu či malého ptáčka, předtím než je snědí, krunýř stoleté želvy využijí jakožto malířské plátno, nebo zrovna vydloubávají oči polomrtvým rybkám, protože jsou prý "nejšťavnatější". Ne děkuji. Přepnul jsem to ve chvíli kdy stádo vorvaňů proplouvalo okolo ostrova a banda ostrovních kofol zrovna harpunovala tak padesátiletého samce, který čekal na svou celoživotní partnerku, aby jí chránil. ()

Reklama

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Z mého pohledu je Lichtag průměrný filmař kterému se dostává zvláštní pozornosti jen proto, že prostě točí podmořské filmy a nemá v tom našem rybníčku víceméně žádnou konkurenci. Forma dokumentu je stavěna stále podle šablony z přelomu 80. a 90. let. Hromadu obrazového materiálu drží pohromadě jen komentář popisující co se zrovna děje. Akční scény jsou nevkusně podkreslovány jakože akční hudbou. Nedozvídáme se nic hlubšího, nic opravdu důležitého. Jediné s čím Lichtag přichází je jakési dilema na konci ke kterému se ale taky nedokáže postavit kreativně a ze všech stran... Chápu, že jsem asi zmlsaný a ne každý může být geniální dokumentarista jako Herzog, ale tohle je sakra slabota. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv jsem zcela zásadně proti komerčnímu vybíjení velryb a dodnes nechápu u u jinak inteligentních Japonců jejich odlovy velryb ,,pro vědecké účely " v tomto filmu mi to zabíjení nevadilo. Na Lembatě je život zkrátka takový. Když domorodí rybáři neuloví mantu, delfína či dokonce vorvaně, má celá vesnice hlad. Nejednou zasažená ryba harpunou prchající do hlubin vezme sebou nešťastného harpunáře jemuž se noha zamotala do prudce se odmotávajícího lana prchající ryby... Na tomto ostrově se zde zpracovávají beze zbytku, část se smění na trhu za jiné potřebné věci pro domácnost, s olejem se svítí, maso se nasuší na hoší časy atd... Vše zde má smyl. Tady se loví pro potřebu, ne pro afrodiziakální účinky vorvaních penisů, né kvůli ambře.... Avšak i sem už zavítali ochránci velryb a snaží se vesničanům vysvětlit, že z turistického ruchu, bude více peněz než z lovu. To je samozřejmě pro domorodce čímsi novým a zvláštním. Celé generece se živili lovem a teď mají kytovce chránit? Pro divné bílé lidi, kteří se na ně budou jezdit koukat a ještě za to zaplatí? * * * ()

Abes

všechny recenze uživatele

Viděl jsem jenom upoutávku v Minutách dobrodružství (cca 20 minut), ale stačilo mi abych si o tom udělal obrázek. Zprvu jsem nevěděl o co v dokumentu jde. Když jeden z místních mužů, spatřil na moři vodotrysk, začal něco pokřikovat a běžel dolů k přístavu. V tu chvíli mi bylo vše jasné. Ale při pohledu na ty loďky, čtyři pádla na každé straně... no nevěřil jsem že jsou schopni rybu vůbec dohonit a nakonec ji i ulovit pouhým klackem. Nebudu dále prozrazovat děj, bylo to velmi zajímavé. K hlavní myšlence. Ke směru kterým se celá vesnice později ubírala. S tím rozhodně nesouhlasím, ale to asi většina lidí tady. Tradice ustupují rádoby uvědomělým ochráncům, couž. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (1)

  • Na unikátním snímku o domorodých velrybářích z nejvýchodnější části Indonésie pracoval desetičlenný tým po dobu tří let. [Zdroj: Festival nad řekou] (hippyman)

Reklama

Reklama